Home Animale Fluturi nocturni – o călătorie printre regiunile preferate de acești polenizatori

Fluturi nocturni – o călătorie printre regiunile preferate de acești polenizatori

0

Fluturii nocturni sunt o prezență fascinantă în ecosistemele globale, fiind întâlniți pe toate continentele și în toate tipurile de vegetație.

Familia Noctuidae cuprinde 22 000 de specii de fluturi nocturni care ataca aproape toate plantele de cultura, ei traind pe toate tipurile de vegetatie si in toata lumea. Aceste specii au in general aripile posterioare mari si aripile anterioare inguste, iar coloritul lor este sters. Doar foarte putine specii au aripile posterioare viu colorate si cu modele.

In perioada de imperechere femelele depun ouale in grupe de cate 50-300 sau cate unul individual in sol. Caracteristica lor principala este ca prezinta organe de auz pe torace, care ii ajuta sa detecteze liliecii – principalii lor pradatori.

Buha semanaturilor
Buha semanaturilor

Buha semanaturilor (Agrotis segetum)

Este foarte larg raspandita in Europa Centrala si de Vest, Africa si Asia. La noi in tara apare in regiunile de deal si campie, in regiunile cu paduri de stejari. Fluturele adult are aripile anterioare de culoare maronie-cenusie cu pete mai deschise si de forme diferite. La femela aripile posterioare sunt cenusii-deschise, iar la mascul sunt albe. Au picioarele cu cate un pinten in zona tibiei, anterele sunt in forma de pieptene, iar deschiderea aripilor este de 4-5 cm.

Insecta ierneaza in stadiul de larva, in sol. In luna aprilie larvele ies in stratul superficial al solului si incep sa se hranesca timp de aproximativ 10 zile apoi se transforma in crisalide. Din luna mai si pana in luna iunie apar fluturii, care zboara de obicei noaptea si la numai doua sau trei zile se imperecheaza si incepe ponta.

Femelele isi depun ouale in grupe sau individual, pe partea inferioara a frunzelor plantelor spontane sau cultivate: varza, sfecla, tutun, patlagina, volbura etc. Ouale sunt sferice, cu diametrul de 0,4 mm, putin turtite si de culoare alba. O singura femela depune un numar de cca. 500-1000 de oua, iar incubatia lor dureaza pana la doua saptamani. In luna iunie apar larvele care se hranesc cu partile aeriene ale plantelor.

Pe durata dezvoltarii ele naparlesc de patru ori si isi schimba si habitatul, coboara in sol, in apropierea plantelor si se hranesc cu partea dintre radacina si baza tulpinii plantelor. Unele larve naparlesc si de sase ori, si ajung la maturitate in luna iulie. In ultimul stadiu larvele au lungimea de 4-5 cm, sunt cenusii-verzui, capul este maroniu, pe spate au cate o dunga cenusie lata, strabatuta de dungi inguste mediane si de negi mici si negri.

O parte dintre larve se transforma in crisalide, iar altele raman in acest stadiu pana in primavara viitoare. Crisalidele au un colorit maroniu-deschis, au doi spini si lungimea de 1,8-2 cm. La inceputul lunii august din crisalide apar fluturii care formeaza apoi o noua generatie. Femelele depun ouale pe plantele cerealiere de toamna, apoi larvele se dezvolta pana toamna tarziu si coboara in sol unde ierneaza la adancimi de 10-20 cm.

Buha semanaturilor ataca tot felul de plante: grau, porumb, orz, sfecla de zahar, cartof, tutun, bumbac, trifoi, morcov, varza, tomate, vita-de-vie, loboda, salata etc. In primele stadii larvele distrug partile aeriene ale plantelor, in ultimele stadii ele rod partile subterane ale tulpinei, iar la cereale ele consuma si radacinile. Plantele atacate se usuca si astfel cand invaziile sunt mari apar distruse suprafete mari de culturi.

Buha verzei

Buha verzei (Mamestra brassicae)

Apare in Europa, Asia si alte regiuni. La noi in tara produce mari pagube in culturile de varza din toate regiunile.

Fluturele are deschiderea aripilor de 4-5 cm, coloritul aripilor anterioare este maroniu-cenusiu, cu linii transversale inchise, iar al aripilor posterioare cenusiu-deschis. Picioarele au in zona tibiilor cate un pinten in forma de carlig.

Aceasta insecta ierneaza in stadiul de crisalida, in stratul superficial al solului, la adancimi de 15-20 cm. Vara la inceputul lunii iunie apar fluturii care zboara seara si noaptea, iar ziua stau ascunsi pe sub bulgarii de pamant si pe sub frunze. Femela depune grupe de 10-40 de oua pe partea inferioara a frunzelor de varza sau alte plante crucifere.

O singura femela depune un numar de 600-800 de oua sau chiar 1500, iar incubatia lor dureaza aproape o saptamana. Ouale sunt la depunere albe-lucioase, apoi devin cenusii si prezinta pe suprafata lor striatii care se unesc in regiunea polului superior.

Dupa eclozare apar larvele care se hranesc in special pe timpul noptii. Larvele se dezvolta timp de 3-4 saptamani, naparlesc de cinci ori, apoi la maturitate se retrang in sol unde se transforma in crisalide.

Larvele pot avea culoarea corpului verde-deschisa sau maronie-cenusie, lungimea de 4-5 cm in ultimul stadiu larvar, capul negru si dungi galbui pe fiecare segment al abdomenului, pe partile laterale. Crisalida este maronie-roscata si lunga de 2-4 cm. La inceputul lunii iulie apar adultii care dezvolta o noua generatie, iar larvele se vor hrani cu frunzele de varza tarzie, pana in luna septembrie.

Buha verzei este un mare daunator al plantelor crucifere si nu numai. Ea este intalnita si pe tutun, sfecla, mazare, pe dalii, crizanteme, matraguna etc. Plantele atacate au numeroase galerii sapate de larve in care se gasesc excrementele acestora si care dau nastere unor ciuperci si bacterii si astfel capatanile de varza putrezesc.

Omida capsulelor

Omida capsulelor (Chloridea armigera)

Apare raspandita in Europa, Asia, Africa si alte zone. La noi in tara este raspandita in regiuni precum sunt Moldova, Banat, Campia Romana si in general in locurile unde sunt culturi de porumb, soia, ardei, tomate, mazare etc.

Insecta are lungimea corpului de 1,2-1,8 cm si deschiderea aripilor de 3,5-4 cm. Culoarea corpului poate fi verde-galbuie sau maronie, aripile anterioare au puncte pe marginea externa, cate o banda maro si contur zimtat. Pe aripile posterioare apare o dunga transversala maronie, iar la baza cate o pata din aceeasi culoare.

Aceasta omida ierneaza in stadiul de crisalida, in sol, la adancimea de 10-25 cm. Primavara, la inceputul lunii mai apar fluturii care in zborul lor nocturn cauta nectarul florilor sau sucul fructelor. La aproximativ 3-5 zile de la aparitie are loc copulatia si incepe ponta. Femela depune ouale izolat pe florile de ardei, naut, tomate, porumb etc.

O singura femela depune in medie un numar de 500-1000 de oua, la care incubatia dureaza 3-10 zile in functie de temperatura mediului. Ouale prezinta striatii, sunt lungi de 0,4 mm si late de 0,5 mm. Larvele care apar ataca frunzele, florile si fructele plantelor perforandu-le suprafata. Larvele ajung la lungimea de 3-4 cm, au corpul verzui sau roscat-violet, pe spate si lateral prezinta dungi si cate o pereche de tuberculi cu perisori.

Stadiul larvar dureaza 3 saptamani, timp in care larvele naparlesc de 5 ori. Cand ajung la maturitate larvele coboara in sol, la 8-10 cm adancime, unde formeaza fiecare cate un cocon din particule de pamant si se transforma in crisalide. Stadiul de crisalida dureaza 12-20 de zile, apoi apar adultii si se formeaza generatia a doua. In cursul unui an la aceasta insecta apar 2-3 generatii. A treia generatie se dezvolta in lunile august-mai.

Omida capsulelor ataca tot felul de plante, peste 120 de specii de plante cultivate si spontane. In special la fructele de rosii si ardei, omizile rod galerii mari in care apoi se dezvolta specii de ciuperci si bacterii care duc la putrezirea fructelor.

Rolul ecologic al fluturilor nocturni în natură

Fluturii nocturni joacă un rol esențial în natură, fiind polenizatori pentru multe plante nocturne și contribuind la biodiversitatea ecosistemului. Spre deosebire de fluturii diurni, fluturii nocturni atrag atenția asupra florilor deschise pe timpul nopții, iar polenizarea lor ajută la perpetuarea anumitor specii de plante care nu ar putea supraviețui fără această intervenție.

De asemenea, fluturii nocturni sunt o sursă importantă de hrană pentru păsări, lilieci și alte specii insectivore, menținând echilibrul în lanțul trofic. Cu toate acestea, existența anumitor specii dăunătoare, cum ar fi buha verzei sau omida capsulelor, creează un impact negativ asupra recoltelor, iar măsurile de control sunt esențiale pentru agricultura durabilă.

Video – Buha verzei (Mamestra brassicae) – Larva:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version