Home Cultură generală Personalități Femei celebre – Hypathia din Alexandria

Femei celebre – Hypathia din Alexandria

0
Hypatia, Foto: utterlyelastic.wordpress.com

Nascuta in orasul egiptean Alexandria, in anul 375 d. Ch. Hypathia din Alexandria, este prima femeie de stiinta din istorie, care a avut parte de un destin tragic. Fiica lui Theon, ultimul director pe care l-a avut biblioteca din Alexandria, aceasta a avut parte de o educatie foarte buna, desi la acea vreme femeile nu dispuneau de posibilitatea de a studia. Instruita chiar de tatal sau in matematica si astronomie, ea a urmat studiile la Atena, unde a primit lectii de matematica, stiinte, retorica si filosofie. Dupa incheierea studiilor, in jurul anilor 400, devine conducatoarea scolii de filosofie in Alexandria. La aceasta scoala preda operele filozofilor care au existat inaintea lui Socrate, ale lui Platon si ale neoplatonismului, insa nu preda doar filosofie, ci si matematica.

Hypatia
Hypatia

Desi Hypathia din Alexandria era o femeie deosebit de frumoasa, care acorda o mare atentie ingrijirii aspectului fizic, nu s-a casatorit niciodata. Extrem de preocupata sa isi cultive mintea, dispunea de o educatie desavarsita, care o diferentia de femeile de la acea vreme, preocupate doar cu treburile casnice. Astfel, aceasta facea zilnic excercitii fizice, care nu era benefice doar corpului, ci si mintii. Dorinta de a-si largi aria de cunoastere a determinat-o sa se concentreze doar pe studiu si sa nu se casatoreasca, desi a fost o femeie curtata, mai ales daca tinem cont de faptul ca este descrisa precum o femeie deosebit de frumoasa.

In ciuda faptului ca in acea vreme existau conflicte intre pagani si crestini, iar Hypathia din Alexandria a fost pagana, s-a bucurat de apreciere atat din partea paganilor, cat si din partea crestinilor. Contributiile pe care aceasta le- adus cunoasterii din epoca sa sunt extrem de valoroase, fiind un foarte bun om de stiinta si un filozof, insa, fiind o perioada in care crestinismul se instala in Alexandria, paganii erau obligati sa se converteasca la crestinism, ceea ce ea nu putea face. S-a dedicat activitatii didactice si scrierilor sale, din care se evidentiaza comentariile sale adresate unor carti de matematica de atunci, una dintre ele fiind lucrarea lui Ptolomeu, “Syntaxis Matematica”. De asemenea, a confectionat un planetariu, prin realizarea de harti a diferitelor corpuri ceresti.

Din pacate, scrierile sale s-au distrus, insa exista referiri la aceasta, motiv pentru care se cunoaste ca Hypathia din Alexandria a avut o lucrare de algebra foarte bogata, a scris o lucrare de geometrie in opt volume, a scris un comentariu cu privire la “Aritmetica” ce apartinea parintelui algebrei, Diofant, si a lucrat impreuna cu tatal sau la editarea Elementelor de Geometrie ce apartin lui Euclid. Pasiunea sa fata de astronomie a determinat-o sa se dedice cunoasterii astrilor ceresti, existand, in scrisorile pe care aceasta le-a trimis lui Sinesiu din Cireneo, desene ale acesteia care ilustrau instrumente de masurare, precum este planul care permite masurarea pozitiei corpurilor ceresti, numit astrolab.

Hypathia din Alexandria, Foto: geomonkey.wordpress.com

Alte realizari care se datoreaza mintii sclipitoare a primei femei de stiinta, Hypathia din Alexandria, consta in inventarea unui hidroscop, ce permite masurarea nivelului apei, a unui hidrometru gradat, care cantarea greutatea lichidelor, a unui aparat ce folosea la distilarea apei, dar si a unui aerometru, cu care se masoara si determina densitatea aerului. Toate acestea erau adevarate inovatii la acea vreme, motiv pentru care ea se bucura de o mare apreciere si se ocupa atat de educarea paganilor, cat si a crestinilor. Desi era foarte respectata pentru munca sa, dupa o perioada in care a reusit sa traiasca in conflictele existente intre pagani si crestini, a devenit o amenintare prea mare, datorita mintii sale sclipitoare, incat i se va lua viata.

Fara sa accepte sa se converteasca la crestinism, Hypathia din Alexandria a fost acuzata de uneltire impotriva episcopului din Alexandria. In anul 415, cand se intorcea de la o plimbare, este asaltata de un grup de crestini, in fata unui fost templu pagan si tarata inauntru, fiind victima unei asasinari ce pare rupta din filmele horror din zilele noastre. Este dezbracata de haine, batuta, lovita cu bucati de ceramica, iar trupul sau este taiat in bucati. Dupa ce a murit, i-au smuls carnea cu scoicile si au ars-o pe rug. Aceasta este una dintre cele mai odioase crime ale tuturor timpurilor si este infaptuita de crestini cu o cruzime de neinchipuit.

Se pare ca din toate timpurile, oamenii au un mod aparte prin care “rasplatesc” oamenii mareti, precum este Hypathia din Alexandria, care realizeaza fapte marete. Dupa toata munca depusa si contributiile aduse cunoasterii de la acea vreme, prin care nu a realizat decat progrese, a fost asasinata, precum una dintre cele mai ingrozitoare persoane de pe pamant, desi a fost un geniu al epocii sale.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version