Crocodilul Tomistoma schlegelii face parte din familia Crocodylidae a speciilor de crocodili care au botul foarte lung si numerosi dinti ascutiti de dimensiuni aproape identice pe maxilarul superior. O astfel de reptila poate ajunge la lungimea corpului de 5 m, insa in majoritatea cazurilor lungimea medie este de 3,5-4 m.
Arealul crocodililor Tomistoma schlegelii este alcatuit din regiunile cu rauri, lacuri, iazuri si mlastini din Peninsula Malaezia, Insula Borneo, Sumatra, Kalimantan si Thailanda. Astfel de specii sunt specifice de apa dulce, dar pot fi intalnite si in cursurile de apa salmastra.
Crocodilul Tomistoma schlegelii are botul ingust si un colorit maroniu-ciocolatiu cu pete si dungi negre in prima perioada a vietii. Cand ajunge la varsta adulta coloritul este usor mai inchis, iar corpul mai robust. Forma corpului este turtita, coada lunga si musculoasa, aplatizata in plan vertical.
Ochii si narile se afla pe partea de deasupra capului astfel crocodilul poate respira si vedea cand se afla partial scufundat sub apa. Corpul este acoperit de solzi mari, ososi, iar ochii prezinta si a treia pleoapa, transparenta si care, atunci cand este inchisa protejeaza foarte bine ochii reptilei sub apa.
Forma alungita a botului este o consecinta a faptului ca s-a specializat pe o dieta formata din peste, crustacee, insecte si maimute de padure. Totusi hrana sa preferata este alcatuita din peste, desi nu refuza nici amfibienii, pasarile si mamiferele care ii ies in cale si sunt o prada usoara.
Femela se imperecheaza la varsta maturitatii sexuale cand are lungimea corpului de cel putin 2-3 m. Ea isi face un cuib ce se aseamana cu o movila la umbra copacilor, din materii vegetale si frunze moarte si depune ambreajul format din 20 pana la cel mult 60 de oua. Acestea sunt destul de mari, au forma ovala, diametrul de cca. 10 cm si trebuie incubate timp de pana la 3 luni la o temperatura de aproximativ 30 de grade Celsius.
Ouale sunt depuse in sezonul uscat insa eclozarea lor are loc de obicei in perioada ploioasa a anului, astfel puii ajung cu usurinta la apa si se pot dezvolta in locuri prielnice de habitat. La aceasta specie rata de moratalitate a puilor este ridicata, deoarece ei sunt o prada usoara pentru soparle si mamifere salbatice. Astfel se explica de ce numarul de exemplare a scazut foarte mult in ultimii ani si astfel specia a ajuns sa fie in pericol de disparitie.
De asemenea distrugerea habitatului natural, drenarea mlastinilor de turba, exploatarea forestiera, transformarea arealului in plantatii de orez a contribuit la reducerea numarului de exemplare. Si capturarea crocodililor de catre populatia locala, sau mai bine spus braconajul intens este un factor ce a dus la distrugerea speciei.