Stiati ca…
- Eritrocitele sau globulele rosii transporta oxigenul si limfocitele care sunt importante pentru imunitatea organismului. Fierul ajuta in procesul de formare a sangelui si in metabolismul intracelular. De asemenea, ajuta in formarea mioglobinei si hemoglobinei, deci sprijina sistemul imunitar al organismului si ajuta la transportul oxigenului in organism.
- Exista o serie de elemente care imbunatatesc procesul de absorbtie al fierului in organism.
- Acestea sunt vitamina C, cuprul, manganul si cobaltul.
- Fierul ajuta la normalizarea functiei glandei tiroide.
- Fierul este necesar in procesul de dezvoltare armonioasa si crestere a corpului.
- Ficatul are un rol important in eliminarea toxinelor, deci fierul are efect de detoxifiere.
- Fierul afecteaza metabolismul de vitamna B, este o componenta a numeroase enzime oxidante, reglementeaza sistemul imunitar al corpului.
- Fierul previne si vindeca anemia, imbunatateste aspectul parului, pielii si al unghiilor.
- Necesarul zilnic de fier este de 20 mg la femeile adulte, de 10 mg la barbatii adulti, 4-18 mg la copii si de 30-35 mg la femeile insarcinate. Femeile la varsta fertila au nevoie de o cantitate de fier mai mare decat barbatii. Acestea pierd in mod regulat o mare parte din fier prin menstruatie. De asemenea in timpul sarcinii femeile au nevoie de o cantitate semnificativa de fier. Copiii au nevoie de fier pentru formarea tesutului in crestere si pentru sange. Conform sondajelor facute de specialisti s-a ajuns la concluzia ca de obicei copii prezinta un deficit de fier in organism datorita unei alimentatii sarace, aceasta fiind bogata in produse lactate si de panificatie care au o cantitate mica de fier. Acest lucru face ca sistemul imunitar al copiilor sa fie slabit, sa nu mai produca suficienti anticorpi care sa lupte si sa reziste impotriva virusilor si a racelilor.
- Consumul exagerat de fier duce la inhibarea sistemului antioxidant al organismului ceea ce ar putea favoriza aparitia unor afectiuni ale inimii. O persoana nu trebuie sa depaseasca doza medie de 200 mg/ zi – acesta fiind pragul de toxicitate pentru fier.
- Deficienta de fier cauzeaza anumite simptome in organismul uman: oboseala, unghii casante, anemie, sensibilitate exagerata la frig, probleme ale activitatii creierului, stari depresive, obezitate, probleme ale glandei tiroide, stari de nervozitate si iritabilitate.
- Legumele si plantele au un continut bogat de fier: telina, varza, sfecla, fasole, ciuperci, dovlecei, broccoli, rosii, conopida, hrean, cartofi, urzica, patrunjel, boabe de soia. Pentru o absorbtie mai buna in organsim aceste produse trebuie neaparat combinate cu vitamina C. Astfel persoanele vegetariene vor adauga in dieta lor zilnica vitamina C in dorinta ca absorbtia fierului din legume sa se faca mai eficient. Citricele si catina sunt foarte bogate in vitamina C.
- Fructele au un continut semnificativ de fier. Din acestea fac parte: merele, capsunile, murele, afinele, migdalele, macesele, piersicile, stafidele, perele, fructele uscate cum sunt merele, prunele, perele si caisele.
- Cerealele contin fier, mai ales graul, hrisca, ovazul, painea din cereale si drojdia de bere. Germenii de grau, cerealele integrale, dojdia de bere si taratele din grau sunt o sursa importanta si de vitamina B.
- Alimentele de origine animala contin fier: carnea si mai ales ficatul. Acestea ar trebuie consumate macar de 2-3 ori pe saptamana deoarece sunt cele mai indicate pentru a completa deficitul de fier in organsim. 65% din fierul din carne si ficat este usor absorbit de orgasnim si ajuta la formarea hemoglobinei si mioglobinei. Restul de fier este transferat din tractul gastro-intestinal in sange. Ouale, branza si pestele nu trebuie, de asemenea, sa lipseasca din dieta.
- Deficitul de fier din organism duce la aparitia anemiei, la scaderea numarului de limfocite si eritrocite, la scaderea imunitatii si cresterea riscului de aparitie a bolilor infectioase. La adulti se instaleaza o stare de oboseala permanenta, iar la copii apar probleme de crestere si dezvoltare, atat a corpului cat si a creierului. De asemenea, deficitul de fier afecteaza tesuturile epiteliale, pielea se deterioreaza, pot aparea eczeme, dermatite si alte boli la nivelul ei. Cand se intampla ca o persoana sa sufere de anemie si totusi sa nu aiba o carenta de fier in organism, cu siguranta ea are un deficit de vitamina B6, B12 si acid folic, care sunt implicate in procesul de hematopoieza.
- Anumite alimente au continut de fier destul de semnificativ. Iata care este continutul de fier in mg la unele alimente (in cantitate de 100 g): ficatul de vita 9 mg, ficatul de porc 12 mg, ficatul de peste 8 mg, fasolea 12 mg, cacao 12 mg, mazarea 9-10 mg, oua 2-3 mg, pestele 0,5-1 mg, boabe de soia 12-13 mg, ovazul 4-5 mg, faina din cereale integrale 4-6 mg, tarate de grau 14 mg, prune uscate 4 mg, drojdia de bere 18 mg.
- Persoanele care au o carenta de fier trebuie sa evite sa bea ceai negru, ceai verde si cafea. Aceste bauturi inhiba absorbtia de fier in organism. De asemenea, trebuie sa manance multe legume si fructe bogate in vitamina C: linte, mazare, fasole, arahide, broccoli, varza, ardei gras, conopida, citrice. Este bine sa consulte un medic pentru a face o serie de analize in dorinta de vedea deficitul de minerale si vitamine si sa isi completeze dieta cu suplimente nutritive corespunzatoare.
- Nivelul scazut de fier in organism are si cateva efecte pozitive. Poate preveni diabetul deoarece nivelul mic de fier este asociat cu toleranta buna a organismului la glucoza. Un consum mare de fier poate duce la dezvoltarea cancerului, a bolilor cardiovasculare.