Home Animale Hylaeosaurus, dinozaurul blindat descoperit de Gideon Mantell

Hylaeosaurus, dinozaurul blindat descoperit de Gideon Mantell

0
Dinozaurul Hylaeosaurus descris de paleontologul Gideo Mantell

Hylaeosaurus este unul dintre primii dinozauri descriși științific, devenind o descoperire emblematică pentru paleontologia timpurie.

Descoperirea lui Hylaeosaurus și contribuția lui Gideon Mantell

Ramasitele fosile ale dinozaurului Hylaeosaurus au fost descoperite in sudul Angliei, in anul 1832, de catre o echipa de lucratori intr-o cariera de piatra, iar pe baza lor paleontologul Gideon Mantell a facut o prima descriere amanuntita in anul 1833.

Tot el a fost cel care a dat si denumirea stiintifica acestei specii de Hylaeosaurus armatus. Aceste fosile nu alcatuiau un schelet complet, ele erau bucati ale unor schelete patiale, mai multe oase individuale si cateva placi ale carapacei de protectie, care datau din era Mezozoica, din Cretacicul inferior, de acum 140-131 de milioane de ani.

Structura fizică și sistemul defensiv unic al dinozaurului Hylaeosaurus

Aceasta specie era cu totul speciala datorita faptului ca era prima ce prezenta un scut format din placi de protectie pe corp. Tot spatele, dar si coada erau acoperite cu numeroase placi osoase mobile, de diferite marimi si forme, unele rotunde, altele plate sau ovale, cu ghimpi ascutiti si lungi, distantati intre ei.

Acest blindat constituia o adevarata problema pentru dinozaurii pradatori, care nu puteau nici sa rastoarne acest animal pe spate spre a-l imobiliza sub greutatea scutului, nici sa-l atace din partile laterale.

Ca si alti dinozauri cu platosa si ghimpi – Panoplosaurusul, Pinacosaurusul, Silvisaurusul si multi altii – Hylaeosaurus era un animal erbivor sedentar care se deplasa lent pe toate cele patru membre, terminate cu labe puternice si gheare mari copitate. Capul sau era alungit si ingust, mereu tinut in pozitie aplecata tocmai datorita faptului ca membrele anterioare erau mai scurte decat cele posterioare, dar la fel de robuste. Cercetatorii au estimat lungimea unui exemplar adult ca fiind de 6 m si greutatea de 1,5-3 tone.

Acesti dinozauri traiau in turme, populau regiunile impadurite din apropierea apelor, iar hrana lor era formata din plantele de la nivelul solului. Smocurile de plante erau rupte cu ciocul larg cu margini taioase, apoi erau maruntite cu dintii mici si ascutiti si in final inghitite.

Dinozaurul Hylaeosaurus face parte din ordinul Ornithischia, familia Ankylosauridae.

Impactul descoperirii lui Hylaeosaurus asupra științei

Descoperirea lui Hylaeosaurus a avut un impact semnificativ asupra dezvoltării paleontologiei, fiind una dintre primele specii care a demonstrat existența adaptărilor defensive complexe la dinozauri. Cercetările ulterioare asupra plăcilor sale osoase au oferit indicii despre evoluția sistemelor de protecție în rândul erbivorilor mari.

În plus, Hylaeosaurus a contribuit la înțelegerea diversității ecologice din perioada Cretacicului inferior, dovedind că dinozaurii blindati trăiau în habitate variate și interacționau cu prădători specifici epocii. Această specie rămâne un punct de referință pentru studiile asupra dinozaurilor Ankylosauridae și pentru istoria descoperirilor paleontologice.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version