Home Animale Eodicynodon, terapsida erbivoră de mici dimensiuni din Permian

Eodicynodon, terapsida erbivoră de mici dimensiuni din Permian

0
Eodicynodon, Foto: magistream.com
Eodicynodon, Foto: magistream.com

Eodicynodon a fost o terapsidă erbivoră de mici dimensiuni, ce a trăit în perioada Permiană, acum aproximativ 260 de milioane de ani. Considerat unul dintre primii reprezentanți ai grupului Dicynodontia, Eodicynodon avea un corp de doar 30 de centimetri și capul măsurând 9 centimetri, fiind o creatură adaptată la viața în zone împădurite, în apropierea lacurilor și râurilor.

Lipsa dinților a fost compensată de un cioc puternic, asemănător cu cel al țestoaselor, cu ajutorul căruia smulgea plantele și dezgropa rădăcinile pentru a se hrăni. Fosilele descoperite în Africa de Sud în anul 1974 au oferit informații prețioase despre acest animal preistoric și rolul său în evoluția mamiferelor.

Unul dintre reprezentantii categoriei terapsidelor, care sunt stramosii directi ai mamiferelor, este Eodicynodon. Alaturi de pelicozaurul Dimetrodon, este una din creaturile preistorice cu o importanta deosebita pentru evolutia mamiferelor. Apartinand ordinului terapsidelor, face parte din grupul Dicynodontia, numit grupul animalelor „cu dinti dublili de caini”.

Caracteristicile fizice ale terapsidei Eodicynodon

Asftel, ordinul terapsidelor contine doua grupe importante, Cynodontia, cu „dinti de caine” si Dicynodontia, cel din urma cuprinzand animale erbivore, cu o dentitie diferita de a reptilelor, sau, in unele situatii, chiar si fara dinti, folosindu-se de un cioc pentru a smulge plantele.

Fosilele terapsidei Eodicynodon au fost descoperite in anul 1974 in Africa de Sud. Este un animal considerat fundamental pentru Dicynodontia si traia in zonele impadurite din apropierea lacurilor sau raurilor, avand o lungime a corpului de 30 de centimetri. Corpul de mici dimensiuni era sustinut de membre butucanoase si scurte.

Capul masura 9 centimetri in lungime si era un animal erbivor fara dinti. Astfel, avea un cioc cu doi canini lungi, care semana cu cel al testoaselor. Cu ajutorul acestui cioc se putea hrani.

Adaptările la viața erbivoră și modul de hrănire

Cantitatea de plante pe care o consuma terapsida Eodicynodon era destul de mare, fiind capabila, cu ajutorul caninilor, sa dezgroape radacinile  plantelor. Datorita dimensiunilor reduse, nu era un animal cu mare putere de a se apara in fata atacurilor pradatorilor, motiv pentru care oamenii de stiinta sunt de parere ca, pentru a se apara de animalele pradatoare, se ascundea in pesteri.

Cu toate ca acest animal a trait in vremuri extrem de indepartate, ramasitele existente au permis aflarea informatiilor referitoate la existenta lui, pentru a face posibila introducerea in fascinanta lume a creaturilor preistorice.

Rolul lui Eodicynodon în lanțul trofic din Permian

Eodicynodon a jucat un rol important în lanțul trofic al ecosistemelor din Permian, fiind unul dintre primii erbivori mari care s-au adaptat la condițiile climatice și vegetația specifică acestei perioade. Ca parte a unui grup în continuă diversificare, această terapsidă era o sursă de hrană pentru numeroși prădători carnivori, cum ar fi gorgonopsienii.

Structura sa corporală compactă și capacitatea de a se ascunde în peșteri sau vizuini i-au oferit un avantaj în fața prădătorilor mai mari. Cu toate acestea, Eodicynodon a avut și un rol ecologic important în dispersarea semințelor și în răspândirea vegetației, contribuind astfel la formarea unor ecosisteme mai complexe.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version