In Creacicul inferior a trait o specie de dinozaur carnivor Eotyrannus care avea lungimea de 5 m si rula cu o viteza mare pe cele doua picioare inferioare la fel ca fiorosul Tyrannosaurus rex din Cretacicul superior.
Prima descriere a acestui animal preistoric a fost facuta in anul 2001 de catre paleontologii Naish, Newbery, Martill, Hutt si Barerk. Ramasitele fosile care constau din numeroase oase ale corpului si un craniu, ce alcatuiau 40% din totalul unui schelet intreg, au fost descoperite in anul 1996, iar numele speciei a fost stabilit sa fie Eotyrannus Lengi.
Conform oamenilor de stiinta acest fioros pradator a trait in urma cu 130-125 milioane de ani.
Era cel mai mare dusman al dinozaurilor erbivori Iguanodon si Hypsilophodon care au trait in acele vremuri preistorice din Cretacicul inferior. Eotyrannus era un theropod fioros care impresiona si prin marimea corpului, se presupune ca avea lungimea corpului de 5 m, inaltimea la greaban de 1,5 m si greutatea de 100 kg.
Avea capul mare, botul impresionant, maxilarele inzestrate cu numerosi dinti ascutiti de marimi diferite, iar ochii patrunzatori ca de fiara. Dintii erau si mai mari si mai mici, daca se rupeau sau se deteriorau erau inlocuiti cu altii noi, care cresteau natural in locul lor.
Membrele posterioare erau mult mai dezvoltate si mai lungi decat cele inferioare, se terminau cu degete groase si gheare lungi, tari, ascutite si puternic curbate. Astfel de labe ingrozitoare cu gheare ca niste pumnale erau perfect adaptate pentru a rani si insfaca prada. Se pare ca dinozaurul isi folosea ghearele de la membrele inferioare ca sa atace prada, apoi o lasa in agonie ca sa moara din cauza hemoragiei, iar in cele din urma o devora cu salbaticie cum fac si hienele de azi cu corpurile animalelor moarte.
Muscatura sa era foarte puternica, iar acuitatea vizuala il ajuta sa aprecieze foarte bine distanta pana la prada si sa aiba un camp vizual amplu in momentul in care pornea la vanatoare.
Dinozaurul Eotyrannus a fost clasat in ordinul Saurischia, familia Tyrannossauridae.