Home Cultură generală Fascinanta planeta Saturn si misterele satelitilor sai

Fascinanta planeta Saturn si misterele satelitilor sai

0

Planeta Saturn este o planeta fascinanta, asemeni tuturor astrelor din univers, ea avand insa in plus maretia satelitilor sai, care se pare ca au una dintre cele mai unice forme. Cu ajutorul unor imagini bazate pe tehnologia cu infrarosu s-au putut observa in jurul lui Saturn o serie de vortexuri, care au starnit un interes deosebit mai ales pentru ca ele sunt vizibile asemeni unor vartejuri cu palnie, situate la polii lui Saturn, avand o temperatura mult mai mare. Fenomenul cu pricina plaseaza giganta planeta pe un plan de unicitate, deoarece nu mai intalnim pana acum cel putin, la nici o alta planeta un asemenea fenomen. Saturn beneficiaza si de rotirea propriei axe ceea ce iar o face un astru special, aceasta se realizeaza cu o viteza destul de mare, totusi poate cel mai fascinant lucru la acest gigant de gaz este reprezentat de inelele sale, denumite astfel din cauza felului in care sunt distribuite, aparand exact asemeni unor inele pe un deget imens cu spatiu intre ele.

Saturn1111

Se pare totusi ca acestea pe langa imaginea pe care o creeaza, deosebit de splendida, mai ascund si o serie de informatii la fel de fascinante, cum ar fi vechimea lor. Inelele lui Saturn sunt dintre cele mai vechi si se spune ca e posibil ca acestea sa aiba o trainicie fara varsta, deci sa dureze nelimitat, poate chiar pana la infinit, insa cine stie cine va ajunge sau daca va ajunge cineva sa duca mai departe informatia. Totusi vechimea lor a fost estimata pana la 3 miliarde de ani, datele fiind obtinute cu ajutorul unei sonde trimise in spatiu care poarta denumirea de Cassini. Informatiile nu sunt atat de sigure insa cu siguranta vor aparea si date fixe, cert fiind deocamdata ca ele pot fi la fel de vechi ca si sistemul solar. Sonda spatiala Cassini a fost trimisa de multe ori pentru a studia planeta Saturn ea fiind singura capabila sa ofere informatiile cu pricina, iar ca marturie stau informatiile pe care le vom prezenta imediat.

Satelitii lui Saturn despre care s-a vorbit pana acum mai mult sau mai putin ascund si ei informatii diverse care incet, incet ni se arata si noua. Se spune ca doi dintre satelitii lui Saturn, au fost de fapt descoperiti de astronomi diferiti ei fiind surprinsi singura data orbitand intre Hyperion si Titan. Totusi satelitii lui Saturn se pare ca stau inca sub semnul misterului deoarece unii dintre ei nu au fost vazuti decat de o singura persoana si o singura data fara posibilitatea de confirmare. Astfel ca si Chiron a fost vazut o singura data de un singur om, pe numele sau Hermann Goldschmidt undeva prin anul 1861.

De asemenea si Themis a fost observat undeva prin anul 1905, tot de catre un singur astronom, pe numele sau Pickering, insa avand in vedere ca nici acesta nu a mai fost revazut, avem tot dreptul sa trecem totul sub semnul intrebarii. Totusi e posibil ca acesti sateliti ai lui Saturn sa aiba un caracter ciclic si sa parcurga o distanta mai mare, ori sa cutreiere prin univers, iar in traiectoria sa fie inclusa si orbita lui Saturn sau sa fi trecut o singura data in ratacirea lor universala prin aria noastra vizibila. Ipoteze sunt foarte multe si toate pot fi combatute si apreciate, acceptate, in acelasi timp.

Dintre satelitii naturali in numar de 63, descoperiti pana acum, de sonda spatiala Cassini Huygens, doar 53 au un nume cunoscut iar printre acestia se afla: Mimas, care are 10% din diametrul Lunii, iar masa sa ajunge la aproximativ 5 % din Masa totala a Lunii, avand o perioada de orbita de 3% pe Luna; Encedelus are un diametru de 15% din diametrul lunii, iar masa sa ajunge pana la numai 0.2% din masa Lunii, perioada sa de oribita fiind de 1.4 zile. Deci apare de 5 % pe luna. Tethys este si el un satelit cu diametrul de 30% din diametrul lunii, si masa de 0.8 % din masa totala a acesteia. Perioada sa de orbita este de 1.9 zile. Dione este satelitul cu masa de 1.5 % din masa totala a lunii si cu diametrul de 30% din diametrul acesteia, iar perioada sa orbitala este de 2.7zile.

Rheea are un diametru mai mare, el ajunge pana la 45 % din diametru lunii, avand insa o masa de 3% din masa totala a acesteia si se pare ca perioada orbitala este de 4.5 zile. Titan, un alt satelit al lui Saturn, se pare ca este si el incredibil de mare, insa depaseste asteptarile, deoarece are 150% din diametrul Lunii, deci este cat luna si inca jumatate din ea, iar masa este 180% masa lunii, avand o perioada orbitala de 16 zile. Iapetus este satelitul cu diametrul de 40% din diametrul lunii si masa de 3% din masa acesteia, iar perioada sa orbitala este de 79 de zile. Totusi asa cum am precizat si la inceput, descoperirile sunt mult mai complexe, desi ele sunt inca supozitii, neridicate la rangul de adevar universal valabil, fiind in pericol de a fi combatute mereu.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version