Home Animale Cocoșarul (Turdus pilaris) – pasărea de iarnă des întâlnită în România

Cocoșarul (Turdus pilaris) – pasărea de iarnă des întâlnită în România

0

Cocoșarul (Turdus pilaris) este o pasăre migratoare care iernează frecvent în România, fiind întâlnită mai ales în perioada noiembrie-martie. Acest oaspete de iarnă vine din regiunile nordice ale Europei și Asiei, migrând în grupuri mari pe terenuri deschise.

Caracteristicile fizice ale cocoșarului

Cocoșarul este ușor de recunoscut după penajul său distinctiv: capul și baza cozii de culoare gri-cenușie, spatele cafeniu-roșcat și pieptul alb-gri cu pete întunecate. Cu o dietă omnivoră, care include insecte și fructe, cocoșarul joacă un rol important în ecosistemele de iarnă.

Habitatul și migrația cocoșarului în România

Cocosarul (Turdus pilaris) este o pasare migratoare, care cloceste in nordul si estul Europei, precum si in nordul Asiei. De obicei ierneaza in Europa de Sud si de Vest si in Asia de Sud-Vest. In tara noastra este o pasare exclusiv de iarna. De obicei vine in luna noiembrie si pleaca spre zonele nordice in luna martie.

Poate fi vazut frecvent iarna, in carduri de cate 60-100 de exemplare pe terenuri deschise si poate fi recunoscut dupa capul si zona de la baza cozii de culoare cenusie si spatele cafeniu-rosu. Piepul este alb-gri cu pete inchide la culoare, iar abdomenul este de culoare alba.

Ciocul este galben-portocaliu, iar picioarele de culoare neagra. Are o lungime de 26 cm, deschiderea aripilor de 43 cm si o greutate de 100 g. Femela si masculul au penajul asemanator.

cocosar

Reproducerea și ciclul de viață al cocoșarului

Cuibareste in paduri rare de conifere, livezi sau margini de paduri mixte. Cuibul este realizat din crengute uscate si captusit cu pamant, fire de iarba si alte vegetale mai fine. Femela depune in luna aprilie cinci sau sase oua de culoare albastra cu pete roscate.

Acestea sunt clocite o perioada de 12-14 zile. Apoi eclozeaza si ies puii. Acestia sunt protejati si hraniti de ambii parinti. De obicei creste doua randuri de pui pe an.

Dieta omnivoră a cocoșarului

Este o pasare omnivora, se hraneste cu insecte, viermi, moluste, rame, dar si fructe, diferite seminte. Prefera in mod special sa manance boabe de ienupar. Cantecul ei cuprinde sunete puternice si acute, un fel de ,,ciak-ciak” si apoi un ,,trrr-trrr”.

Cocosarul face parte din ordinul Passeriformes si familia Turdidae.

Curiozități despre cocoșar

Cocoșarul nu este doar o pasăre migratoare comună, ci și un exemplu de adaptare la condițiile dificile ale iernii. Una dintre curiozitățile legate de această specie este abilitatea sa de a forma grupuri mari, uneori de până la 100 de indivizi, pentru a se proteja de prădători și a-și maximiza eficiența în căutarea hranei.

De asemenea, cocoșarii au un comportament teritorial interesant: atunci când hrana devine limitată, aceștia pot apăra zone mici, bogate în resurse, față de alte specii de păsări. Cântatul cocoșarului, deși aspru și uneori deranjant pentru urechea umană, este important pentru comunicarea în cadrul grupului.

În plus, datorită migrației lor regulate și masive, cocoșarii joacă un rol important în ecosistemele de iarnă din sudul Europei și Asia, contribuind la echilibrul ecologic al acestor regiuni.

Video – Cocosarul (Turdus pilaris):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version