Home Animale Fazanul (Phasianus colchicus), pasărea de vânătoare apreciată pentru carnea sa

Fazanul (Phasianus colchicus), pasărea de vânătoare apreciată pentru carnea sa

0

Poate cei mai multi se gandesc ca fazanul (phasianus colchicus) este doar pasarea aceea mica de culoare bruna-aramie cu capul albastru-verzui metalizat din gradinile zoologice. Este scapat din vedere insa un amanunt ce poate sa ne faca sa ne gandim la aceasta pasare ca la una din delicatesele ce pot fi degustate la cina.

Fazanul (Phasianus colchicus) este o pasăre de dimensiuni medii, cu penaj brun-arămiu și cap albastru-verzui metalizat, fiind întâlnit atât în sălbăticie, cât și în captivitate în România.

Originea și răspândirea fazanului în Europa

Această specie a devenit cunoscută pentru frumusețea sa, dar și pentru carnea sa apreciată în bucătăria vânătorească. Originar din regiunea Colchida, fazanul a ajuns în Europa încă din perioada romană și este astăzi una dintre cele mai căutate specii pentru vânătoare, datorită gustului deosebit al cărnii sale și a adaptabilității la diverse medii.

Este una dintre pasarile ce se intalnesc in Romania atat in salbaticie, dar sunt si domesticite, fiind crescute la fel ca alte specii si pentru frumusetea lor, dar fara doar si poate si pentru carnea lor. Numele sau vine de la regiunea din care se pare ca este originar, Colchida, regiunea aflata in Caucaz. In Europa ajunge inca din timpul romanilor.

Caracteristici fizice și diferențele între sexe

Fazanul (phasianus colchicus) este cel mai des recunoscut asa cum am mentinat si mai sus dupa penele albastru-verzui de pe cap. Insa aici am mai putea adauga faptul ca si abdomenul are aceeasi culoare, dar pe cap nuantele penelor mai sunt si rosii-ruginii. In ceea ce priveste diferenta dintre femela si mascul, se face si la nivelul coloritului.

fazan

La femele culoarea penelor nu este atat de intensa si corpul acesteia este mult mai mic. Coada sa este mai scurta decat a masculului, unde reprezinta 30 pana la 35 de cm din cei 85 pe care ii poate avea corpul in lungime.

In Romania, fazanul (phasianus colchicus) poate fi vanat din 1 octombrie pana in 28 februarie. De cele mai multe ori, pentru ca iernile pot fi extrem de geroase si lipsite de hrana, cei ce pornesc la vanatoare ajuta repopularea arealelor destinate vanatorii prin asigurarea hranei necesare exemplarelor ramase.

In general, in dieta unui pasari adulte se pot include seminte de porumb, canepa, floarea soarelui. In sezonul rece, daca nu sunt in captivitate, li se mai dau mici ramurele uscate sau fire de iarba sau lucerna.

Hrana și comportamentul fazanului

Si daca aceasta hrana nu poate fi procurata de regula pasarea poate ajunge chiar sa manance mici rozatoare asa cum sunt soarecii sau insecte daunatoare de cele mai multe ori culturilor agricole asa cum sunt culturile de cartori (mananca gandacii de colorado) sau altele ce pot fi distruse de diversi fluturi sau omizi.

Importanta este de mentionat ca fazanul (phasianus colchicus) nu distruge culturile in care de multe ori isi cauta hrana. Pentru ca este o pasare cautata ca vanat si mancarurile realizate au succes in randul celora care adora preparatele vanatoresti.

Un mascul poate ajunge sa cantareasca pana al 1.5 kg., in timp ce femelele abia ajung la greutatea de un kg. Chiar si asa, cantitatea de carne este sufienta spre exemplu pentru o friptura. Cum este cel mai indicat sa fie preparata? Secretul consta in fezandarea carnii (punerea ei pentu o perioada de timp la rece este un proces ce face ca acesta sa devina mai frageda, fiind un procedeu special pentru carnea de vanat) si condimentarea acesteia cu paprika, oregano, sare, piper si foi de dafin.

Apoi carnea este pusa la cuptor cu un cub de unt si desigur un pahar de vin rosu si putina apa, unde va sta aproape doua ore. Desigur ca se pot alege si diverse garnituri de cartofiu sau legume la cuptor. Aceasta este cea mai obisnuita modalitate de a pregati fazanul (phasianus colchicus).

Aceasta pasare este preferata de crescatori nu pentru ca se poate comercializa pentru carne, ci mai degraba este preferata vinderea ei pentru vanatoare. Nu este pretentioasa in ceea ce priveste ingrijirea atunci cand devine adulta, sunt mai degraba dificil de ingrijit puii.

Din primele zile trebuie sa li se dea apa si hrana si starea lor de sanatate trebuie monitorizata in permanenta. Nu in ultimul rand este important sa se observe daca puii ce sunt crescuti in acelasi spatiu nu dau semne de canibalism. Alarmanat este atunci cand se poate observa sange la aripi sa in zona cozii.

In conditii naturale femelele de fazan depun intre 8 si 18 oua, insa in captivitate pot ajunge la un numar impresionant de pana la 60 de oua. In mod normal depun oualele din luna aprilie pana la sfarsitul lunii mai, dar intotdeauna depinzand de cat de ridicate sunt temperaturile.

Fazanul (phasianus colchicus) este o pasare poligama si de cele mai multe ori isi alege un teritoriu unde femelele vor construi cuiburi si vor depune oua, ele putand fi in numar de 4 sau 6. Pentru cei ce merg la vanatoare este bine cunoscut faptul ca atunci cand sunt in perioada de imperechere sau atunci cand sunt amenintati masculii por scoate un tipat in timp ce femelele pot doar sa produca un zgomot ce pare mai degraba ca un ticait.

Fazanul (phasianus colchicus) este doar una dintre subspeciile ce traiesc in Romania, fiind cunoscut ca denumire sud cea de fazan comun. Unele dintre pasarile ce fac parte din alte subspecii sunt chiar mai mari si pot ajunge sa cantareasca mai mult, asa cum este si cazul fazanului mongolic (unul dintre cei mai mari din tara noastra).

Curiozități despre fazani în culturile din lume

Fazanii nu sunt doar o prezență comună în pădurile și câmpiile din România, ci și o specie cu o lungă istorie în diverse culturi. În China, fazanul este un simbol al norocului și al succesului în carieră, fiind adesea pictat pe artefacte tradiționale. În Japonia, fazanul este pasărea națională și este venerat pentru frumusețea și grația sa.

În perioada medievală din Europa, fazanul era o delicatesă rezervată pentru mesele nobililor, iar în multe țări, vânătoarea de fazani este încă un sport rezervat elitelor. Astăzi, fazanul continuă să fie apreciat nu doar pentru rolul său în gastronomie, ci și pentru simbolistica sa culturală, fiind o pasăre cu o încărcătură istorică aparte.

Rolul fazanului în menținerea echilibrului ecologic

Fazanii joacă un rol esențial în ecosistemele în care trăiesc, contribuind la controlul populațiilor de insecte dăunătoare și rozătoare. Aceștia consumă o varietate de semințe, insecte și chiar mici mamifere, ajutând la menținerea unui echilibru natural în mediu.

Studiile arată că fazanii sunt extrem de adaptabili și pot trăi în habitate variate, de la păduri și câmpii până la zone agricole, fără a distruge culturile, ci chiar beneficiind de pe urma lor. Această capacitate de adaptare face din fazani o specie rezistentă, capabilă să supraviețuiască și în condiții dificile.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version