Home Animale Ceratosaurus (Ceratosaurus nasicornis) – dinozaurul carnivor cu corn din era Jurasicului

Ceratosaurus (Ceratosaurus nasicornis) – dinozaurul carnivor cu corn din era Jurasicului

0
Ceratosaurus, Foto: dinosaurs.afly.ru

In Jurasicul superior – era Mezozoica, cu aproximativ 150 de milioane de ani in urma a trait pe continentul american fiorosul dinozaur carnivor Ceratosaurus, de 6-8 m lungime, ce avea maxilarele prevazute cu dinti ascutiti, neobisnuit de mari. Carcateristicile sale principale constau in cornul mic de pe bot si cateva proeminente osoase din zona ochilor.

Ceratosaurus este un dinozaur carnivor din Jurasicul superior, recunoscut pentru cornul său nazal unic și maxilarele puternice prevăzute cu dinți ascuțiți.

Descoperiri fosile și distribuția geografică

Ramasitele fosile ale acestor animale preistorice au fost descoperite in Colorado, Utah (SUA) dar si in Tanzania fapt ce arata ca au existat exemplare si pe pamanturile africane. Pe baza lor, in anul 1884, paleontologul american Otniel Charles Marsh a facut o prima descriere si a numit aceasta specie Ceratosaurus nasicornis. Numele sau se referea tocmai la acest corn nazal care ii impodobea fata si impresiona in timpul paradei amoroase in perioada de imperechere, insa avea si rol de aparare.

Mai tarziu au fost gasite si alte schelete in Utah si Colorado, din care o parte au fost clasificate ca apartinand unor specii diferite, numite stiintific: Ceratosaurus magnicornis si Ceratosaurus dentisulcatus. Fosilele gasite in cariera de piatra din Utah in anul 1992 alcatuiesc cel mai mare schelet de Ceratosaurus, care se pare ca ar fi apartinut unui exemplar tanar.

Caracteristicile fizice ale dinozaurului Ceratosaurus

Pe toata lungimea sirei spinarii dinozaurul prezenta un rand de placi osoase care prin modul de dispunere erau de forma unei creste crenelate si s-ar parea ca l-ar fi putut ajuta la reglarea temperaturii corpului. Acest sir de spini ii crea aspectul unui gigantic dragon al lumii mitologice.

Paleontologii au analizat urmele acestor dinozauri imensi (ce cantareau si o tona) impregnate in straturile jurasice din regiunile vestice ale SUA si au ajuns la concluzia ca obisnuiau sa se asocieze si sa se deplaseze in grupuri, in special cand vanau. Preferau zonele de campie impadurite si zonele din apropierea raurilor, unde vanau animale, ei fiind mari consumatori de carne.

Ceratosaurus nasicornis, Foto: aza1149.files.wordpress.com
Ceratosaurus nasicornis, Foto: aza1149.files.wordpress.com

Avea membrele anterioare mai mici decat cele posterioare, insa fiecare din cele patru degete ale unei labe erau prevazute cu gheare mari, tari si ascutite. Membrele din spate erau robuste si musculoase, fiecare laba avea trei degete orientate inainte si unul inapoi, prevazuta de asemenea cu gheare mari si ascutite. Isi folosea atat ghearele dar si dintii curbati si ascutiti pentru a ataca si provoca rani mari victimelor.

Comportamentul de vânătoare și dieta Ceratosaurusului

Daca trebuia sa isi urmareasca prada era capabil sa alerge foarte rapid, sa atinga o viteza de aproximativ 16 km/ h, fiind ajutat tocmai de membrele posterioare lungi si musculoase si de coada lunga, ce ii echilibra corpul in pozitia bipeda. Cand ataca avea abilitatea de a gasi partea vulnerabila a corpului victimei, iar cand avea intentia sa captureze un dinozaur mai mare se alia cu alte exemplare din turma de care apartinea.

Doar asa avea sansa de a dobora un Stegosaurus, Iguanodon sau Apatosaurus. In urma unui studiu facut de un renumit paleontolog american pe nume Robert Bakker s-a aratat ca acest dinozaur avea coada ca de crocodil, lunga si flexibila, era un inotator foarte bun, iar hrana sa deseori consta din pesti si reptile.

Rolul cornului nazal și proeminențelor osoase

Craniile descoperite era mari, ajungeau la lungimea de 64 cm si doar cele ale masculilor prezentau cornul nazal. Maxilarul superior era prevazut cu un numar de 24-30 de dinti incovoiati si puternici, iar pe cel inferior 22-30 de dinti mai drepti si mai mici.

Masculii erau teritoriali, se luptau intre ei pentru suprematia in turma si pentru cucerirea femelelor in perioada de imperechere, se zgaraiau cu ghearele, se muscau, se loveau cu cornul nazal, iar prin proeminentele osoase de langa ochi se protejau impotriva loviturilor. Lupta pentru impresionarea femelelor ce se dadea intre rivali se termina in momentul cand unul era pus la pamant, ambii la final prezentand rani sangerande provocate de ghearele ca niste cutite.

Se asemanau cu dinozaurii erbivori prin faptul ca isi cresteau puii impreuna, in cadrul turmei, prin ei continuand existenta speciei. Femelele isi depuneau ouale in cuiburi si le pazeau cu mare atentie, dupa eclozarea acestora apareau puii care inca de la inceput erau bine dezvoltati, erau capabili sa se descurce singuri, sa prinda mici animale pentru a se hrani.

Dinozaurul Ceratosaurus face parte din ordinul Saurischia, familia Ceratosauridae.

Modul de viață și comportamentul social

Deși Ceratosaurusul era în general un prădător solitar, există dovezi fosile care sugerează că în anumite momente putea forma grupuri mici pentru a vâna animale mai mari. În astfel de cazuri, Ceratosaurusul se alia cu alți membri ai speciei sale pentru a înfrunta prăzi precum Stegosaurus sau Diplodocus. Analizele urmelor fosile indică faptul că această specie prefera habitatele cu vegetație densă, unde putea folosi camuflajul pentru a se apropia neobservată de pradă.

Ceratosaurusul era un dinozaur teritorial, masculii rivalizând pentru controlul unei zone și pentru dreptul de a se împerechea cu femelele. În timpul sezonului de împerechere, masculii foloseau cornul nazal și proeminențele osoase pentru a impresiona femelele și a alunga rivalii. Cântecele lor puternice și afișajele vizuale contribuiau la atragerea partenerelor, iar femelele își alegeau perechea în funcție de aspectul fizic și de agresivitatea afișată în lupte.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version