Home Călătorii Obiective turistice din lume Elvetia: Obiective turistice Elvetia – Berna

Elvetia: Obiective turistice Elvetia – Berna

0

Elvetia, situata in centrul Europei, invecinandu-se cu Franta, Italia, Germania, Austria si Liechtenstein, ofera o imagine, la scara redusa, a vechiului continent, prin amestecul de influente culturale, prin diversitatea peisajului, prin aspectele care ii definesc civilizatia. Sunt recunoscute aici patru limbi oficiale, ceea ce nu se mai intampla in nici o alta tara: germana, franceza, italiana si retoromana, un dialect din grupul limbilor romanice. Elvetia este, ca suprafata, o tara mica, de 41 285 kmp, si cu o populatie de peste 7,5 milioane de locuitori. Din punct de vedere administrativ, este formata din 26 de cantoane si este un stat federal, a carui Constitutie, in datele ei fundamentale, este aproape neschimbata din 1848.

Varful Dufourspitze
Varful Dufourspitze

Pentru cei care aleg Elvetia ca destinatie de vacanta, ofertele turistice sunt nelimitate. In partea centrala, zona cea mai spectaculoasa este cea a Alpilor elvetieni, unde altitudinea maxima este de 4 634m, Varful Dufourspitze. Iarna, aceasta regiune atrage numerosi amatori de schi, desi la fel de populare sunt si alte sporturi, precum hockey-ul pe gheata sau, in functie de anotimp, fotbalul, tirul sportiv, tenisul etc. De altfel, in Elvetia isi au sediul cele mai importante foruri sportive internationale: UEFA, FIFA, Comitetul international olimpic s.a.m.d. In sud, spre granita cu Italia, peisajului alpin ii ia locul cel mediteranean, cu o clima mai blanda, pe toate durata anului.

Berna

Berna este capitala Elvetiei si, desi nu este cel mai mare oras al tarii, este considerat cel mai frumos si mai pitoresc, prin arhitectura sa medievala, conservata cu grija de locuitori si cu imaginea impresionanta a Alpilor pe fundal (acestia aflandu-se la numai 30 km. spre nord). Mai ales centrul istoric al orasului (intrat in patrimoniul UNESCO) este uimitor, asezat pe o peninsula a raului Aare, cu Piata Marktgasse, cu strazi inguste, pietruite, acoperite de arcade pe o lungime de sase kilometri, unde este interzis accesul masinilor, cu muzee, cafenele, magazine amenajate in cladiri vechi.

Turnul Ceasului

Turnul Ceasului (Zeitglockenturn) este emblematic pentru pasiunea elvetienilor pentru mecanisme. Contruit initial din lemn (1218-1220), turnul a fost refacut de mai multe ori, iar in 1530, a fost instalat aici un ceas si, sub el, un alt mecanism decorat cu niste figurine (un cocos, niste ursi, un bufon, o clepsidra) care se rotesc pret de patru minute, inainte de a fi anuntata ora exacta si care indica si pozitia Soarelui, fazele lunii, ziua. Uimitor este ca toate functioneaza perfect, de cand au fost instalate si pana astazi.

Capitala Elvetiei este inconfundabila si prin nenumaratele satui, ornamente arhitecturale, blazoane din care nu lipseste animalul venerat, ursul (Berna, de la germ. “bar”= urs), legat de o legenda despre intemeietorul orasului, ducele Berchtold von Zahringen. De altfel, in partea de est a orasului vechi, de peste un secol si jumatate, exista “Groapa Ursilor” (astazi, parte a Gradinii zoologice), un loc destinat ingrijirii si cresterii acestor animale, desi se pare ca numarul lor a scazut drastic.

Catedrala Munster

In Berna, nu trebuie ocolite, de asemenea, Catedrala Munster (realizata in stil gotic), Kindlifresserbrunnen (“Fantana Capcaunului”), Muzeul de istorie naturala, Muzeul de arta, Muzeul alpin, Casa memoriala Einstein, sediul Parlamentului etc.

Zurich, asezat in partea de nord a Elvetiei, la altitudinea de 408 m (intr-o fosta vale glaciara) este, poate, cel mai cosmopolit oras al acestei tari, considerat capitala financiara, economica, stiintifica si artistica a Elvetiei. Nume mari ale culturii europene au trecut pe aici – scriitorii Herman Hesse, James Joyce, Thomas Mann etc. Pe la inceputul secolului al XX-lea, aici, scriitorul roman avangardist, Tristan Tzara, a pus bazele unei miscari literare- dadaismul- care a influentat toata cultura europeana a secolului trecut. Vitraliile Bisericii Fraumunster au fost facute de doi mari artisti: Marc Shagal si Augusto Giacometti. In Biserica Sfantul Petru, se afla un orologiu cu diametrul de noua metri, cel mai mare din lume.

Zurich-ul contemporan ofera turistilor si alte modalitati de distractie: un festival anual de muzica techno (organizat, fara intrerupere, din 1992), un cunoscut concurs de tir pentru tineri (in fiecare an, in septembrie), la fiecare trei ani, Zurifascht, o mare sarbatoare populara care tine trei zile si aduce peste 3 milioane de turisti.

Geneva

Geneva este al doilea centru financiar al tarii, dupa Zurich, si cel mai important in materie de gestionare a fondurilor private transnationale. Aici sunt gazduite si 22 de organizatii internationale si peste 250 de organizatii nonguvernamentale, cum ar fi Organizatia Natiunilor Unite, Organizatia Internationala a Sanatatii (OMS), Organizatia europeana pentru cercetare nucleara (CERN) etc., Geneva si New York (SUA) fiind primele doua centre importante, din lume, pentru cooperarea internationala.

Jet de apa

Turistii ajunsi in Geneva nu vor ocoli spectaculosul “Jet de apa”, de 140 de metri, Orologiul “inflorat”, Palatul Natiunilor Unite, un muzeu subteran care ilustreaza evolutia crestinismului pe teritoriul Elvetiei.

Alte destinatii turistice pot fi: Lausanne, in vestul Elvetiei, pe malul lacului Leman, un important centru universitar si cultural, vestit prin Catedrala protestanta Notre-Dame de Lausanne (in stil gotic), Palatul Rumine, Gradina Botanica; Davos, situat pe malul lacului cu acelasi nume, cea mai importanta statiune montana din Elvetia; Zermatt, un oras in Alpi, singurul din Europa unde este interzis accesul masinilor, dar, cu telecabina se poate ajunge pana la 3883 de metri; in regiunea Interlaken se afla cea mai inalta cale ferata din Europa (punctul cel mai inalt la care ajunge este 3475m, la Jungfraujoch).

Ca si in Olanda, in Elvetia, mersul cu bicicleta e la mare cautare (3 300 km de piste pentru biciclisti, in toata tara), iar iarna se poate merge pe partie, la San Moritz, si, indiferent de anotimp, cu deltaplanul pe deasupra Alpilor.

Cine va vizita Elvetia va avea ocazia sa descopere tot ce are Europa mai frumos, de la peisaje, la stralucirea oraselor, de la pitorescul statiunilor montane, la festivaluri de arta contemporana, intr-o atmosfera calda, precum  vestita ciocolata “LINDT” si cu mijloace de transport, pe uscat, pe apa sau in aer, care functioneaza cu precizia ceasului elvetian.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version