Home Cultură generală Personalități Femei celebre – Regina Maria

Femei celebre – Regina Maria

0
Regina Maria sursa: tribuna.ro/stiri/actualitate/regina-maria-1875-1938-personalitate-marcanta-in-viata-politica-a-romaniei-secolului-al-xx-lea-mama-ranitilor-142604.html

Dupa minunata perioada in care in Romania si-a pus amprenta Regina Elizabeta, romanii s-au putut bucura de prezenta unei alte femei remarcabile, aceasta fiind Regina Maria, nascuta in familia regala britanica, in anul 1875. Este nepoata reginei Victoria a Marii Britanii si verisoara primara a Tarului Nicolae al II-lea, dar si verisoara primara a imparatului Germaniei Wilhelm al II-lea. Desi existau multe Case Regale in acea perioada in Europa, aceasta era inrudita cu o treime din aceste familii, cu unele dintre ele direct, iar cu altele prin alianta, acestea oferindu-i o mare putere de influenta.

Regina Maria
Regina Maria

La varsta de 16 ani, Regina Maria se casatoreste cu Printul Ferdinand de Hohenzollern, pe care il cunoaste prin intermediul imparatului Germaniei, Wilhelm al II-lea si al ducesei de Edinburgh. Din cauza timiditatii printului Ferdinand, primele intalniri dintre cei doi nu decurg foarte bine, insa, la o petrecere organizata de catre ducesa de Edinburgh, la care participa atat printul roman, cat si printesa britanica, acesta ii cere mana, spre nemultumirea tatalui printesei. Fara sa-i fie ceruta opinia cu privire la viitorul sot al fiicei sale, tatal printesei avea alte planuri pentru fiica sa, insa, desi acesta nu era de acord, logodna celor doi are loc.

In luna mai a anului 1892, Regina Maria se logodeste cu Printul Ferdinand la Posdam, insa fara ca tatal printesei sa fie prezent. La 29 decembrie 1892 cei doi se casatoresc, numele lor complet fiind Maria Alexandra de Saxa-Coburg-Gotha si Ferdinand Victor Albert Meinrad de Hohenzollern-Sigmaringen. Alintata “Missy” de catre Casa Regala, era o femeie de o frumusete orbitoare. Dupa moartea Regelui Carol, in anul 1914, devenea regina romanilor, o regina ce isi va iubi poporul si va fi, la randul ei, iubita de popor, fiind una dintre femeile care au jucat un rol foarte important in istoria tarii noastre.

Se spune despre Regina Maria ca era o femeie careia ii placeau aventurile si barbatii frumosi, in special cei care erau imbracati in uniforma. De asemenea, au fost voci rele care au spus ca Regele Ferdinand nu ar fi tatal copiilor ei. Cert este ca regina se bucura de o mare popularitate, datorita Caselor Regale cu care se inrudea si pozitiei pe care o ocupa, profitand de acestea pentru a se dedica vietii de regina. S-a implicat in sustinerea culturii, continuand munca Reginei Elizabeta a Romaniei, fiind o iubitoare de arta, filosofie si poezie.

Asemeni Reginei Elizabeta, Regina Maria a scris poezii si povestiri pentru copii si s-a ocupat de sprijinirea cu burse a tinerilor artisti in devenire. De asemenea, i-a placut foarte mult sa picteze, avand ca flori preferate macii si crinii. Fiind o mare iubitoare de pictura, a colectionat lucrarile de arta ale unor pictori celebri si este extrem de apreciata pentru implicarea in Primul Razboi Mondial, implicare pentru care este numita “Regina Soldat”. Ea a fost sfetnicul cel mai important al regelui, iar dupa perioada dinte anii 1914-1916, in care Romania nu stia de partea cui sa participie in razboi, aceasta a avut o importanta influenta in a-l determina pe rege sa intre, in anul 1916, in razboi, de partea Antantei.

Maria purtand haine de gala, poza realizata de George Grantham Bain, Foto: en.wikipedia.org

Fiind o figura influenta, Regina Maria a mers la Paris in perioada desfasurarii Conferintei de Pace, in scopul sustinerii cauzei romanilor, intervenind de fiecare data cand era nevoie cu succes. Dupa realizarea Marii Uniri, pe 15 octombrie 1922 la Alba Iulia are loc evenimentul mult asteptat, incoronarea regelui si a reginei in calitate de suverani ai poporului unit. Coroana pe care a purtat-o regina la incoronare apartine casei de bijuterii “Falize” din Paris si a fost executata dupa desenele pictorului C. Petrescu. Aceasta s-a inspirat din coroanele de la Curtea de Arges ale voievozilor romani.

In anul 1924 se construieste Palatul de la Balcic, in care Regina Maria ii gazduia pe artistii vremii, fiind o mare iubitoare de arta. Popularitatea ei era foarte mare peste hotare, motiv pentru care, in anul 1926, atunci cand viziteaza America pentru o luna, este primita foarte bine, iar primarul din New York de la acea vreme ii ofera cheia orasului New York. Extrem de frumoasa si de neobisnuita pentru o regina, ii cucereste pe americani si se afla pe primele pagini ale ziarelor. Oamenii erau incantati sa o vada, in cinstea ei erau aruncate flori de la ferestrele cladirilor extrem de inalte, iar presedintele Calvin Coolidge organizeaza o receptie la Casa Alba pentru regina.

Vizita Reginei Maria in America a fost un foarte mare succes, ea find acea care inaugureaza muzeul miliardarului american Samuel Hill, unde astazi pot fi admirate obiecte ce au apartinut reginei, printre care se afla articole din garderoba regala sau obiecte de mobilier. Regina a adus multe beneficii tarii noastre, pe langa implicarea in crearea unei imagini bune Romaniei in strainatate si sustinerea culturii si a tinerilor artisti romani, aceasta a jucat si un important rol politic, pe care putine alte femei il jucau in acele vremuri. Astfel, ea s-a implicat si in intrarea Romaniei in razboi, fiind prezenta si pe front, alaturi de femeile de la curte, ajutand spitalele de pe front sa isi ingrijeasca ranitii si ocupandu-se de o fundatie de caritate.

Din nefericire, dupa moartea Regelui Ferdinand, viata Reginei Maria urma sa se schimbe, in special dupa ce fiul sau, Carol al II-lea, avea sa ocupe tronul, in anul 1930, deoarece acesta nu i-a permis sa ii fie sfetnic, asa cum facea pentru sotul sau. Izolata de catre fiu, isi traieste ultimii ani din viata, pana in anul 1938, cand moare, retrasa, fara sa mai fie prezenta in viata publica. Nepoata a Reginei Victoria a Angliei, aceasta a reusit sa isi iubeasca tara care a adoptat-o de parca ar fi fost tara in care s-a nascut, fiind o regina exceptionala, sub conducerea careia Romania a fost reintregita.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version