Home Animale Florintele (Carduelis chloris), pasărea verde-măsliniu cu zbor caracteristic

Florintele (Carduelis chloris), pasărea verde-măsliniu cu zbor caracteristic

0

Florintele (Carduelis chloris) este o pasăre cântătoare din familia Fringillidae, frecvent întâlnită în grădinile și parcurile din Europa. Cu penajul său verde-măsliniu și zborul ondulat, florintele atrage atenția ornitologilor și iubitorilor de natură.

Habitat și comportament în natură

Deși este relativ comună, această pasăre se ascunde rapid în ramurile de sus ale copacilor la apropierea unui pericol, fiind greu de observat. Florintele preferă zonele cu copaci, unde își construiește cuiburi voluminoase și neordonate.

Florintele (Carduelis chloris) este o pasare insectivora si face parte din familia Fringillidae. Cu exceptia regiunilor de nord si sud-vest ale Europei, este raspandita pe tot continentul nostru ajungand pana in Asia Mica si Persia.

Desi este destul de frecventa si nu poate scapa unui observator atent in parcuri si gradini, florintele poate fi zarit cu greu, deoarece la apropierea unui pericol se ascunde imediat in ramurile cele mai de sus al copacilor.

Descrierea florintelui: aspect și penaj

Culoarea predominanta a penajului este un verde-masliniu-galben, iar pe fata galben mai intens. Pe restul corpului apare un desen variat in nuante galbene-cenusii si albe-negre. Femela are coloritul putin mai deschis. Are o lungime de 15 cm, deschiderea aripilor de 25-28 cm, coada de 5-6 cm, ciocul de 12 mm si greutatea de 23-30 g.

Zborul ondulat și cântecul melodios

Cantecul este placut, iar zborul este ondulat. Prefera zonele cu copaci, in care isi construieste cuiburi voluminoase si cu aspect neordonat.

florintele

Primavara, in lunile aprilie-mai femela depune patru pana la opt oua gri-albastrui cu puncte inchise, pe care le cloceste doua saptamani singura. Puii sunt hraniti de parinti 18 zile si devin independenti dupa aproximativ o luna.

In prima saptamana, parintii devin insectivori deoarece puii trebuie hraniti cu proteine. Aceasta perioada este in general dificila pentru ei, pentru ca datorita unor boli intestinale, multi dintre pui mor.

Hrana și reproducerea florintelui

Este o pasare granivora, de aceea hrana sa consta in semintele diferitelor plante. In general prefera semintele oleaginoase. Cateodata consuma si viermi. In gradini poate fi deosebit de daunator, obisnuieste sa strice mugurii si fructele. Aduce insa foloase culegand si consumand seminte de buruieni.

Perioada de migrație și distribuție geografică

Florintele este o specie sedentară în majoritatea regiunilor sale, dar în unele zone nordice poate migra pe distanțe scurte în timpul iernii. În Europa, Asia Mica și Persia, acest mic cântăreț verde-măsliniu poate fi observat în parcuri, grădini și zone rurale, unde găsește adăpost și hrană din abundență.

Distribuția sa largă îl face unul dintre cele mai comune specii de păsări cântătoare de pe continent, contribuind la echilibrul ecosistemelor prin controlul buruienilor și al insectelor.

Video – Florintele (Carduelis chloris):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version