Reprezintă mai mult decât o atracție turistică, reprezintă un ideal de viață. Geneva este unul dintre orașele cu cea mai bună calitate a vieții, astfel că absolut toate detaliile sale par să celebreze frumusețea, eleganța, bunul gust și bunăstarea. Se află pe lista primelor cinci cele mai scumpe orașe ale lumii.
În același timp, orașul Geneva este un foarte important centru financiar și diplomatic. Aici își au sediul foarte multe organizații internaționale, printre care și Crucea Roșie. Geneva este considerată capitala păcii mondiale. Pare de-a dreptul ironic faptul că celebra împărăteasă Sisi a fost asasinată tocmai la Geneva, în debarcaderul portului.
Istoric, se știe că Geneva era deja întemeiată, ca oraș de frontieră, cu o sută de ani înaintea erei noastre. Locuitorii au fost creștinați în primele secole ale mileniului întâi, sub stăpânirea Imperiului Roman. Mai multe sute de ani a funcționat ca republică independentă, până în 1813, când a devenit canton al Elveției. Limba principală este limba franceză, însă turiștii se pot înțelege cu localnicii și în limbile germană sau engleză.
Orașul Geneva se află situat pe malurile celui mai mare lac european, lacul Leman, și este străbătut de râurile Ron și Arve care se varsă în lacul Leman.
Din punct de vedere turistic, asigură vizitatorilor un program încărcat, întrucât sunt de văzut foarte multe obiective culturale. Cele mai noi și mai moderne sunt cele mai faimoase, dar există și numeroase locuri cu valoare istorică.
Cele mai cunoscute simboluri ale orașului Geneva sunt:
– Palatul Națiunilor. Impresionează prin dimensiunile sale grandioase, dar și prin atmosfera politico – diplomatică aparte. Aici se desfășoară lucrările celor mai importante organizații diplomatice din lume, au loc conferințe politice la nivel internațional, iar palatul reprezintă sediul a peste o sută de misiuni diplomatice. Cei mai mulți șefi de stat au fost văzuți laolaltă în Palatul Națiunilor, în mai multe rânduri.
– Podul Mont Blanc. Este unul dintre cele mai mari poduri ale orașului Geneva și de pe suprafața căruia turiștii se pot delecta cu o priveliște spectaculoasă asupra urbei. Tot de aici se poate admira lacul Leman.
– Catedrala St Pierre. Construcția datează tocmai din secolul al XII-lea și dispune de două turnuri cu foarte multe trepte ce pot fi urcate de către turiști. De sus, priveliștea asupra orașului emoționează și răsplătește efortul fizic. A fost înălțată peste un sit roman, descoperit recent și excavat, astfel că la baza catedralei a fost construit un pasaj subteran ce permite vizitatorilor să coboare și să admire vechile vestigii.
– Fântâna Jet D’Eau reprezintă o atracție turistică fantastică, aflată de-a lungul lacului Leman. A fost creată în scopuri pur tehnice, pentru a se elibera presiunea din instalația de canalizare de pe râul Ron. Apa este pompată cu o forță extraordinară, la aproape 150 de metri înălțime, iar spectacolul este deplin seara, când fântâna este iluminată artificial.
– Grădina engleză din Geneva este un alt simbol aparte al orașului, atât pentru turiști, cât și pentru localnici. Este cea mai mare grădină publică și este veșnic plină de oameni. Dincolo de frumusețea plantelor și copacilor, este locul ideal pentru picnic, pauza de prânz, întâlniri romantice sau plimbări în decor natural.
– Orologiul floral este, practic, o minunăție tipic elvețiană. Este vorba despre un ceas foarte mare, amenajat într-un parc public de pe malul estic al lacului Leman, cu ajutorul a 6500 de flori colorate. Deși pare un aranjament floral în formă de ceas, în realitate este vorba despre un orologiu aflat în funcțiune. Ceasul din flori indică ora cu precizie elvețiană. A fost realizat special pentru a onora industria de ceasuri din Geneva.
– Insula Rousseau este pe cât de mică, pe atât de fermecătoare. A devenit faimoasă după ce a fost numită astfel în onoarea ilustrului Jean Jacques Rousseau.
– Monumentul Brunswick își datorează celebritatea turistică atât mausoleului impunător, construit în onoarea ducelui de Brunswick, în secolul al XVIII-lea, cât și hotelului de cinci stele și a mașinilor de lux din vecinătate.
Orașul Geneva este un extraordinar centru cultural. Abundă muzeele și galeriile de artă: Muzeul Barbier Mueller, Muzeul Străinilor, Muzeul de Artă Modernă și Contemporană, Muzeul Carouge, Muzeul Ariana, Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul de Artă din Orientul Îndepărtat.
Turiștii au la dispoziție și foarte multe parcuri, fiecare cu o poveste interesantă: Parcul Grange, Parcul Bastions, Parcul Eaux Vives sau Pădurea Batie.
În ceea ce privește shoppingul, oferta este generoasă. Banii merită cheltuiți pe ciocolată, vin, accesorii, îmbrăcăminte, ceasuri elvețiene. Locul ideal de făcut cumpărături în Geneva este artera Rue du Rhone, unde magazinele sunt exclusiv cele de lux: Armani, Louis Vuitton, Dior, Chanel, etc.
Restaurantele și barurile sunt numeroase și întotdeauna aglomerate, în ciuda prețurilor piperate. Locuitorii orașului Geneva sunt cei mai activi consumatori, turiștii fiind sfătuiți să își cumpere mâncare de la supermarket. Nu degeaba este Geneva unul dintre orașele cu cel mai mare nivel de trai.