Una dintre cele mai indragite insecte, alaturi de fluture, este gargarita sau buburuza. Legenda spune ca daca o gargarita se asaza pe o fata tanara, nemaritata, aceasta se va casatori in locul unde va zbura simpatica insecta, dupa ce fata ii va fredona binecunoscutul cantecel: “Buburuza, ruza/ Unde vei zbura / Acolo ma voi marita”. Alte mituri spun ca buburuzele pot prezice vremea, astfel daca ele stau in roi, vremea va fi frumoasa, iar daca isi cauta adapost, va veni timpul rece.
Originea denumirii „Creatura Domnului” pentru gărgăriță
Gărgărița, cunoscută în popor și ca buburuză, este una dintre cele mai apreciate insecte din lume. Nu doar coloritul viu și delicat al acestor mici vietăți le face iubite, ci și legendele care le înconjoară. În multe culturi europene, gărgărița este denumită „Creatura Domnului”, iar apariția sa este considerată un semn de bun augur. Această denumire nu este întâmplătoare, ea având rădăcini în credințe vechi care atribuiau acestei insecte un rol protector. În plus, gărgărițele joacă un rol esențial în natură, ajutând grădinarii să scape de insectele dăunătoare.
Popularitatea acestor mici insecte a crescut considerabil, fapt observat in multitudinea de accesorii – produse handmade, pe care le infatiseaza. De la cercei la genti, de la magneti pentru frigider la pernite, accesoriile sau obiectele decorative care infatiseaza o gargarita sunt la mare cautare.
Rolul gărgăriței în natură și grădinărit
Gargarita (Coccinella septempunctata) face parte din familia carabusilor, si traieste aproape peste tot in lume, cu exceptia regiunilor reci. Este o insecta de talie mica, are corpul oval, alcatuit din trei parti: cap, torace si abdomen. Atunci cand nu zboara, cele doua aripi sunt acoperite de alte aripi tari, care poarta numele de elitre, frumos colorate si stralucitoare. Practic acesta este farmecul unei buburuze: coloritul sau viu.
Caracteristici și adaptări ale gărgăriței
Aripioarele pot fi rosii, portocalii sau galbene, iar petele negre sunt mici, in numar de 7, 10, 12, 14, 22 sau chiar 24. Exista si situatii in care buburuzele sunt negre cu mici pete rosii. Cu inaintarea in varsta, petele negre de pe aripile protectoare incep sa dispara. Gargarita are sase picioare care prezinta multe articulatii, fiind asezate cate doua in fata, lateral si spate.
Cele mai apreciate buburuze sunt cele rosii. Probabil va intrebati de ce sunt gargaritele atat de viu colorate. Culorile vii avertizeaza eventualii pradatori ca nu sunt bune pentru a fi consumate, lasand impresia ca sunt otravitoare. Nu doar coloritul vioi le ajuta sa se apare de pradatori. In momentul in care se simt in pericol, pentru a se apara, gargaritele elimina un lichid galbui, uleios si urat mirositor, cu gust amar, care va indeparta inamicii.
Gargaritele adora locurile calde si foarte curate. De aceea ele prefera gradinile. Nu sunt insecte daunatoare, ci din contra, sunt foarte apreciate de catre gradinari deoarece se hranesc cu alte insecte mai mici sau paduchi de copac care sunt foarte daunatori pentru plante. Tot o legenda spune ca buburuzele au aparut in Evul Mediu, intr-o perioada in care insectele daunatoare invadasera plantatiile, iar oamenii incepusera sa moara de foame.
Fermierii incep sa se roage la Fecioara Maria pentru a-i ajuta sa scape de acele insecte daunatoare, si mare le-a fost supararea atunci cand au observat ca in gradini au aparut alte insecte, mici, de culoare rosie si cu pete negre, crezand ca acestea vor face si mai mult rau culturilor.
Insa acestea erau gargaritele care au inceput sa manance insectele care distrugeau plantatiile. De atunci, acestea sunt crescute, in special in Statele Unite, pentru ajutorul pe care il ofera gradinarilor.
Curiozități fascinante despre gărgărițe
Gargaritele se imperecheaza primavara. Femelele depun intre 50 si 400 de oua mici, de culoare galbena, din care ies, dupa 7 zile, larvele. Acestea mai au nevoie de inca 8 zile pentru a ajunge la stadiul de gargarita.
Stiati ca…
- Atunci cand buburuza sesizeaza un pericol ea se preface ca este moarta, deoarece nicio pasare nu va manca o insecta moarta?
- Cel mai mare inamic al gargaritei este randunica?
- In suedeza aceasta insecta poarta numele de “cheile raiului”, iar francezii o numesc “creatura Domnului”?
- Lichidul lipicios si urat mirositor pe care il emana pentru a-si inlatura pradatorii provine din articulatii?
- Pe toata perioada vietii o gargarita poate consuma peste 5000 de paduchi de copac sau alte insecte mici?
- Gargaritele hiberneaza in locuri calde, unde se simt in siguranta?
- Daca sunt infometate, buburuzele se pot manca intre ele?
- Gargarita femela este mai mare decat masculul?
- Aripile gargaritelor bat de aproximativ 85 de ori pe secunda atunci cand sunt in zbor?
- Gargaritele nu vor zbura daca temperatura este mai mica de 13 grade C?
- Aripile gargaritelor sunt atat de subtiri incat se poate vedea prin ele?
- Gargaritele isi folosesc antenele pentru a simti si a mirosi?
- Gargaritele va pot musca, insa muscatura acestora nu va irita pielea, deoarece nu este otravitoare pentru om?
- Gargaritele nu suporta transpiratia palmelor, de aceea ele zboara imediat atunci cand le tineti in palme?
Nu este de mirare ca aceste insecte sunt atat de iubite si apreciate. Pe langa aspectul deosebit, acestea sunt de mare ajutor gradinarilor. Daca doriti sa oferiti unei personane dragi un cadou, nu ezitati sa ii oferiti un obiect care imita o gargarita. Iubitorii de handmade confectioneaza astfel de obiecte, accesorii sau chiar haine care au imprimate buburuze. Aceste obiecte sunt cu adevarat deosebite, deoarece buburuza nu este o insecta obisnuita. Ea este delicata, fragila, neastamparata si adora sa zburde in zonele calde sub razele soarelui.
Buburuza și simbolistica ei în diverse culturi
Gărgărița, cunoscută sub denumiri diferite în multe culturi, este considerată un simbol al norocului și protecției. În Franța, este numită „Creatura Domnului” (la bête à bon Dieu), un nume ce provine dintr-o veche legendă conform căreia aceste insecte au fost trimise de divinitate pentru a proteja culturile de invazii dăunătoare.
În alte părți ale Europei, buburuza este asociată cu aducerea norocului, iar apariția unei buburuze pe mâna unui copil este considerată un semn de protecție divină.
De asemenea, multe tradiții spun că atunci când o buburuză se așază pe tine, nu trebuie să o alungi, ci să îți pui o dorință. Această credință provine din ideea că buburuza este un mesager al cerului, iar dorințele îi sunt transmise divinității prin zborul ei. Astfel de mituri și superstiții au contribuit la imaginea buburuzei ca un simbol pozitiv în viața de zi cu zi.