Home Călătorii Obiective turistice din lume Fortul Zeelandia: Obiective turistice Surinam – Paramaribo

Fortul Zeelandia: Obiective turistice Surinam – Paramaribo

0

Prima asezare europeana din ceea ce era odata colonia Guyana Olandeza a fost Paramaribo, ce dateaza din secolul al XVII-lea si care in prezent se numeste Surinam. Aceasta se afla pe coasta de nord a Americii de Sud, o buna parte a orasului fiind intr-o stare jalnica; cei care au locuit aici si au plecat in cele din urma au dat uitarii acest loc, poate si din cauza furtunilor tropicale ce loveau tinutul, precum si din cauza saraciei generale.

Fortul Zeelandia1

De curand, se pare ca Surinam incepe sa intre pe fagasul normal, veniturile din turism promitand revitalizarea locului. In alta ordine de idei, structura intregului oras, planurile initiale ale strazilor, realizate de catre olandezi, inca mai sunt vizibile, constructiile fiind considerate adevarate capodopere arhitectonice ce imbina stilul de import, categorie in care intra casele olandeze in alb si negru, dispuse in jurul unor scuaruri superbe cu iarba, si cel specific populatiei indigene, precoloniale, materialele utilizate de aceasta fiind, iarasi, unice.

Poate cel mai graitor exemplu in acest sens este Fortul Zeelandia, care a fost mai intai o cazemata franceza care a fost construita pe un cot al fluviului Surinam, acolo unde, in anul 1499, spaniolii aveau sa debarce, la o distanta de aproximativ 15 kilometri de mare. In jurul acestui loc urma sa se dezvolte orasul Surinam, tocmai de aceea fortul Zeelandia, fosta fortareata coloniala, ocupa un loc aparte in istoria tarii.

In perioada in care britanicii au decis sa formeze acolo o noua colonie, candva prin anul 1951, peste 1.000 de englezi si sclavi au lucrat la fort, extinzandu-l si botezandu-l Fortul Willoughby. Insa britanicii s-au vazut nevoiti sa respecte Tratatul de la Breda. Potrivit acestuia, colonia a trebuit cedata olandezilor, ceea ce s-a si intamplat de altminteri in anul 1667.

Intr-un final, acestia au adaugat mai multe structuri, completand fortul Zeelandia; de fapt, aceasta fortareata consta in cateva cladiri asezate in interiorul unui zid pentagonal, cu rol defensive, in fiecare colt aflandu-se un bastion fortificat. Ba chiar, olandezii au decis sa redenumeasca fortareata, dandu-i numele Zeelandia, dupa provincial olandeza cu acelasi nume. Din nefericire, fortul din Surinam a cazut in dizgratie de-a lungul anilor in care asezarea a fost data uitarii. Abia de o buna bucata de timp, acest monument important a inceput sa fie restaurant, in prezent lucrarile aflandu-se in fazele finale.

Aflat in fata cladirii Adunarii Nationale, mai precis pe malul fluviului, Fortul Zeelandia gazduieste astazi o parte din Muzeul Surinamului, fascinant pentru marea majoritate a vizitatorilor, deoarece acestia pot vedea aici exponate legate de trecutul colonial al tarii, precum si de statutul de fost producator de cafea si trestie de zahar. Mai mult, dezvoltarea coloniei trebuie pusa pe seama sclavilor, iar Muzeul Surinamului ilustreaza intocmai acest aspect important, pe langa istoria populatiei indigene. Tot aici, vizitatorii mai pot vedea si camerele care inca mai au din specificul de altadata, interioarele fiind cele originale; de mentionat este faptul ca acestea pot fi vizitate in fosta cazarma a ofiterilor din fort.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version