Home Animale Descoperă specii de țestoase din toată lumea

Descoperă specii de țestoase din toată lumea

0
Descoperă specii de țestoase din toată lumea

Testoasele traiesc pe uscat si in mediu acvatic, unele sunt specii de apa dulce, iar altele marine. Se remarca prin testul lor format din carapace si plastron, ce sunt unite prin ,,puntea” care apare pe partile laterale ale corpului. Speciile terestre au cele 4 membre scurte, de forma cilindrica, iar cele marine au membrele palmate, adaptate pentru inot. Majoritatea speciilor de testoase sunt raspandite in regiunile cu clina tropicala sau temperata.

Specii de testoase din intreaga lume:

Dermochelys coriacea
Dermochelys coriacea

Testoasa pieloasa sau Dermochelys coriacea traieste in apele tropicale, subtropicale si temperate din toata lumea si este o specie in pericol grav de disparitie. Are lungimea corpului de 1,3-1,8 m si poate cantari pana la 800 kg. Este considerata cea mai mare testoasa marina sau acvatica din lume.

Geochelone nigra

Cea mai mare testoasa terestra din lume este specia Geochelone nigra. Traieste in Insulele Galapagos de aceea este numita testoasa de Galapagos. Are lungimea corpului de pana la 1,2 m si este o specie terestra in pericol de disparitie. Pe carapace prezinta o adancitura bine evidentiata iar gatul ei este foarte lung il intinde spre ierburi pentru a se hrani, ea fiind amatoare sa manance orice tip de vegetatie.

Homopus signatus

Testoasa pistruiata are denumirea stiintifica de Homopus signatus si traieste in vestul Africii de Sud. Are lungimea corpului de 6-8 cm si este considerata cea mai mica testoasa din lume. Se hraneste cu plante suculente mici.

Chelonia mydas

Testoasa verde este numita si testoasa de supa si are denumirea stiintifica de Chelonia mydas. Traieste in apele tropicale, subtropicale si temperate din toata lumea. Are lungimea corpului de 1-1,2 m si este o specie acvatica in pericol de disparitie.

Platemys platycephala

Testoasa cu gat rasucit traieste in nordul Americii de Nord si este o specie semiacvatica. Are denumirea stiintifica de Platemys platycephala si poate avea lungimea de 14-17 cm. Este numita si testoasa cu capul plat.

Chersina angulata

Testoasa colturoasa din sudul Africii este numita si testoasa-bompres. Are carapacea inalta si boltita, poate ajunge la lungimea de 15-20 cm. Are denumirea stiintifica de Chersina angulata.

Chelodina longicollis

Testoasa comuna cu gat de sarpe are denumirea stiintifica de Chelodina longicollis si este o specie semiacvatica din estul si sudul Australiei. Are lungimea corpului de 20-25 cm si se remarca prin gatul foarte lung si capul mic.

Testudo hermanni

Testoasa de uscat sau Testudo hermanni are lungimea corpului de 15-20 cm deci este o specie mica terestra. Este raspandita in sud-estul Europei si in regiunile insulare din Marea Mediterana. Prefera zonele cu vegetatie densa, ea fiind o specie predominant vegetariana care doar foarte rar mananca melci si lesuri de mici animale.

Chelus fimbriatus.

Testoasa matamata din nordul Americii de Sud este o specie acvatica cu lungimea corpului de 30-45 cm. Are carapacea noduroasa si capul triunghiular. Este numita stiintific Chelus fimbriatus.

Testudo graeca

Testoasa cu pinteni este o specie terestra in pericol de disparitie care prezinta pinteni la membrele din spate. Traieste in regiunile din sudul Europei, insulele Mediteranei, Africa de Nord-Vest, Asia de Vest si Sud-Vest. Are denumirea stiintifica de Testudo graeca si poate avea lungimea corpului de 20-25 cm. Hrana sa consta din frunze si fructe, mai rar din lesuri de animale.

Clemmys insculpta

Testoasa de lemn este o specie semiacvtica care traieste in sud-estul Canadei si estul SUA. Are denumirea stiintifica de Clemmys insculpta si are lungimea corpului de 14-19 cm sau cel mult 23 cm in cazuri exceptionale. Este o specie in pericol de disparitie.

Carettochelys insculpta

Testoasa de rau cu gat de porc are denumirea stiintifica de Carettochelys insculpta si este o specie acvatica. Traieste in nordul Australiei si sudul Noii Guinee. Desi se aseamana cu o testoasa marina, ea este o specie de apa dulce, dar din pacate in pericol de disparitie. Are lungimea corpului de 70-75 cm si forma botului interesanta, ca un rat de porc.

Geochelone pardalis

Testoasa-leopard este o specie terestra raspandita in regiunile din estul si pana in sud-estul Asiei. Are denumirea stiintifica de Geochelone pardalis si poate avea lungimea corpului de 30-70 cm. Este vanata de soparle-monitor, iar puii devin prada pentru mamiferele mici, pentru ciori si berze.

Testosa-frunza asiatica – Cyclemys dentata

Testosa-frunza asiatica sau Cyclemys dentata este o specie semiacvatica ce poate avea lungimea corpului de 15-24 cm. Are carapacea ovala cu marginea zimtata. Traieste in sud-estul Asiei si se hraneste cu plante, mormoloci si mici nevertebrate.

Eretmochelys imbricata

Testoasa de baga sau Eretmochelys imbricata este o specie acvatica in pericol grav de disparitie. Este raspandita in zonele calde de coasta ale Oceanului Atlantic, dar si in cele tropicale ale Oceanului Pacific si Indian. Are lungimea corpului de 60-80 cm si se hraneste cu moluste, bureti, mici vietuitoare de pe fundul marii.

Kinixyi erosa

Testoasa cu spate zimtat si articulat din Africa Centrala si de Vest are lungimea corpului de 25-32 cm. Este o specie semiterestra care inoata excelent in mlastinile din paduri. Are denumirea stiintifica de Kinixyi erosa.

Cuora flavomarginata

Testoasa-cutie cu margini galbene are denumirea stiintifica de Cuora flavomarginata si este raspandita in estul Asiei, in Insulele Ryukyu si Taiwan. Numele sau vine de la testul ce se inchide complet si ii poate adaposti corpul ca intr-o cutie. Are lungimea corpului de 10-12 cm. Este o specie in pericol de disparitie.

Clemmys guttata

Testoasa patata are denumirea stiintifica de Clemmys guttata si traieste in estul SUA, in sudul si estul Canadei. Este o specie semiacvatica in pericol de disparitie. Poate avea lungimea corpului de 10-12,5 cm. Deseori astfel de testoase sunt vanate de mici mamifere si pasari.

Pelodiscus sinensis

Testoasa chineza cu carapace moale traieste in estul Asiei. Are denumirea stiintifica de Pelodiscus sinensis si poate ajunge la lungimea corpului de 15-30 cm. Este o specie vulnerabila, considerata in pericol de disparitie.

Gepherus agassizii

Testoasa de desert sau Gepherus agassizii traieste in nord-vestul Mexicului si sud-vestul SUA. Are lungimea corpului de 25-36 cm si este o specie de uscat, in pericol de disparitie.

Trachemys scripta elegans

Testoasa cu urechi rosii traieste in sudul si centrul SUA. Are denumirea stiintifica de Trachemys scripta elegans si poate avea lungimea corpului de 20-30 cm. Este o specie acvatica ce prefera lacurile si raurile din America de Nord.

Testoasa de rau central-americana (Dermatemys mawii)

Testoasa de rau central-americana (Dermatemys mawii) este o specie acvatica din sudul Mexicului si America Centrala, considerata in pericol de disparitie. Are lungimea corpului de 50-65 cm si este vanata de vidre si chiar de om. Are carapacea ovala cenusie-maslinie.

Malacochersus tornieri

Testoasa-clatita este o specie vulnerabila in pericol de disparitie din estul Asiei. Are denumirea stiintifica de Malacochersus tornieri si poate avea lungimea corpului de 14-17 cm. Carapacea sa este foarte aplatizata dar in acelasi timp destul de flexibila, coloritul ei este galben si aramiu.

Pelomedusa subrufa

Testoasa africana cu coif este o specie semiacvatica din Africa ce are lungimea corpului de 20-32 cm. Are denumirea stiintifica de Pelomedusa subrufa si este vanata frecvent de crocodili.

Geochelone elegans

Testoasa stelata indiana este raspandita in sudul Asiei si este o specie semiacvatica, vulnerabila, in pericol de disparitie. Are denumirea stiintifica de Geochelone elegans si are lungimea corpului de pana la 28 cm. Carapacea sa este noduroasa, boltita puternic si cu scuturi tuguiate.

Terrapene carolina

Testoasa-cutie de Carolina traieste in estul SUA si poate avea lungimea corpului de 10-21 cm. Are lungimea corpului de Terrapene carolina si este o specie semiacvatica.

Macroclemys temminckii

Cea mai mare specie de acest gen de apa dulce este testoasa-vultur care este raspandita in sud-estul SUA. Are denumirea stiintifica de Macroclemys temminckii si poate avea lungimea corpului de 40-80 cm. Este o specie acvatica considerata vulnerabila, in pericol de disparitie.

Testoasa puturoasa – Sternotherus odoratum

Testoasa puturoasa sau Sternotherus odoratum traieste in sudul si estul SUA. Are lungimea corpului de 8-13 cm si este o specie predominant acvatica. Numele ei vine de la mirosul urat pe care il emite cu ajutorul unor glande speciale. Este o prada pentru aligatori, soimi, vulturi si pesti de prada.

Geochelone carbonaria

Testoasa cu picioare rosii traieste in regiunile centrale si nordice ale Americii de Sud. Are denumirea stiintifica de Geochelone carbonaria si poate avea lungimea de 40-50 cm. Este o specie de uscat care se hraneste mai ales cu frunze si fructe care au cazut din arbori pe sol.

Chrysemys picta

Testoasa pictata din America de Nord are denumirea stiintifica de Chrysemys picta si este o specie acvatica de apa dulce. Are lungimea corpului de 15-25 cm si carapacea foarte neteda.

Emys orbicularis

Testoasa de lac europeana are denumirea stiintifica de Emys orbicularis si este raspandita in Europa, nordul Africii si vestul Asiei. Are lungimea corpului de 15-20 cm si este o specie semiacvatica.

Caretta caretta

Testoasa cu cap mare traieste in apele tropicale, temperate si subtropicale si este o specie in pericol de disparitie. Are lungimea corpului de 70-100 cm si este numita stiintific Caretta caretta. Are capul mare si maxilare bine adaptate pentru a sfarama homari si crabi – hrana sa preferata.

Chelydra sepentina

Testoasa-aligator este o specie acvatica frecvent intalnita in regiunile estice ale Americii de Nord, in America Centrala dar si in nord-vestul Americii de Sud. Are denumirea stiintifica de Chelydra sepentina si poate avea lungimea corpului de 25-47 cm. Este o specie agresiva, musca daca se simte amenintata.

Testoasa galbena de mal

Testoasa galbena de mal este o specie acvatica din nordul Mexicului si regiunile din centrul si sudul SUA. Are denumirea stiintifica de Kinosternon flavescens si poate avea lungimea corpului de 12-16 cm. Hrana sa consta din mormoloci, rame, insecte si melci.

Lepidochelys olivacea

Testoasa maslinie este o specie in pericol de disparitie. Traieste in zonele tropicale de coasta ale Oceanelor Atlantic, Indian si Pacific. Este considerata cea mai mica testoasa marina din lume care are carapacea simpla, poate avea lungimea de 50-75 cm. Are denumirea stiintifica de Lepidochelys olivacea.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version