Home Animale Găina bankiva (Gallus gallus), stramoșul găinilor domestice

Găina bankiva (Gallus gallus), stramoșul găinilor domestice

0
Găina bankiva (Gallus gallus), stramoșul găinilor domestice

Prima specie de gaina crescuta in captivitate, acum 5000 de ani, este gaina bankiva, considerata in prezent stramosul gainilor domestice. Desi existau mii de specii de pasari salbatice, aceasta a avut ,,norocul” sa fie aleasa pentru a fi imblanzita si crescuta in conditii de captivitate. Cu siguranta acest lucru a fost realizat de oameni in dorinta lor de a-si asigura necesarul de carne.

Gaina bankiva este cunoscuta si cu numele de pui rosu de jungla. Desi exista mai multe specii, prea mari diferente intre ele nu exista, in special coloritul penajului este divers. Arealul acestor pasari in salbaticie este alcatuit din regiunile impadurite din sudul si sud-estul Asiei. Apar in special in Insula Sumatra, Malacca si in India.

Fiind pasari nemigratoare si foarte fricoase, stau mai mult ascunse prin tufisurile si buruienile padurilor. In timpul zilei nu sunt deloc vazute, doar dimineata si seara sunt active, isi cauta hrana. Aceasta consta din insecte, larve de insecte, viermi, seminte si fructe.

Exemplarele cele mai mari au lungimea corpului de 80 cm si greutatea de 0,5-1,5 kg. Masculul este intotdeauna mai mare decat femela si are greutatea dubla. Penajul este diferit in functie de sex. La mascul coloritul penajului este mai stralucitor, iar la femela mai monoton. De asemenea masculul are creasta mare si rosie, iar ciucurii carnosi, rosii si ei.

Gallus gallus
Gallus gallus

La mascul penajul este viu colorat in nuante de culori rosii, galbene-aurii, maronii, verzi si negre. Ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare rosie-portocalie.

In perioada clocitului gaina depune 6-12 oua intr-un cuib pe sol si le cloceste singura timp de 19-20 de zile. Ouale sunt mici, au cate 35 g fiecare. Cocosul nu ajuta la incubarea oualor, dar pazeste cuibul de pradatori, in caz de pericol scoate sunete stridente, dand bine cunoscutul semnal ,,cucurigul”. La aceasta specie cocosul se imperecheaza cu mai multe gaini.

Gaina bankiva are denumirea stiintifica de Gallus gallus, face parte din ordinul Galliformes, familia Phasianidae si nu este o specie pe cale de disparitie.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version