Home Cultură generală Personalități Femei celebre – Cleopatra

Femei celebre – Cleopatra

0
Cleopatra

Cleopatra este una dintre cele mai celebre femei din istorie. Considerata cea mai frumoasa femeie din lume, Cleopatra a VII-a a Egiptului este una dintre cele mai interesante femei din istorie, care a fost o sursa de inspiratie atat in literatura, cat si in cinematografie. Astfel, povestea acestei regine o putem intalni atat prezentata in filme, cat si in literatura, una dintre scrierile inspirate din povestea acesteia este tragedia ”Antoniu și Cleopatra”, ce apartine lui William Shakespeare.

Cleopatra1

Nascuta in anul 69 i. Hr., Cleopatra avea multi frati, astfel, avea doua surori mai mari, Cleopatra a VI-a si Berenice a IV-a, o sora mai mica pe nume Arsinoe a IV-a, cat si doi frati mai mici, Ptolomeu al XIII-lea si Ptolomeu al XIV-lea. Considerandu-se faptul ca sora mai mare a reginei, Cleopatra a VI-a a murit de mica, iar Berenice a fost decapitata, la moartea tatalui sau, Ptolomeu al XII-lea, in anul 51 i. Hr., la varsta de doar 18 ani, aceasta devine regina Egiptului, insa nu singura. Astfel, dupa ce tatal ei moare ucis, asemeni altor reprezentanti ai neamului reginei Egiptului, fratele ei, Ptolomeu al XIII-lea devine rege, alaturi de ea, fiind cunoscut oficial precum sotul reginei, la acea vreme fiind obisnuite casatoriile in sanul aceleiasi familii.

Cu toate ca fratele ei avea doar 12 ani, Cleopatra a fost nevoita sa se casatoreacsca cu acesta, pentru a respecta legea egipteana, insa aceasta casatorie nu a fost valabila pentru o perioada indelungata de timp. Cu toate ca era necesar ca fratele reginei sa fie prezent la domnirea Egiptului, lucrurile nu au fost asa, chipul si numele acesteia fiind singurele prezente pe monedele existente in acea vreme. De asemenea, regina facea parte dintr-o dinastie macedoneana, care s-a aflat in fruntea Egiptului de la moartea lui Alexandru cel Mare, care a avut loc in anul 323 i. Hr., fiind ultima regina a Egiptului si ultima regina din dinastia din care facea parte.

Cleopatra a dovedit o foarte buna pricepere in a castiga increderea egiptenilor, astfel, cu toate ca nu avea sange egiptean nu a intampinat dificultati in a fi acceptata de poporul in fruntea caruia se afla. Asa se face ca, pe langa faptul ca era singura din familia ei care a invatat limba egipteana, convertindu-se, de asemenea, la religia egipteana. Totodata, prima aparitie in fata poporului a fost una memorabila, deoarece s-a prezentat publicului precum zeita Isis, considerata zeita universala a egiptenilor.

Sculptura Cleopatrei a VII-a, expusa la Muzeul Altes din Berlin, Foto: en.wikipedia.org

Dovezile existente demonstreaza faptul ca regina Cleopatra a fost o adevarata conducatoare, astfel, intr-o perioada tulbure, dominata de seceta, a reusit sa alimenteze cu apa intregul popor, intentioand sa cucereasca teritoriile care au facut parte din Egipt in perioada de aur a acestuia. Lumea, in perioada in care regina a urcat la putere, era dominate de romani, iar anarhia nu se afla doar in jurul Egiptului ci si in interior, poporul confruntandu-se cu foametea. Inlaturata la putere de catre fratii sai, regina a fost nevoita sa se refugieze in desert, insa norocul era de partea sa, oferindu-i-se prilejul sa foloseasca contextual politic in care se afla in favoarea, asa cum era firesc pentru un conducator excelent.

Pe cand Cleopatra se pregatea sa revina la putere, Pompei cel Mare este invins de Iulius Cezar in Grecia, la 28 septembrie, 48 i. Hr. Dorind sa cucereasca si Egiptul, frumoasa regina s-a gandit sa isi exprime simpatia fata de regale roman, intentionand, astfel, sa nu ramana exclusa din planurile rezervate pentru Egipt si sa isi atinga scopurile politice. Datorita farmecelor de care dispunea regina, nu a fost dificil pentru ea sa intre in gratiile regelui roman. Asa se face ca ii trimite regelui in dar un covor egiptean, in care se infasoara, scapand astfel, de garzile regale si reusind sa il impresioneze pe rege, care o invita, alaturi de fratele ei, Ptolomeu al XIII-lea, la o masa pentru a doua zi.

La 22 de ani, Cleopatra, infasurata intr-un covor, isi rezerva dreptul de a-l cunoaste pe Cezar, un barbat in varsta de 52 de ani, educat, casatorit, care, in anumite opinii, ar fi avut o slabiciune pentru femei. Cu o frumusete unica si cu o inteligenta sclipitoare, reuseste sa il seduca pe Cezar si sa se afle din nou in pozitia de regina a Egiptului, Ptolomeu al XIII-lea sfarsind inecat in Nil, trupele sale fiind invinse de cele ale lui Cezar. Din nefericire, luptele s-au desfasurat langa biblioteca din Alexandria, care a fost distrusa. Conform traditiei vechilor faraoni egipteni, este nevoita sa se casatoreasca din nou, cu fratele ei de 12 ani, Ptolomeu al XIV-lea, iar sora acesteia, Arsinoe, este luata de Cezar in Roma si inchisa intr-o temnita pana in anul 40 i. Hr., cand este executata.

Pictura Cleopatra si Cezar de Jean Leon Gerome, Foto: en.wikipedia.org

Desi, conform descoperirilor, nu se considera despre Cleopatra ca a fost o femeie deosebit de frumoasa, era extrem de seducatoare, fiind o femeie exceptionala, a carei reputatie de cuceritoare facuse inconjurul lumii. Cu toate ca a fost condamnata de Senatul Egiptului pentru faptul ca era amanta lui Cezar si a parasit Egiptul impreuna cu acesta pentru a merge la Roma, ea nu a abandonat niciodata Egiptul, fiind un lider puternic, care urmarea nteresele poporului ei. In luna iunie a naului 47 i. Hr. regina macedoneana naste un fiu, despre care sustine ca este al lui Cezar si il numeste “Cezarion”, traducandu-se prin “micul Cezar”.

Dupa asasinarea lui Cezar, in luna martie a anului 44 i. Hr., Cleopatra s-a intors in Egipt, iar la scurt timp dupa intoarcerea ei, Ptolomeu al XIV-lea a murit, existand posibilitatea sa fie omorat de catre sora sa. Ramanand singura la conducerea Egiptului, isi adduce fiul la domnie, care poarta numele de Ptolomeu Cezarion al Egiptului. Pentru a parasi Roma se foloseste de serviciile generaluilui Antonius, cu care se casatorste in anul 37 i. Hr. Antonius reprezinta o cheie importanta in realizarea visului de a oferi Egiptului gloria de care s-a bucurat altadata. Fiindu-I alaturi in Egipt, Antonius o transforma in Regina a Orientului, oferindu-I Libia, Siria, Africa de Nord, Arabia, Sicilia si Fenicia.

Asa se face ca puternica regina Cleopatra devenise o amenintare pentru Roma, motiv pentru care se ivea amenintarea unui razboi cu imparatul Octavius. In ciuda iscusintei cu care regina si-a format o armata puternica de uscat, acceptand sa lupte pe mare a fost invinsa, urmand, in anul urmator, sinuciderea lui Antonius. In ciuda acestei tragedii si foarte aproape de a-si vedea visul implinit, dar foarte increzatoare in farmecele sale, regina incearca sa il cucereasca si pe Octavianus, insa fara succes. Fiind nevoita sa se predea romanilor, care intentionau sa o trimita in lanturi la Roma, aceasta devotata si puternica regina se sinucide, intr-o maniera specifica existentei pe care a dus-o.

Astfel, Cleopatra s-a imbracat cu hainele ei cele mai bune si a servit mese bogate, avand grija sa ii lase lui Octavian un testament prin care il lasa la conducerea Egiptului pe fiul sau, Cezarion. De asemenea, in testament si-a exprimat dorinta sa fie inmormantata alaturi de Antoniu. S-a stins din viata pe 12 august 30 i. Hr. lasandu-se intepata de o vipera. Trupul acesteia a fost ingropat langa cel al lui Antoniu, insa fiul acesteia este executat de catre Octavian, iar Egiptul este anexat Imperiului Roman.

Cu toate ca nu i-a fost respectat testamentul in totalitate, iar Egiptul a devenit o provincie orientala a Romei, Cleopatra a fost iubita de egipteni si a avut idealuri inalte, dorindu-si sa domneasca peste un imperiu oriental. Totul ar fi fost posibil daca l-ar fi invions pe Octavian. Cu siguranta, moarte acesteia a fost demna de o asemenea regina, exprimandu-si astfel neputinta de a accepta ca Egiptul sa ii fie luat de Octavian si sa fie intemnitata la Roma, ca dovada a victoriei lui Octavian.

Elizabeth Taylor in rolul Reginei Cleopatra in filmul „Cleopatra”, Foto: rolbenzaken.vip-blog.com

In privinta frumusetii reginei, opiniile sunt impartite, mai ales ca scriitorii romani nu ofera detalii legate de cat de frumoasa ar fi fost regina, insa s-a scris despre cat de seducatoare putea fi, fiind caracterizata de un par carliontat roscat. De asemenea, Cleopatra avea o voce fermecatoare si un nas extreme de lung, care poate fi privit astazi precum un dezavantaj, insa despre care Blaise Pascal a spus “Daca nasul Cleopatrei ar fi fost mai scurt, fata lumii ar fi fost alta”, considerand faptul ca femeile cu nasul lung erau extrem de atragatoare. Conform studiul unei monede vechi de 2000 de ani, regina era caracterizata de o frunte mica, buze subtiori si barbia si nasul ascutite.

Cert este ca regina Cleopatra era caracterizata de o frumusete aparte, cu care a cucerit cei mai puternicii barbate ai timpului, si anume pe Cezar si pe Antonius. De asemenea, era o femeie extrem de inteligenta, ambitioasa, cu abilitati pentru teatru, care vorbea la perfectie peste 7 limbi. Totodata, era o prezenta rafinata, de un farmec deosebit, fiind distinsa, culta si avand idealuri inalte pentru care a luptat sa si le indeplineasca. De-a lungul domniei a demonstrat severitate, insa a fost pentru egipteni o zeita, “noua Isis”, ocupand un loc de cinste printre femeile celebre si ramanand nemuritoare in istoria lumii, fiind una dintre cele mai controversate femei ale tuturor timpurilor.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version