Home Cultură generală Personalități George Herbert Wells – intre „Masina timpului” si „Razboiul lumilor”, un maestru...

George Herbert Wells – intre „Masina timpului” si „Razboiul lumilor”, un maestru al genului science-fiction

0
George Herbert Wells sursa: biography.com/writer/hg-wells

George Herbert Wells a fost comparat de foarte multe ori cu Jules Verne. Acest lucru s-a intamplat in mare parte imediat dupa publicarea romanului Masinaria Timpului.

Undeva prin anul 1904, Jules Verne a declarat in cadrului unui interviu dat lui Charles Dowburn ca “drumul pe care merge el se deosebeste radical de al meu… daca el vrea sa isi arunce un erou in spatiu, el va inventa un metal fara greutate”.

George Herbert Wells
George Herbert Wells

Pe cealalta parte Wells declara unei reviste din SUA: ”intre anticipatiile marelui francez si fanteziile mele nu exista nici o inrudire… povestirile mele nu incearca sa relateze lucruri posibile, sunt incercari ale imaginatiei intr-un domeniu diferit”.

In privinta lui Herbert George Wells s-au facut de-a lungul timpului multe afirmatii incorecte. Opera autobiografica reuseste sa scoata la lumina o parte din ele. Kagarlitki in prefata studiu pe care a facut-o la Opere alese in doua volume, afirma ca magazinul de portelanuri din Bromley si casa in care s-a nascut autorul au fost daruite de parintii acestuia drept cadou de nunta. Lucrurile stau de fapt altfel. Tatal scriitorului, Joseph Wells a avut o afacere care i-a mancat toti banii si a pierdut tot ce detinea familia.

La fel cum s-a intamplat si cu starea de sanatate a scriitorului. Acesta a suferit de subnutritie cronica, lucru care nu l-a oprit sa isi potoleasca setea de cunoastere. In anul 1888 face singur un desen in care se prezinta: ”sunt la Londra si imi caut de munca. Pana acum n-am gasit nimc”. Arata dezastruos la acea vreme “foarte slab, cu parul zburlit, la colt de strada”.

In final reuseste sa se angajeze ca repetitor la Colegiul Universitar din Londra, moment in care isi incepe si activitatea de publicist.

De-a lungul vietii sale, Goerge Herbert Wells a fost condus de ideea ca fluviul timpului poate fi condus si impotriva curentului. O mare parte dintre operele sale dau dovada de o mare eleganta, sunt un model de vointa.

George Herbert Wells s-a nascut pe 21 septembrie 1866. Studiile si le urmeaza in Londra, iar in 1887 devine Asistent la Holt Academy din Weexham. Prima lucrare, Argonautii Cronici, si-o publica in Science School.

Pana in 1890 a fost asistent la Henley House, dupa care a inceput sa colaboreze cu Educational Times si cu revista Pall Mall.

La un an dupa, reuseste sa publice in Fortnightly Review studiul Redescoperirea Unicului, incepe sa scrie Universul Rigid si se casatoreste cu verioara sa, Isabel (31 octombrie 1890).

Mariajul lor se destrama dupa 3 ani. Din 1994 incepe sa traiasca alaturi de Amy Catherine Robbins.

Pe vremea cand Roentgen descoperea razele X, Wells publica romanele Masina Timpului si Vizita Miraculoasa.

Foarte interesant este ca in anul 1893, Wells publica in revista Pall Mall povestirea Omul in anul un milion. Interesant pentru ca, reuseste intr-o maniera aroganta, glumeata, sa demonstreze ca perfectiunea masinariilor va duce la disparitia membrelor inferioare. In schimb ni se va dezvolta capacitatea creierului si bineinteles a agentului lui si anume mana. Reuseste sa demosntreze acest lucru pe martienti. Acestia nu au nas, dinti, barbie, par. Urechea lor este inlocuita cu o membrana situata in spatele capului. Mai exact tot corpul se reduce la creier. De asemenea martienii nu dorm, nu stiu ce sunt alea microorganisme. Ei devin superiori rasei umane prin acest lucru. Desi nu ii ajuta cu nimic superioritatea lor, bacteriile cu care noi ne confruntam au un impact lent si sigur asupra noastra.

George Herbert Wells, Foto: x–mundoweb.blogspot.com

George Herbert Wells a scris foarte mult:

– 1879 Omul invizibil, Povestirea lui Plattner

– 1898 Razboiul luminilor, Unele chestii personale

– 1899 cand se va trezi cel care doarme

– 1900 Dragostea Si Dl. Lewisham

-1901 Primii oameni in Luna

– 1902 Doamna marii

– 1903 Paza de fier a tarii

– 1904 Hrana zeilor

– 1905 O utopie moderna

– 1905 Kipps

– 1906 In zilele cometei, Viitorul Americii

– 1908 razboiul in vazduh

– 1909 Tono Bungay, Ann Veronica

– 1910 Povestea domnului Polly

– 1911 Noul Machiavelli, Tara orbilor

– 1912 Casatorie

– 1913 Prieteni pasionati

– 1914 Lumea eliberata, Sotia lui Sir Isaac – Harman

-1915 Cautarea magnifica

– 1916 Dl Britling, Elementele reconstructiei

– 1917 Dumnezeu, regele nevazut. Sufletul unui episcop

Omul invizibil de H.G.Wells, Foto: omulinvizibil.wordpress.com

-1918 Joan si Peter

– 1920 Rusia in umbra ( roman scris dupa cea de-a doua calatorie in Rusia, unde se intalneste cu Lenin)

– 1921 Oamenii cu zeii

– 1922 Ascunzisurile inimii

– 1924 Visul

– 1925 Tatal Christinei Alberta

– 1926 Lumea lui William Clisold

– 1927 In ajun

– 1928 Dl. Blettsworthy pe insula Rampole

-1929 Comoara din padure

– 1930 Dictatura D-lui Parham

– 1933 Bulpington din Blup

– 1937 Nascut dintr-o stea

– 1938 Apropo de Dolores. Teroarea sfanta

– 1941 Trebuie sa fii foarte prudent

George Herbert Wells a murit in anul 1946 pe data de 13 septembrie. In numeroasele sale scrieri a incercat sa prezinte transformarile pe care le poate cunoaste viata. In mare parte operele sale nu sunt altceva decat critici la adresa societii si indemnuri pentru a o schimba.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version