Una dintre cele mai mici feline salbatice care traieste in sudul Africii este pisica cu picioare negre (Felis nigripes), al carui corp are lungimea de 34-50 cm. Are dimensiunea unei pisici domestice mici, poate ajunge la o greutate de 1,5-1,9 kg si inaltimea la greaban de cel mult 25 cm.
Deși are dimensiunea unei pisici domestice mici, această felină este un prădător extrem de eficient, adaptat perfect vieții în deșerturile Kalahari și Karoo.
Descriere fizică și adaptările pisicii cu picioare negre
Poate fi recunoscuta foarte usor dupa coloritul blanii maroniu-deschis, cu diferite pete si dungi groase, negre sau maro-inchis, care alcatuiesc un desen frumos pe toata suprafata corpului. Aspectul sau general este masiv, capul este bine proportionat fata de corp, are urechile mari, indreptate in sus, picioarele scurte si musculoase.
Botul este scurt, cu deschidere larga, ochii mari, indreptati inainte, cu pupile ce se pot dilata astfel incat sa aigure o foarte buna vedere nocturna. Pe talipi are pernite golase, rezistente, inconjurate de par, care o ajuta sa se deplaseze tiptil, iar degetele sunt prevazute cu gheare ascutite, curbate si retractile.
Habitatul și distribuția geografică în Africa
Este un pradator foarte lacom, care s-a adaptat foarte bine la regiunile aride din Desertul Kalahari, Desertul Karoo, Mozambic, Angola, Zimbabwe, Botswana si Namibia. Hrana sa consta din diferite pasari si mamifere mici, paianjeni, amfibieni, reptile, tot felul de insecte, de la termite la lacuste – pe care le vaneaza in special noaptea. Ziua obisnuieste sa stea ascunsa in vizuini, sau la umbra sub arbusti.
Are un mod de a vana foarte abil, isi observa prada de la distanta, stand pitita si nemiscata in iarba, cand este momentul oportun se deplaseaza incet spre aceasta si in cele din urma face un salt brusc si isi infinge ghearele ascutite si coltii mari in spatele victimei. Atunci cand sar inainte, ghearele care sunt in mod normal retractate sar inainte printr-un mecanism ca la briceag.
Cu cateva saptamani inainte de perioada de imperechere atat masculul cat si femela isi marcheaza teritoriul prin jeturi de urina. Desi sunt cunoscute drept animale timide, care stau mai mult ascunse, totusi in aceasta perioada manifesta agresivitate spre eventualii intrusi si sunt capabile sa atace si sa se apere cu inversunare.
Reproducerea și creșterea puilor
Dusmanii lor naturali sunt sacalii, serpii si pasarile rapitoare. Dupa o perioada de gestatie de 65 de zile, femela da nastere la 1-4 pui, care cantaresc la inceput 70 g. Puii sunt alaptati timp de o luna, apoi mananca hrana solida adusa de mama lor. Dupa trei luni devin independenti si in unele cazuri raman pe teritoriul delimitat de mama. Masculii ajung la maturitate dupa un an, iar femelele putin mai tarziu.
Pisica cu picioare negre face parte din ordinul Cranivora si familia Felidae. Nu poate fi crescuta in captivitate, deoarece este aproape imposibil de a fi imblanzita. Riscul de disparitie a acestei specii este destul de redus. Totusi multe exemplare mor otravite cu pesticide care sunt folosite pentru combaterea lacustelor, sau din cauza unor momeli cu otrava pentru distrugerea sacalilor si a rozatoarelor.
Amenințările cu care se confruntă pisica cu picioare negre și măsurile de conservare
Deși populația pisicii cu picioare negre nu este considerată pe cale de dispariție, exemplarele se confruntă cu mai multe amenințări, inclusiv utilizarea pesticidelor și distrugerea habitatului. Pesticidele folosite pentru combaterea lacustelor și a altor dăunători afectează indirect pisica, otrăvindu-i prada.
De asemenea, fragmentarea habitatului din cauza agriculturii și extinderea zonelor urbane limitează teritoriul de vânătoare al acestor feline. Pentru a proteja această specie, organizațiile de conservare colaborează cu comunitățile locale pentru educarea populației și implementarea unor măsuri de protecție a habitatului. Studiile genetice recente sugerează că diversitatea genetică a speciei este în declin, subliniind nevoia urgentă de conservare.
Video – Pisica cu picioare negre (Felis nigripes):