In anul 1996 un mare paleontolog si savant in biologie de la Universitatea din Varsovia a descris fragmentele fosile ale scheletului unui dinozaur pradator care a trait in perioada Cretacicului. Aceste ramasite fosile erau vechi de 70-75 milioane de ani si au apartinut unui teropod carnivor care a trait pe teritoriul unde azi se afla Mongolia, in Cretacicul superior.
Savantul pe nume Halszka Osmolcka a prezentat acest animal preistoric si l-a numit Bagaraatan ostromi in onoarea unui mare om de stiinta John Ostromi, care a realizat foarte multe lucrari despre dinozauri in a doua jumatate a sec al XX-lea.
Oasele au fost descoperite in formatiunea geologica Nemegt din Desertul Gobi din Mongolia, in anul 1970. Initial dinozaurul a fost incadrat in familia Coeluridae, a micilor dinozauri carnivori, care au trait mai mult in Jurasic. Mai tarziu insa s-a ajuns la concluzia ca animalul s-ar inrudi mai mult cu dinozaurii teropozi pradatori din grupul carora face parte si fiorosul Tyrannosaurus rex.
Cercetatorii au reusit cu greu sa faca o reconstituire a scheletului deoarece toate oasele descoperite erau erodate puternic. Ramasitele fosile cuprindeau 25 de vertebre ale cozii, oasele pelviene, o bucata din osul iliac, oasele ce alcatuiau piciorul stang posterior, o parte a maxilarului inferior si cateva fragmente de oase ale altor zone ale corpului. Pe baza lor s-a reusit o estimare a dimensiunilor acestui animal, inaltimea sa la sold era de 1 m, lungimea corpului era de 3-3,5 m iar greutatea destul de mare.
Capul era lung, craniul destul de redus in dimensiune, maxilarul masiv, de 23-24 cm, prevazut cu dinti mari si ascutiti. Corpul era robust, musculatura foarte puternica, coada lunga si rigida, il ajuta in mentinerea echilibrului cand alerga rapid dupa prada pe cele doua picioare din spate. Se banuieste ca se hranea cu dinozauri erbivori care traiau in acea perioada dar era si nacrofag.
Dinozaurul Bagaraatan era o adevarata fiara in acea perioada, avea dintii fiorosi, labele prevazute cu gheare ascutite, bratele destul de puternice astfel incat reusea sa-si tina bine prada, simturile foarte bine dezvoltate pentru a observa orice pericol sau a gasi cu usurinta o posibila victima. Numele de Bagaraatan se traduce prin ,,micul vanator”, iar ca specie a fost incadrata in subordinul Theropoda, ordinul Saurischia si clasa Archosauria.