Home Animale Ctenofore – Nevertebrate marine în culori irizante

Ctenofore – Nevertebrate marine în culori irizante

0
Sea GooseBerry Pleurobrachia pileus, Foto: freenatureimages.eu
Sea GooseBerry Pleurobrachia pileus, Foto: freenatureimages.eu

Increngatura Ctenophora cuprinde numeroase animale multicelulare, in special animale planctonice, un numar de 100-150 de specii de ctenofore.  Ele sunt cunoscute si cu denumirea de agrisele de mare, probabil datorita tentaculelor lor intinse.

Aceste vietati marine foarte gratioase au forma corpului diversa (sferica, alungita, turtita ca un disc) si pot inota prin miscarea discurilor ce se aseamana cu un pieptene format din cili subtiri dar inainteaza mai greu impotriva curentului, de obicei sunt purtate de fluxul apei in grupuri foarte mari. Foarte frumos la aceste ctenofore este aspectul cililor care pe masura ce se agita produc minunate nuante de culori irizante. Dimensiunile lor sunt de regula mici, insa unele specii pot ajunge la 2,3 m.

La suprafata corpului epiteliul tentaculelor este format din celule care sunt prevazute cu capsule adezive ce permit acestor tentacule sa actioneze ca aparate de prindere a organismelor mici planctonice cu care se hranesc. Sistemul nervos la ctenofore este alcatuit din nervul plexului care este pozitionat sub epiteliul de suprafata. Conform cercetatorilor exista o concentratie mica de celule nervoase.

Specia Pleurobrachia Pileus are lungimea de 2 cm si tentacule lungi de 15 cm. Aceasta nevertebrata marina este foarte frumoasa, deseori poate fi confundata cu o meduza. Are corpul sferic si transparent, in prelungirea lui cu doua tentacule ce pot fi retrase in doua pungi speciale. Desi au un aspect delicat agrisele de mare sunt foarte lacome, se hranesc cu larve si oua de peste, cu moluste si alte agrise marine.

Isi prind prada cu tentaculele lungi lipicioase si o duc spre gura. La randul lor sunt mancate de alti pesti sau alte agrise de mare. Aceasta specie hermafrotida se reproduce din primavara pana in toamna, fertilizarea este externa, ouale si spermatozoizii fiind eliberati in apa. Dupa depunerea oalor multi dintre adulti mor, iar larvele inoata liber in apa.

Video – Specia Pleurobrachia Pileus:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version