Home Animale Gecko de zi din Madagascar (Phelsuma madagascariensis), cea mai mare specie Gecko...

Gecko de zi din Madagascar (Phelsuma madagascariensis), cea mai mare specie Gecko de zi

0
Gecko de zi din Madagascar (Phelsuma madagascariensis), cea mai mare specie Gecko de zi

Gecko de zi din Madagascar dupa cum ii spune si numele este o specie endemica din Insula Madagascar din regiunile ei nordice si considerata de specialisti cea mai mare specie Gecko de zi.

Masculul este mai mare decat femela, are corpul puternic aplatizat cu lungimea de 22-30 cm si coloritul de un verde-smarald cu diferite pete rosii in anumite zone. Capul este de un verde-deschis iar coada lunga de un verde-inchis sau cu o tenta albastruie. De la fiecare nara prin zona ochiului si pana spre gat are cate o dunga rosiatica caracteristica acestei specii. Exemplarele tinere au un colorit putin diferit, in nuante verzi-maslinii cu pete albe si dungi maronii-roscate distribuite in mod neregulat.

Botul este ingust si alungit, ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare inchisa cu pupile verticale. Membrele anterioare si posterioare sunt scurte dar foarte robuste, au labele prevazute cu degete fara gheare doar cu pernite aplatizate care ii oefra posibilitatea sa se catere cu usurinta pe suprafetele oblice si verticale.

Aceasta soparla tropicala al carui habitat este exclusiv arboricol are tendinta de a-si manifesta instictul puternic teritorial fata de alte exemplare, acesta fiind chiar exagerat la mascul care este in stare sa traiasca singur pe un arbore intreg, fara sa permita altei soparle sa se apropie.

Este o specie diurna de aceea are si denumirea de Gecko de zi. Are obiceiul sa stea pe crengile si trunchiul copacului in timpul zilei, uneori cu capul in jos, sau sa se ascunda in crapaturile scoartei sau in scorburile acestuia in timpul noptii. Principalii sai dusmani naturali sunt serpii si pasarile de prada.

Phelsuma madagascariensis
Phelsuma madagascariensis

In perioada de imperechere pot fi observate mai multe exemplare in acelasi loc. Masculii sunt agresivi intre ei din cauza femelelor, au o umflatura in zona cozii, iar femelele in aceasta perioada au depozite de calciu sub pielea de la gat. Dupa imperechere femelele isi depun ouale in cuiburi comune sub bustenii culcati la pamant, in crapaturile de stanci, reproducerea la aceasta specie fiind ovipara. Exemplarele tinere ajung la maturitatea sexuala la varsta de 2 ani, iar speranta de viata este de 7-9 ani, uneori daca nu sunt capturate de pasarile de prada si de 10 ani.

Aceasta soparla poate fi crescuta si in conditii de captivitate intr-un terariu mai mult vertical decat orizontal in care sa se puna numeroase plante vii cu frunze rigide, adaposturi ce au diferite inaltimi si ramuri de copac pe care Gecko sa se catere – trebuie tinut cont ca Gecko de zi din Madagascar este o specie arboricola.

Temperatura in terariu trebuie sa fie de 28-30ºC in timpul zilei si de 20-22ºC in timpul noptii, iar umiditatea de 70%. Pentru a se obtine nivelul de umiditate ridicat, solul si plantele trebuie in fiecare zi sa fie usor pulverizate cu apa. Hrana pentru soparla este simpla, consta din insecte si fructe. Alimentatia trebuie completata cu suplimente de calciu, minerale si vitamine, care se amesteca cu iaurt si fructe.

Terariul trebuie sa fie bine acoperit cu un grilaj ce sa permita intrarea aerului in interior. In caz contrar Gecko poate iesi afara deoarece este foarte rapid si capabil sa se catere pe peretii verticali cu usurinta deoarece are degetele de la picioare prevazute cu pernute ce adera perfect la tot felul de suprafete.

Gecko de zi din Madagascar are denumirea stiintifica de Phelsuma madagascariensis, face parte din ordinul Squamata, familia Gekkonidae si este o specie comuna in nordul Madagascarului.

Video – Gecko de zi din Madagascar (Phelsuma madagascariensis):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version