Home Animale Vezi care sunte cele mai inteligente specii de maimuțe superioare

Vezi care sunte cele mai inteligente specii de maimuțe superioare

0
Vezi care sunte cele mai inteligente specii de maimuțe superioare

Cercetatorii spun despre maimutele superioare ca sunt foarte inteligente si ca au infatisare asemanatoare omului. Din categoria lor fac parte: gibonii, siamangul, cimpanzeul, bonobo, gorila si urangutanul. Dintre acestea cele mai inferioare sunt gibonii, restul sunt mai asemanatoare oamenilor si numite antropoide.

Acestea se deosebesc de maimutele pisici-de-mare din familia Cercopithecidae prin modul de miscare dar si conformatia corpului. Au coloana vertebrala mai scurta, pieptul mai lat, fata aplatizata, narile apropiate, falcile bine dezvoltate, antebratele foarte lungi. Sunt perfect adaptate la viata arboricola si in general vegetariene. Majoritatea speciilor se hranesc in special cu fructe, iar unele sunt omnivore.

Specii de maimute superioare inteligente:

Hylobates lar
Hylobates lar

Gibonul lar este o specie in pericol de disparitie care are denumirea stiintifica de Hylobates lar. Traieste in padurile din sud-estul Asiei si mai este numit gibonul cu maini albe. Are lungimea corpului de 42-59 cm si greutatea de 4,5-7,5 kg. Se remarca prin fata neagra inconjurata de par alb si corpul acoperit cu blana alba, crem, roscat, maro sau neagra. Are bratele mai mari cu 40% decat picioarele.

Pan troglodytes

Cimpanzeul este o specie in pericol grav de disparitie. Traieste in regiunile impadurite din vestul si pana in centrul Africii. Are denumirea stiintifica de Pan troglodytes si este considerat un antropoid african asemanator urangutanului asiatic, dar mai mic. Are lungimea corpului de 63-90 cm si greutatea de 30-60 kg. Are degetul mare opozabil celorlalte degete de la picioare, iar parul de pe corp este negru. Cimpanzeul este un mamifer galagios, scoate peste 30 de strigate distincte.

Gorilla beringei

Gorila estica traieste in Africa Centrala si de Est. Are denumirea stiintifica de Gorilla beringei si poate avea lungimea corpului de 1,3-1,9 m si greutatea de 68-210 kg. Este cunoscuta si cu numele de gorila de munte deoarece poate fi observata la atitudini destul de mari. Coloritul acestor gorile este negru, doar masculul are o dunga dorsala alb-galbuie. Este o specie in pericol grav de disparitie.

Gorilla gorilla

Gorila vestica sau Gorilla gorilla este raspandita in centrul Africii. Are lungimea corpului de 1,3-1,9 m si greutatea de 68-200 kg. Are blana de culoare neagra doar spinarea la mascul este argintie. Hrana sa consta din frunze, fructe, tulpini, termite si seminte. Are musculatura foarte puternic dezvoltata mai ales in zona umerilor, a gatului si a cefei. Pe abdomen si in zona pieptului pilozitatea este mai redusa.

Pongo pygmaeus

Urangutanul de Borneo traieste in sud-estul Asiei si are denumirea stiintifica de Pongo pygmaeus. Are lungimea corpului de 1,1-1,4 m si greutatea de 40-80 kg. Este o specie arboricola in pericol de disparitie. Are mainile puternice, bratele foarte lungi, labele picioarelor ca niste maini cu degetul mare opozabil, perfect adaptat la viata in varful copacilor. Are bratele foarte flexibile cu deschiderea de 2,2 m, ceea ce ii permite sa se prinda cu usurinta de crengile copacilor.

Hylobates concolor

Gibonul cu creasta din sud-estul Asiei este o specie in pericol grav de disparitie. Are denumirea stiintifica de Hylobates concolor. Are lungimea corpului de 45-64 cm si greutatea de 4,5-9 kg. Are blana neagra, pe cap o creasta si in zona obrajilor are parul alb.

Hylobates syndactylus

Siamangul traieste in Asia de Sud-Est si are denumirea stiintifica de Hylobates syndactylus. Este cea mai mare specie de gibon, are lungimea corpului de 90 cm si greutatea de 10-15 kg. Are corpul acoperit cu blana neagra, bratele lungi de pana la 1,5 m si capacitatea de a scoate strigate foarte puternice.

Hylobates leucogenys

Gibonul cu obraji albi sau Hylobates leucogenys este o specie din sud-estul Asiei. Are lungimea corpului de 45-64 cm si greutatea de 4,5-9 kg. Se aseamana cu gibonul cu creasta, fiind o subspecie a acestuia. Are bratele mai lungi decat picioarele si obrajii acoperiti cu fire de par albe.

Pan paniscus

Bonobo sau Pan paniscus traieste in Africa Centrala si este o specie in pericol de disparitie. Are lungimea corpului de 70-83 cm si greutatea de pana la 39 kg. Se hraneste cu flori, ciuperci, fructe, seminte, animale mici si oua. Are pielea neagra, pe cap blana are o carare pe mijloc, corpul este destul de zvelt, iar membrele subtiri si lungi.

Hylobates moloch

Gibonul argintiu are denumirea stiintifica de Hylobates moloch si poate avea lungimea corpului de 45-64 cm si greutatea de 5,5 kg. Este o specie in pericol grav de disparitie care traieste in sud-estul Asiei. Hrana este alcatuita din frunze, fructe, nectar, insecte, larve si paianjeni.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version