
Complexul memorial „Nicolae Titulescu” se află în localitatea cu acelaşi nume din judeţul Olt. Este un muzeu dedicat vieţii şi activităţii lui Nicolae Titulescu, un cunoscut diplomat şi politician român.
Nicolae Titulescu a fost o figură importantă pentru istoria României, fiind de mai multe ori ministrul afacerilor străine, dar şi preşedinte al Ligii Naţiunilor. S-a născut în Craiova, tatăl său trăgându-se dintr-o familie de moşeni. A făcut liceul în Craiova, unde a obţinut o bursă de studii în străinătate – a absolvit Facultatea de Drept din Paris, lucrarea sa de licenţă impresionându-i pe toţi profesorii. Tot în Paris, şi-a dat doctoratul şi s-a alăturat francmasoneriei.
După ce se întoarce în România, Nicolae Titulescu începe să fie atras de politică – în anul 1912, se alătură Partidului Conservator-Democrat, al cărui conducător era Take Ionescu. Cinci ani mai târziu, devine ministru al Finanţelor, susţinând neîncetat ideea unirii dintre România şi Transilvania.
Această idee l-a determinat să pună bazele, împreună cu alte personalităţi politice române, Comitetului Naţional Român. A fost ales de câteva ori ministrul Afacerilor Străine, iar după ce a fost proclamată Republica putea fi ales preşedintele ţării, în urma dorinţei lui Ion I.C. Brătianu.
Susţinerea politicii de stânga, militările împotriva revizionismului, precum şi susţinerea altor idei (era de acord cu menţinerea raporturilor de bună vecinătate între state, cu menţinerea graniţelor prevăzute de tratatele de pace, cu securitatea selectivă etc.) i-au atras numeroase antipatii.
Astfel, în anul 1936, Carol al II-lea, care susţinea politica de dreapta, îl îndepărtează din funcţii şi chiar îl exilează. Titulescu s-a mutat mai întâi în Elveţia şi apoi în Franţa, însă nu a încetat să îşi susţină ideile. A murit la 59 de ani, după o suferinţă lungă, şi a fost înmormântat în Scheii Brașovului, la Biserica „Sfântul Nicolae”.
Complexul memorial „Nicolae Titulescu” a fost creat pentru a-i cinsti memoria unuia dintre cei mai cunoscuţi şi importanţi politicieni români de la începutul secolului al XX-lea. Secţie a Muzeului Judeţean Olt, complexul conţine obiecte personale ale lui Titulescu, fotografii de familie, documente în original, piese de mobilier, costume şi chiar corespondenţă.
Muzeul poate fi vizitat de marţi până duminică, între orele 9 – 17.
Fiecare cameră a muzeului este meticulos organizată pentru a reflecta diferite etape și realizări ale carierei lui Titulescu, de la primele sale angajamente diplomatice până la rolul său esențial în Liga Națiunilor.
Printre exponatele muzeului se numără scrisori originale, fotografii de epocă și diverse documente care ilustrează nu doar cariera, ci și viața personală a lui Titulescu, oferind o perspectivă intimă asupra omului din spatele numelui.