Ana Aslan, cea care a infiintat Institutul de Geriatrie care ii poarta numele, s-a nascut la 1 ianuarie 1897 in Braila si a devenit un medic de exceptie, care se bucura astazi de o mare apreciere. Familia din care provine este una de intelectuali, iar ea, impreuna cu cei trei frati ai ei au fost crescut in spiritul educatiei, dovada ramanand dragostea pe care ea a avut-o pentru studiu. La inceput frecventeaza cursurile colegiului Romascanu din Braila, insa, la varsta de 13 ani isi pierde tatal.
Dupa pierderea tatalui, Ana Aslan se muta impreuna cu intreaga familie in capitala, iar in anul 1915 devine absolventa Scolii Centrale. Pe cand avea 16 ani, dovedeste un mare interes pentru a deveni pilot si are ocazia sa piloteze, insa visul cel mai mare al ei nu este acela de a deveni pilot. In ciuda impotrivirii mamei, isi doreste sa devina medic, motiv pentru care se inscrie la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Bucuresti, pe care o termina in anul 1922.
Inainte de a absolvi facultatea, Ana Aslan se ocupa de ingrijirea soldatilor in spitalele militare situate in Iasi, iar incepand cu anul 1919 lucreaza alaturi de neurologul de prestigiu Gheorghe Marinescu. Dupa absolvire, primeste indrumarea profesorului Daniel Danielopolu in pregatirea tezei de doctorat, fiind numita preparator la clinica II din capitala, care era condusa de acesta. Continua sa isi foloseasca abilitatile de medic la Filantropia, Clinica Medicala din Timisoara, Spitalul CFR sau Institutul Clinico Medical al Facultatii de Medicina din Bucuresti.
Incepand cu anul 1949, Ana Aslan este numita seful Sectiei de fiziologie a Insitutului de Endrocrinologie din capitala, incepandu-si astfel cariera de stralucit gerotolog. Inca dupa terminarea facultatii, ea este interesata sa descopere formula prin care sa nu imbatranim, care sa fie concentrata intr-o crema pentru femei cu efect de anti-imbatranire. Astfel, ea descopera efectele benefice ale procainei, dupa ce a experimentat-o pentru un student imobilizat la pat, care suferea de artroza. Inca din anul 1946 cerceteaza pentru a crea un medicament care sa intazie aparitia imbatranirii, iar dupa o perioada de munca intensa, alaturi de farmacista Elena Polovrageanu, i-a nastere Gerovital H3.
Prin Gerovital H3, Ana Aslan a creat un produs in totalitate romanesc, care era destinat intarzierii aparitiei procesului de imbatranire. In anul 1956 acest medicament este facut public, cu ocazia Congresului Therapiewoche de la Karlsruhe si a Congresului European de Gerontologie de la Basel, fiind o importanta realizare pentru Romania. Succesul de care s-a bucurat acest medicament a fost destul de mare, el fiind utilizat de oameni celebri precum Indira Gandhi, Salvador Dali, J.F. Kennedy sau Charlie Chaplin.
Un mare merit al medicului Ana Aslan consta in crearea unei noi specialitati medicale, numite gerontologie si geriatrie, acestea ocupandu-se cu cercetarea imbatranirii, prin prevenirea si tratarea bolilor corespunzatoare batranetii. In anul 1952 ea infiinteaza primul Institut de Geriatrie din lume, care este privita de Organizatia Mondiala a Sanatatii, in anul 1964, drept un model de organizare, pentru institutii de acest fel din intreaga lume. In anul 1958 este numita director al Institutului, un bun prilej pentru aceasta de a crea o noua sectie de cercetare, respectiv „Gerontologia Sociala”.
Incepand cu anul 1960, Ana Aslan isi indreapta atentia catre un nou produs, foarte eficient in combaterea imbatranirii, iar dupa o perioada de munca intensa, inventeaza produsul numit Aslavital, care incepe sa se produca incepand cu anul 1980. Aparitia acestor produse, menite sa mentina piela tanara, atrageau foarte mult atentia oamenilor, motiv pentru care aceasta modalitate de a- i face pe oameni sa fie interesati de sanatate, prin frumusete, este extrem de reusita. Inventarea produsului Gerovital a fost binevenita, oamenii care il utilizau au fost multumiti de rezultate si a adus o reclama pozitiva tarii, deoarece s-a demonstrat a fi mult mai bun fata de alte produse de profil, fabricate la nivel mondial.
Orientata catre perfectiune, Ana Aslan a publicat, in anul 1835, in Romanian Journal of Gerontology and Geriatrics lucrarea intitulata ²Tehnica si actiunea tratamentului cu Gerovital H3², care cuprinde, pe langa cercetarile care au fost realizate cu privire la acest produs si informatii ce demonstreaza eficienta produsului, avand ca baza studiile realizate in acest sens. Astfel, prin Gerovital H3, acest medic devine si prima femeie medic din lume, care a inventat formula impotriva aparitiei imbatranirii si prima femeie care a scos pe piata o crema antirid. Prin aceste realizari si munca depusa la Institutul de Geriatrie devine una dintre cele mai faimoase femei din tara si nu numai.
Din anul 1952, Institutul de Geriatrie Ana Aslan se afla la Otopeni si se bucura de o foarte buna reputatie, fiind unul dintre cele mai bune astfel de institute din lume. Este un institut renumit pentru eficienta cu care ajuta la eliminarea imbatranirii, nu doar din punct de vedere estetic, la exterior, ci si in interior. Pe 20 mai 1988 aceasta moare la spitalul Elias, moartea sa fiind provocate de complicatiile unei operatii de cancer la colon. A fost inmormantata la Cimitirul Bellu, la cererea Elenei Ceausescu.
Numarul lucrarilor publicate de Ana Aslan este extrem de consistent, aceasta publicand 300 de lucrari si articole referitoare la valoroasele sale cercetari stiintifice. De-a lungul vietii a castigat numeroase premii, atat in Romania, cat si in strainatate, printre care se afla Medalia de Aur, oferita de Nicaragua in anul 1971, in anul 1971 in Brazia i-a fost acordat Premiul Profesor Honoris Causa si Doctor de Onoare al Universitatii Baraganza Paulista, in Brazilia sau Premiul Internaţional „Dag Hamarskjoeld”, in Florenta, anul 1977. De asemenea, a fost membra de onoare a Centrului European de Cercetari Medicale Aplicative, dar si a Academiei de Stiinte din New York si presedinta Societatii Romane de Gerontologie.
Plecata dintre noi la varsta de 91 de ani, Ana Aslan a demonstrat ca aparitia imbatranirii poate fi intarziata, iar ca apreciere pentru realizarile ei, munca sa si Institutul este recunoscut peste tot in lume, fiind unul dintre lucrurile cu care Romania se poate mandri.