Home Animale Cosenile, gândaci din familia Coccoidea considerați mari dăunători prolifici ai recoltelor

Cosenile, gândaci din familia Coccoidea considerați mari dăunători prolifici ai recoltelor

0
Cosenile, gândaci din familia Coccoidea considerați mari dăunători prolifici ai recoltelor

Familia Coccoidea cuprinde o mare varietate de specii de cosenile, in jur de 7000 de astfel de insecte ce sunt daunatori prolifici ai recoltelor, atacand, infectand si absorbind seva plantelor. Cu siguranta multi au vazut aglomerari de gandaci mici sub forma de ciorchine sub bobocii plantelor. Ei bine astfel de vietuitoare aproape ca nu mai pot fi considerate insecte avand in vedere ca isi petrec viata de adult mereu pe plante.

Majoritatea speciilor sunt foarte mici, au lungimea corpului de pana la 1 cm, iar femelele sunt de obicei fara aripi si picioare. De asemenea o particularitate a corpului lor de forma ovala este ca prezinta o carapace sau o crusta neteda si cerata. In comparatie cu femelele, masculii prezinta aripi. Astfel de insecte se reproduc asexuat si traiesc mai ales in regiunile tropicale si subtropicale, ca paraziti pe toate partile plantelor.

Specia Planococcus Citri este numita gandacul fainos al citricelor si este considerat un mare daunator al plantelor, mai ales al radacinilor si tulpinilor acestora. Ataca mai ales recoltele de guava, boabele de soia si plantele de cafea. Femela are corpul oval de culoare roz, acoperit cu o secretie ca de ceara si are lungimea in stadiu de adult cuprinsa intre 3-5 mm.

Pe partile laterale ale corpului prezinta prelungiri asemenea unor mici filamente de culoare deschisa. Masculii sunt mai mici decat femelele, masoara 1 mm, au aripi si corpul de culoare rosiatica.

Planococcus Citri
Planococcus Citri

Astfel de insecte apar si pe plantele ornamentale care sunt tinute de oameni in case si apartamente. De asemenea ataca si alte culturi: nuci de Macadamia, banane, mango, arbore de cacao, smochin si vita-de-vie. In perioada de reproducere femelele depun pana la 600 de oua fiecare, iar perioada de incubatie tine aproximativ 27 de zile.

Nimfele se ataseaza sub rozeta pedunculului fructelor, invadeaza epicarpul si duc la distrugearea fructelor. Masculii au patru stadii larvare si traiesc 2-4 zile. Femelele au trei stadii larvare si traiesc 80-115 zile.

Astfel de insecte ataca radacinile, ramurile, mugurii, frunzele, tulpinile si fructele plantelor. Cauzeaza ingalbenirea partilor aeriene ale plantelor si apoi ofilirea lor. De asemenea prin substanta ceroasa pe care o produc promoveaza dezvoltarea mucegaiului pe suprafata plantelor si astfel distrugerea lor. Infectiile care apar pe plantele ornamentale duc la ingalbenirea acestora, uscarea si caderea frunzelor.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version