Home Animale Creveți-schelet, această specie nu înoată

Creveți-schelet, această specie nu înoată

0

Familia Caprellidae cuprinde specii de creveti-schelet care nu inoata, ei pentru a prinde hrana care trece prin apropierea lor se catara pe vegetatia marina de pe fundul nisipos al apei.

Genul Caprella cuprinde peste 140 de specii si este cel mai mare din familia amintita mai sus. Exista si specii care se inrudesc cu acestea si care insa traiesc pe delfini si balene. Crevetii-schelet au corpurile foarte subtiri, abdomenul lor este minuscul iar toracele foarte lung.

Caprella Mutica este o specie de creveti-schelet care traieste in nord-vestul Asiei, la adancimi mici in Marea Japoniei. In ultimii ani aceasta specie a invadat apele Pacificului de Nord si ale Atlanticului de Nord. Are lungimea corpului de 5 cm, femela fiind mai mica decat masculul. Are un colorit divers care variaza de la verde la rosu si albastru.

Nuantele de culoare sunt in functie de mediul inconjurator. Acest crevete este perfect adaptat la viata marina, hrana sa este caracteristica vietuitoarelor omnivore – formata din alge, particule in suspensie, materie organica, creveti, diatomee, copepode si alte amfipode. Uneori manifesta si un comportament canibal, mananca exemplare din aceeasi specie.

Pe de alta parte el reprezinta o sursa importanta de hrana pentru anumiti pradatori marini, pesti, crabi, viermi, anemone etc. Crevetii Caprella Mutica pot fi gasiti mereu pe langa algele marine, anumite organisme si diferite corpuri sau structuri plutitoare ori scufundate in apa.

Caprella Mutica, Foto: freenatureimages.eu
Caprella Mutica, Foto: freenatureimages.eu

Are corpul alcatuit din cap, abdomen si torace. Dintre cele trei, toracele reprezinta cea mai mare parte a corpului si este impartit in mai multe segmente. Capul este neted si rotund, iar abdomenul este foarte mic, atasat in partea posterioara a toracelui, de ultimul segment al acestuia.

Masculul are primele doua segmente ale toracelui alungite si acoperite cu formatiuni lungi asemanatoare cu niste spini, care ii creeaza un aspect paros. Femela se diferentiaza de mascul prin faptul ca are segmentele toracelui mai scurte, iar uneori lipsite de spini.

Acest crevete-schelet este de fapt un tip de crustaceu de aceea este normal sa aiba si 2 perechi de antene. Traieste in regiunile subarctice dar si temperate. Nu rezista la temperaturi mai mari de 28,3ºC si nici la temperaturi mai mici de -1,9ºC. Moare in 5 minute la temperaturi ale apei de 40ºC si nu supravietuieste in ape dulci, tolereaza doar apele cu salinitate ca in apa marii. Daca este luat din apa, moare in 60 minute fiind sensibil la expunerea la aer.

Perioada de reproducere la acest crevete-schelet este in lunile de primavara sau vara. Atunci masculii isi manifesta agresivitatea intre ei in dorinta de a-si castiga dreptul la imperechere cu femelele. Fiecare femela poate avea in medie 74 de oua care sunt incubate timp de 30-40 zile. Larvele apar dupa eclozarea oualor, se dezvolta si noii creveti ajung la maturitatea sexuala la 21-46 zile. Femelele traiesc 82 de zile, iar masculii doar 68 de zile.

 Video – Caprella Mutica:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version