Home Animale Hiena brună (Parahyaena brunnea): carnivorul adaptat la viața din Africa de Sud

Hiena brună (Parahyaena brunnea): carnivorul adaptat la viața din Africa de Sud

0

Hiena brună (Parahyaena brunnea) este un mamifer carnivor și necrofag, endemic regiunilor din sudul Africii. Această specie adaptabilă poate fi întâlnită atât în zonele aride, cât și în regiunile de coastă, unde se hrănește cu hoituri și resturi de animale.

Hiena bruna este o specie endemica din Africa de Sud. Prefera atat zonele desertice cat si cele de coasta de la mare. Este un animal terestru, carnivor si nacrofag, traieste in clanuri razlete, unele mai mari de pana la 14 exemplare, altele mai putin numeroase familiare, iar hrana sa consta in special din hoituri de animale mari si starvuri marine al caror miros il simte de la cativa kilometri, dar si din mici vietuitoare, rozatoare, oua, insecte si fructe.

Caracteristicile fizice ale hienei brune

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 1,3 m, inaltimea la greaban de 71-88 cm si greutatea de 38-47 kg. Femela este mai mica decat masculul si cantareste mai putin cu 3-4 kg. Are corpul acoperit cu blana in nuante de culori gri-maronii spre negru pe partea dorsala, mai deschise pe cea ventrala, cu pete cenusii pe fata, o coama roscata in jurul gatului si dungi gri si negre pe membrele anterioare si posterioare. Coada este lunga de 21-35 cm si zburlita la fel ca si blana de pe spatele animalului.

Exemplarele care traiesc in regiunile nordice au corpul robust si mai mare, dar si dintii mai lungi fata de cele din sud, acest lucru arata clar ca prada lor este diferita de a celorlalte. De asemenea botul hienelor este lat si maxilarele atat de puternice incat reusesc sa zdrobeasca cu usurinta si oasele de la mamiferele cele mai mari.

Habitatul și distribuția geografică

Hiena bruna este un animal teritorial, isi marcheaza zona prin secretiile albe si negre din glandele anale. Este foarte agresiva, isi vaneaza prada atacand brusc facand salturi ca iepurele saritor si isi alunga sau ataca intrusi cu pretul vietii ei. In mare parte din timp este un animal hoinar, de multe ori preocupat sa captureze animale de dimensiuni mici.

Hiena brună

Are capacitatea sa digere parti din prada sa pe care alte animale carnivore le evita, tocmai pentru ca nu le pot procesa. Hiena bruna inghite si oasele, ligamentele, pielea, copitele si blana victimei sale si apoi le regurgiteaza afara sub forma unor cocoloase. Fiecare clan este condus de un mascul dominant, unitatea sociala se aseamana cu cea din haitele de lupi.

Structura socială și reproducerea

In perioada de imperechere masculul lider se imperecheaza cu femelele. Perioada de gestatie la femele este de 97 de zile, apoi pot naste 1-5 pui, care cantaresc in jur de 1 kg fiecare. La 3 luni puii sunt mutati intr-o vizuina comuna si alaptati de toate femelele iar mai tarziu ceilalti membri ai clanului apara puii si aduc hrana pentru acestia, ajuta in cresterea lor.

Hiena bruna are denumirea stiintifica de Parahyaena brunnea, face parte din ordinul Carnivora, familia Hyaenidae. Riscul de disparitie al acestei specii este redus.

Rolul ecologic al hienei brune

Hiena brună contribuie la sănătatea ecosistemelor africane prin eliminarea hoiturilor și reciclarea nutrienților. Aceste mamifere joacă un rol de „sanitari” ai naturii, reducând riscul de răspândire a bolilor infecțioase și ajutând la menținerea unui mediu curat. De asemenea, prezența lor echilibrează populațiile altor prădători și necrofagi, contribuind la diversitatea biologică a habitatelor africane.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version