Home Cultură generală Dune, ecranizarea celebrului roman al lui Frank Herbert, ovaţionat minute în şir...

Dune, ecranizarea celebrului roman al lui Frank Herbert, ovaţionat minute în şir la Festivalul de film de la Veneţia. În curând, va fi lansat şi în România

0
Timothée Chalamet, Zendaya, in rolurile principale

Dune, ecranizarea celebrului roman al lui Frank Herbert, în regia lui Denis Villeneuve, a fost lansat vineri, 3 septembrie 2021, la Festivalul de film de la Veneţia (în afara competiţiei), unde a fost ovaţionat minute în şir, apreciat deopotrivă de public şi de critica de specialitate.

“Fantastic!”, “Magnific!” “Uimitor!”, “Captivant!”, “Grandios!”, “Producţie de cinci stele!”, “Un blockbuster marca Hollywood!”, “Un spectacol al descoperirii!” au exclamat cu entuziasm membrii juriului, regizori, actori, toţi cei care au asistat la premiera filmului. Într-un articol din revista franceză “Le Point”, filmul este descris ca “un miracol, o oază de frumuseţe şi măreţie”, iar ziarul britanic “The Guardian” îi acordă “5 stele din 5”, pentru “atmosfera densă şi adesea sublimă”.

Filmul Dune
Filmul Dune

Dacă romanele lui Frank Herbert sunt deja recunoscute ca scrieri de referinţă ale genului science-fiction (“Dune” fiind considerat cel mai bun roman science-fiction al tuturor timpurilor), cu siguranţă că filmul “Dune” va deveni unul dintre cele mai valoroase repere ale filmografiei SF.

Romanul “Dune” a mai fost ecranizat în 1984, de către regizorul David Lynch, film care nu s-a bucurat de un succes deosebit. Regizorul canadian Denis Villeneuve, cunoscut şi pentru alte filme SF, precum “Arrival”, (2016), “Blade Runner” (2017), declarat, în 2019, drept “Realizatorul deceniului”, vine acum în faţa publicului cu blockbuster-ul (un film remarcabil) “Dune”, una dintre cele mai aşteptate producţii cinematografice ale acestui an.

Deosebit de inspirată este şi distribuţia filmului – Timothée Chalamet, un tânăr actor american în vârstă de 25, foarte talentat şi apreciat de public, şi Zendaya (Maree Stoermer Coleman), actriţă şi cântăreaţă, în rolurile principale. Alături de ei şi alte nume cunoscute – Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Dave Bautista, Jason Momoa și Josh Brolin.

“Dune” – o saga despre viaţă , eroism, putere, politică, religie, trădare, iubire

Dune, in regia lui Denis Villeneuve

Romanul “Dune”, al scriitorului american Frank Herbert, implicit filmul cu acelaşi titlu, realizat de Denis Villeneuve, care reprezintă doar prima parte din seria celor şase scrise de Frank Herbert (“Mântuitorul Dunei”,”Copiii Dunei”, “Împăratul-Zeu al Dunei”,”Ereticii Dune” și “Canonicatul Dunei”), relatează o poveste care are loc într-un viitor îndepărtat (peste 20 000 de ani), într-un Imperiu interstelar, în care rasa umană s-a împrăştiat şi în care diverse “case aristocratice” controlează planetele.

“Arrakis”/ “Dune” – planeta deşertică

Dune, Frank Herbert

Deşi tehnologia a evoluat imens, calculatoarele şi inteligenţele artificiale sunt interzise in acest “Imperiu” din pricina unui incident petrecut în urmă cu 10 000 de ani – Jihadul butlerian (un război între oameni şi “maşinile gânditoare”). În schimb, oamenii au dobândit calităţi excepţionale – ei sunt “mentaţi”, au abilităţi cognitive ieşite din comun, pot calcula totul cu viteza unui computer.

Două dintre organizaţiile care au luat locul maşinilor au supravieţuit – “Ghilda Spațială”, specializată în matematică şi care are monopolul călătoriilor spaţiale, şi “Bene Gesserit”, o confrerie ai cărei membri, prin antrenamentul trupului şi al minţii, au dobândit calităţi “miraculoase”, scopul acesteia fiind protejarea și evoluția rasei umane. Sursa acestor abilităţi ieşite din comun este “mirodenia”, care se găseşte doar pe planeta deşertică Arrakis (“Arrakis” este un alt nume pentru “Dune”).

Frank Herbert

Deşertul planetar de pe Arrakis” (Dune) este special întreţinut pentru a permite “viermilor” (ființe vii, foarte mari, lungi de câţiva zeci de metri) să trăiască în mediul lor natural, pentru a produce “mirodenia”.

Băştinaşii de pe Arrakis sunt “fremenii”, luptători puternici, care călăresc viermii de nisip uriaşi, care s-au adaptat condiţiilor aride şi care au un sistem special de conservare a apei. “Bene Gesserit”, care conduce şi un program genetic secret, aducând religia şi profeţiile pe Arrakis, i-a convins pe fremeni să creadă în sosirea unui “Mântuitor” şi în crearea unui “bărbat” care va putea accesa amintirile strămoșilor pe linie masculină şi care va avea puteri mentale care să unească spaţiul şi timpul.

Paul Atreides – Eroul infailibil

Un erou infailibil

În centrul atenţiei, în romanul şi filmul “Dune”, se află destinul tânărului Paul Atreides (interpretat în film de Timothée Chalamet), moştenitor al ducelui Leto, din Casa nobiliară Atreides, care, împreună cu familia, se mută pe planeta Arrakis, singura unde se găseşte “mirodenia”, cea mai valoroasă substanţă din Univers.

Hrănindu-se cu “mirodenia” fremenilor, Paul Atreides dobândeşte darul viziunii şi respectul băştinaşilor, care cred că el este “Mântuitorul”. Se dezvoltă treptat tot mai multe conflicte, protagonistul anticipând un adevrat “jihad” la scară planetară.

Zendaya

Cel care guvernează – se spune în “Dune” – trebuie să învețe să convingă și nu să oblige … El trebuie să construiască cea mai tare vatră pentru a atrage lângă el pe cei mai buni oameni… Pentru a guverna bine, este necesar să înveți limba lumii care este a ta și care este diferită pentru fiecare lume” sau “Misterul vieții nu este o problemă de rezolvat, ci o realitate de experimentat”.

În plan simbolic, acţiunea din “Dune” a fost interpretată în diverse feluri. Unii au văzut transpunerea, în viziune modernă, a “Istoriei declinului şi prăbuşirii Imperiului Roman”, o lucrare a istoricului englez, din secolul al XVIII-lea, Edward Gibbon. Alţii au spus că face aluzie şi la o serie de evenimente politice din Orientul Mijlociu, Planeta Arrakis semănând, până la un punct, cu Irakul, iar “mirodenia” ar fi “petrolul”. Evident că multe alte interpretări sunt posibile (legate de evoluția umanitătii, a Universului, de valorile umane etc.).

Denis Villeneuve, “Dune” – un regizor remarcabil

Denis Villeneuve

În filmul “Dune”, regizorul Denis Villeneuve, pe lângă efectele speciale spectaculoase, a venit şi cu serie de accente. “Unul dintre lucrurile care îmi plac foarte mult în carte – a declarat regizorul – este echilibrul puternic dintre puterea masculină şi cea feminină”, motiv pentru care a acordat un rol important personajelor feminine, făcând chiar unele schimbări faţă de roman.

Denis Villeneuve, care a mărturisit că “Dune” a fost “cel mai dificil proiect din întreaga sa carieră”, a colaborat cu scenarişti de excepţie, l-a avut în calitate de consilier pe partea de creaţie pe scriitorul Kevin J. Anderson, iar Brian Herbet, fiul scriitorului Frank Herbert a fost producătorul executiv al filmului, care a avut un buget de 165 de milioane de dolari.

Coloana sonoră a filmului “Dune” îi aparţine lui Hans Zimmer, muzician german, care a compus muzica pentru circa 150 de filme, fiind nominalizat de nouă ori la Premiile Oscar (unul câştigat), de nouă ori la Premiile Grammy şi de zece ori la Globul de Aur.

Filmul “Dune”, al lui Denis Villeneuve, reprezintă doar prima parte din transpunerea cinematografică a cărţii lui Frank Herbet, regizorul mărturisind că ar fi fost prea dificil să cuprindă într-un singur film (în 2 ore şi 35 de minute) o lume atât de complexă şi a cărei forţă stă “în detaliile sale”, exprimându-şi, în acelaşi timp, speranţa că va reuşi să facă şi al doilea film (partea a doua din “Dune”).

Festivalul de film de la Veneţia

Festivalul de film de la Veneţia

Festivalul de film de la Veneţia (prima ediţie, în 1932) este cel mai vechi festival de acest gen din lume şi unul dintre cele mai importante, alături de Festivalul de film de la Cannes şi Festivalul de film de la Berlin.

Anul acesta, 2021, Festivalul se desfăşoară între 1 şi 11 septembrie, eveniment pentru care au fost selectate filme din 59 de ţări, de pe toate continentele. România este prezentă la festival cu lungmetrajul „Miracol” (în secţiunea Orizzonti), în regia lui Bogdan George Apetri, și de scurtmetrajul „Plastic semiotic”, de Radu Jude (în afara competiţiei). În competiţia “Giornate degli Autori”, secţiune paralelă a festivalului, a fost selectat filmul „Imaculat”, de George Chiper-Lillemark şi Monica Stan.

Filmul science-fiction “Dune”, în cinematografele din România, va fi lansat la data de 22 octombrie 2021.

 

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version