Home Animale Cursierul cu coada roșie (Gonyosoma oxycephala), șarpe arboricol asiatic

Cursierul cu coada roșie (Gonyosoma oxycephala), șarpe arboricol asiatic

0
Cursierul cu coada roșie (Gonyosoma oxycephala), șarpe arboricol asiatic

Cursierul cu coada rosie este un sarpe comun in sud-estul Asiei, traieste in regiunile de padure, ajungand la altitudini de pana la 800 m. Este o specie diurna si arboricola adaptata perfect la viata in copaci, foarte rar se hotaraste sa coboare pe sol.

Are corpul zvelt, turtit pe partile laterale, cu lungimea de pana la 1,6-2,4 m si se remarca prin coloritul cozii in nuante maronii, portocalii sau cenusii. Numele sau vine de la coada sa de culoare contrastanta fata de restul corpului desi nu este niciodata chiar rosie.

Corpul este acoperit cu solzi mari, luciosi si desi, pe partea dorsala nuantele sunt verzui, iar pe partea ventrala sunt galbui sau albicioase. Corpul sau este mare, gatul subtire, botul este ingust spre varf, iar ochii mari, au irisul de culoare inchisa si ii ofera o acuitate vizuala foarte buna.

Acest cursier asiatic este un vanator foarte agil, se taraste cu viteza atat pe sol cat si pe copaci, prinde tot felul de mamifere mici, dar si pasari, lilieci, soparle si mai ales rozatoare. Trece aproape neobservat datorita coloritului verde care il camufleaza perfect in frunzisul copacilor si astfel pasarile devin o prada foarte usoara.

Gonyosoma oxycephala
Gonyosoma oxycephala

Coada lunga si prehensila il ajuta sa treaca usor de la o creanga la alta. In caz de pericol adopta o pozitie de atac si aparare, isi tine capul si partea superioara a corpului in forma literei S si isi dilata putin gatul in plan vertical.

Cursierul cu coada rosie poate fi crescut si in conditii de captivitate, intr-un terariu foarte spatios, acoperit, dar care sa permita prin orificiile tavanului sa intre aerul in interior. Temperatura in terariu trebuie sa fie de cel putin 21ºC in timpul noptii si de aproximativ 30ºC ziua. Umiditatea trebuie sa fie mare de aceea este nevoie in timpul zilei ca plantele si crengile de copac din terariu sau peretii acestuia sa fie pulverizati usor cu apa. Hrana sa poate fi alcatuita din soareci si carne de pui.

Imperecherea dintre mascul si femela are loc in copaci, reproducerea este ovipara, femela depune un numar de 12 oua in vegetatia aflata in stare de putrefactie de pe sol.

Cursierul cu coada rosie are denumirea stiintifica de Gonyosoma oxycephala, face parte din ordinul Squamata, familia Colubridae si este o specie comuna Asia.

Video – Cursierul cu coada rosie (Gonyosoma oxycephala):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version