Home Animale Desmanul rusesc (Desmana moschata), o creatură de apă care face parte din...

Desmanul rusesc (Desmana moschata), o creatură de apă care face parte din familia cârtițelor

0
Desmanul rusesc (Desmana moschata), o creatură de apă care face parte din familia cârtițelor

Desmanul rusesc este un mamifer de apa care cu multi ani in urma traia in toata Europa. In prezent este un animal care apare doar in regiunile din estul Europei si pana in Asia Centrala, dar mai ales in Rusia – ceea ce explica si numele sau de desmanul rusesc.

Are corpul destul de mic, cat o veverita si seamana cu un chitcan de apa. Are lungimea corpului de 18-21 cm, greutatea de 450 g, coada lunga de 17-21 cm (deci cam cat este si lungimea corpului) si are un colorit maroniu. Are o forma aplatizata, comprimata lateral si ii serveste ca o vasla pentru inot, la viraje rapide in apa.

Partea cea mai interesanta a desmanului rusesc este trompa, sau mai bine spus forma speciala a botului, care este extrem de mobila si are narile mari. Orificiile nazale se pot inchide cand se scufunda in apa. Aceasta este folosita pentru respiratie, pentru a adulmeca spatiul din jur si a gasi prada. Trompa este foarte sensibila, cu ajutorul ei inspecteaza noaptea malul si pietrele de pe fundul apei cautand prada.

Capul este destul de mare, iar ochii sunt mici, au irisul de culoare inchisa. Urechile sunt mici, de forma unor fante ce au piele de jur imprejur ce se poate strange atunci cand animalul inoata. Gatul este scurt si gros, aproape invizibil din exterior.

Membrele anterioare sunt partial palmate si inzestrate cu gheare lungi ce alcatuiesc un fel de spatula de sapat in noroaie sau malul moale, iar cele posterioare sunt complet palmate au gheare mai mici, ii servesc ca niste vasle la inotat.

Desmana moschata
Desmana moschata

Desmanul rusesc are blana formata din peri interiori moi si desi dar si peri exteriori lungi, aspri si rezistenti, cu rol protector. Coloritul este maro-inchis pe cap si mai deschis roscat-brun cu luciu cenusiu-argintiu pe partea superioara a corpului. Pe partea ventrala a corpului coloritul blanii este gri-alb sau argintiu.

Animalul isi face vizuina in malul apei, unde traieste impreuna cu alte exmplare, alcatuind grupuri familiare. Desi este o specie insectivora el are o dieta formata din larve de insecte dar si scoici, midii, rame, pui de soareci, pesti, broaste. Este o specie vorace.

Femela are o perioada de gestatie de 40-50 de zile, dupa care face 3-5 pui orbi, golasi, neajutorati. Puii sunt alaptati de femela si intarcati cand acestia au o luna. La varsta de 14 zile au deja corpul acoperit cu perisori, iar la 24 de zile incep sa inoate in iaz. Dupa 30 de zile au maxilarele inzestrate cu dinti, ceea ce le permite sa manance carne de moluste, rame si larve de insecte.

Desmanul rusesc are denumirea stiintifica Desmana moschata, face parte din ordinul Soricomorpha, familia Talpidae si este o specie vulnerabila, pe cale de disparitie.

Video – Desmanul rusesc (Desmana moschata):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version