Familia Fulgoridae cuprinde o mare variatate de specii de fulgoride (de pana la 800 de insecte). Acestea impresioneaza si se diferentiaza de alte insecte si fluturi prin capetele bulboase de forme bizare si ochii pozitionati pe partile laterale ale capului, chiar in partea de deasupra antenelor.
Fulgoridele traiesc in regiunile tropicale si subtropicale, in zone cu vegetatie bogata deoarece ele se hranesc cu seva plantelor. Unele au corpul mic, insa altele sunt mari de cativa centimetri.
Cert este ca dimensiunea lor poate varia intre 0,8-10 cm. Avantajul lor consta in ochii mari ,,falsi” de pe aripile posterioare care sperie pradatorii si le apara de acestia indepartandu-i. Majoritatea speciilor au toracele mare, gros, iar aripile sunt impresionante prin culorile stralucitoare si prezinta numeroase nervuri. In general aripile anterioare au un colorit mai inchis, iar cele posterioare sunt in nuante stridente, mai vii.
Aceste insecte zboara noaptea, insa se hranesc in timpul zilei cand stau pe plante si scoarta copacilor. In perioada de reproducere femela depune ouale pe planta-gazda si le acopera cu o secretia spumoasa care in contact cu aerul se intarste ca o crusta si le protejeaza.
In regiunile impadurite tropicale din Panama, Columbia si Brazilia zboara specia Phrictus Quinquepartitus. Aceasta are un colorit deosebit si este numit gandacul cu cap patat. Marimea aripilor si coloritul lor este impresionant, iar capul are o forma ciudata, oarecum neobisnuita, caracteristica speciei. Aceasta insecta de jungla este exclusiv erbivora, are o trompa ciudata cu ajutorul careia suge seva plantelor pe care poposeste. Nu mananca orice planta are anumite preferinte.
Cei care au studiat aceasta insecta spun ca ea isi poate umfla trompa, astfel incat ea sa devina foarte mare aproape cat corpul insectei. De asemenea ei o aseamana cu o lanterna deoarece banuiesc ca ar lumina pe timp de noapte, insa nu se stie cu exactitate daca intra-adevar este asa.
In America de Sud si Indiile de Vest apare specia Fulgora Laternaria cu capul bulbos. Aceasta are un colorit in nuante maronii mai inchise si mai deschise, doi ochi mari falsi pe aripi, bine evidentiati si un cap alungit care se spune ca ar putea straluci. Are corpul lung de 8,5-9 cm si capul bombat lung de 2,3-2,4 cm.
Daca nu s-ar lua in consideratie aripile ar putea fi asemanata cu o soparla care urca pe scoarta copacilor. Se hraneste cu seva plantelor si in caz de pericol emana o substanta urat mirositoare pentru a scapa de pradatori. Datorita coloritului sau insecta este mimetica, este camuflata perfect pe scoarta copacilor in padurile tropicale.
Video – Insecta Fulgora Laternaria cu capul bulbos: