Home Animale Găinușa de baltă (Gallinula chloropus), pasărea migratoare care preferă zonele umede

Găinușa de baltă (Gallinula chloropus), pasărea migratoare care preferă zonele umede

0

Găinușa de baltă (Gallinula chloropus) este o pasăre migratoare, bine cunoscută pentru preferința sa pentru zonele umede, precum bălțile, lacurile și canalele cu vegetație abundentă. În România, această pasăre cuibărește în special în Lunca Dunării, fiind prezentă și în parcurile marilor orașe. Cu un penaj de culoare închisă și ciocul distinctiv roșu cu vârful galben, găinușa de baltă este o specie adaptată perfect la viața acvatică.

Gainusa de balta (Gallinula chloropus) face parte din ordinul Gruiformes, familia Rallidae. Este foarte raspandita in toata Europa. In tara noastra aceasta pasare este foarte numeroasa. Deseori cuibareste in zonele umede, pe balti mici, iazuri, lacuri, canale si chiar santuri, in general in locuri cu plante acvatice.

Este intalnita si in parcurile marilor orase. In Romania cuibareste mai ales in Lunca Dunarii, facandu-si cuiburile in stufaris sau in copaci cand zavoaiele sunt inundate. Uneori foloseste cuiburile parasite de alte pasari: gaite, mierle etc.

Cum recunoști găinușa de baltă: caracteristici fizice și comportament

Fiind o pasare migratoare, vine in tara noastra la jumatatea lunii martie si pleaca la sfarsitul lunii septembrie, spre Europa de Vest si Asia de Sud-Vest.

Gainusa de balta are penajul de culoare inchisa, ciocul rosu cu varful galben si picioarele verzi cu degete fara membrane. Degetele sunt putin alungite care ii permit mersul pe frunzele mari de pe apa.

Pe spate penajul este brun inchis, penele aripilor sunt o parte brune si o parte negre. Coada are penele brune, iar cele laterale sunt albe. Gainusa de balta inoata foarte mult, balansand coada sau fugind prin tufisurile de pe mal. Corpul are o lungime de cca. 30 cm.

gainusa de balta

Atat femela, cat si masculul au o comportare tipica in perioada imperecherii. Astfel, pasarea isi indoaie picioarele, coboara pieptul pana aproape de sol, desface penele cozii, lasand sa se vada mai bine penajul alb de la coada. Gainusa de balta se scufunda mereu dupa hrana. Ea se hraneste cu pesti mici, moluste, crustacee, insecte acvatice si seminte de plante acvatice.

Isi construieste cuibul in vegetatia acvatica densa, de regula pe malul apei. Femela depune in luna mai 5-10 oua, care sunt cu pete maronii. Ele sunt clocite timp de trei saptamani de ambii parteneri, dupa care ies puii, care sunt hraniti de femela. Puii isi urmeaza mama pe apa si sunt in grija ei cateva saptamani. De obicei cloceste si de doua ori pe an.

Zborul acestor pasari este destul de greoi. In caz de pericol, ele se anunta intre ele printr-un sunet caracteristic.

Gainusa de balta nu este pe cale de disparitie.

Adaptarea găinușei de baltă la mediile urbane

Deși în mod tradițional găinușa de baltă preferă habitatele naturale din zonele umede, această specie s-a adaptat cu succes și la mediile urbane. În marile orașe, găinușele de baltă pot fi observate frecvent în parcuri și grădini, unde folosesc iazurile și canalele ca sursă de hrană și loc de cuibărire.

Deși acestea sunt zone cu o activitate umană intensă, găinușele de baltă au învățat să evite pericolele și să se adapteze la prezența oamenilor, menținându-și în același timp comportamentul natural. Acest fenomen reflectă capacitatea lor de a supraviețui și prospera chiar și în medii modificate de om.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version