Home Animale Iakul (Poephagus grunniens), boul tibetan adaptat la înălțimile extreme ale Asiei

Iakul (Poephagus grunniens), boul tibetan adaptat la înălțimile extreme ale Asiei

0

Iakul (Poephagus grunniens), cunoscut și sub numele de boul tibetan sau boul grohăitor, este un animal impresionant care trăiește pe platourile înalte din Tibet și Asia Centrală. Acesta preferă regiunile montane aflate la altitudini între 4000 și 6000 de metri, unde găsește hrana sa preferată formată din iarbă, licheni și mușchi.

Habitatul și distribuția geografică a iakului

Blana sa groasă și corpul puternic îl fac ideal adaptat pentru viața în condiții extreme, devenind un simbol al culturii și tradițiilor din aceste regiuni. În prezent, iakul este protejat prin lege, iar vânătoarea sa este interzisă.

Iakul (Poephagus grunniens) este numit boul tibetan sau boul grohaitor si traieste pe platourile inalte din Tibet, mai ales la altitudini intre 4000 si 6000 m. Prefera zone cu pajisti alpine, stepa desertica si stepa alpina, unde gaseste hrana sa preferata formata din muschi, iarba si licheni.

Caracteristicile fizice și adaptările iakului la viața montană

Taurii pot ajunge pana la o lungime de 4,25 m si o inaltime de 1,9 m la greaban, vacile sunt mult mai mici. Masculii au o greutate ce variaza intre 300-580 kg, iar femelele cantaresc cca. 220-250 kg.

Capul este lat si puternic, are o creasta frontala mare, pe care sunt dispuse doua coarne lungi de cca. 90 cm, curbate in sus. Are blana groasa cu par lung de culoare neagra si maro, in unele zone blana este cu par mai scurt. Picioarele sunt relativ scurte si groase.

Iakul domesticit are de multe ori o culoare pestrita. Fiind un animal rabdator, poate fi domesticit si folosit in calarie si transport. Este de mare folos in muntii Asiei Centrale, el fiind un animal capabil sa treaca pasurile inalte de 4000-5000 m.

Deoarece este foarte sensibil la caldura, poate fi folosit doar pe inaltimi mai mari de 2000 m. Un lucru foarte curios este ca  animalele salbatice le ataca pe cele domesticite.

In timpul anului masculii si femelele traiesc in turme separate. Masculii formeaza grupuri mici, iar femelele si viteii alcatuiesc grupuri mari. In perioada de imperechere, la inceputul lunii septembrie, masculii vin in efectivele de femele. Dupa o perioada de gestatie de noua luni, femela face un singur vitel.

Acesta ajunge la maturitate dupa 6-8 ani de viata. Traieste aproximativ 25 de ani. Pe timp de viscol obisnuiesc sa se adune in cerc, cu capetele in interior si sa astepte imbunatatirea vremii.

Iakul era vanat pentru blana, par, piele, lapte si carne. Din par se faceau paturi si corturi. Blana era folosita la confectionarea imbracamintei. Carnea gustoasa constituia singura sursa de hrana pentru unii fermieri locali, mai ales in timpul iernii. Astazi iakul este un animal pe cale de disparitie, protejat prin lege, vanatoare lui este interzisa.

Face parte din ordinul Artiodactyla si familia Bovidae.

Adaptările iakului la condițiile extreme ale muntelui

Iakul este perfect adaptat pentru a supraviețui în condițiile dure ale platourilor tibetane. Blana sa lungă și groasă îl protejează de frigul extrem de la altitudini mari, unde temperaturile pot scădea sub -30°C în timpul iernii.

De asemenea, plămânii săi sunt mari și eficienți, permițându-i să respire în aerul rarefiat al altitudinilor de peste 4000 de metri. Această adaptare fiziologică îl face unic printre animalele domestice, fiind capabil să transporte sarcini grele pe distanțe mari în medii unde alte animale nu pot supraviețui.

Iakul poate trăi în turme mari, unde masculii și femelele se separă până în perioada de împerechere, iar comportamentul său social îi ajută să supraviețuiască în grupuri pe timp de viscol sau furtuni puternice.

Importanța iakului pentru cultura tibetană

Iakul este mai mult decât un simplu animal pentru popoarele tibetane; acesta este un simbol cultural și spiritual. În cultura tibetană, iakul este considerat un animal sacru, adesea prezent în mituri și legende locale. Este esențial pentru ritualuri religioase și este venerat pentru rolul său în asigurarea supraviețuirii comunităților montane.

Blana, laptele, și carnea sa sunt elemente vitale în dieta și stilul de viață al populațiilor din Tibet, iar produsele derivate de la iak sunt folosite în meșteșuguri locale.

În piețele tradiționale din Lhasa, de exemplu, se vând obiecte de artizanat realizate din păr de iak, iar laptele de iak este transformat în unt și brânză, care sunt produse alimentare esențiale în aceste regiuni izolate.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version