Home Cultură generală Inceputul Big Bang-ului si limitele impuse de cunoasterea sa

Inceputul Big Bang-ului si limitele impuse de cunoasterea sa

1
Big Bang

Teoria Big Bang – ului este atat de cunoscuta insa nimeni nu stie exact de ce sau exact cum s-a format cat nici care a fost cauza exploziei care a dus la declansarea Universului. Tot ceea ce parem sa stim este ca aceasta a avut loc la asa numitul moment zero, care a primit aceasta denumire fiind clasat ca si momentul initial, o secunda care determina punctul de pornire egal cu 10 la puterea minus 43 secunde, dupa ce a avut loc explozia initiala.

Big Bang1

Aceasta era o varsta foarte mica a Universului ce putea fi vazut, observat la momentul respectiv, el fiind practic un fel de mica sfera, o marime relativ nesemnificativa comparativ cu ceea ce este astazi, de natura subnucleara, ce avea numai 10 la puterea minus 33 de centimetri in diametru. Daca ne gandim la marimea unui nucleu de atom, care are 10 la puterea minus 13 cetimetri cu siguranta vom putea face o comparatie pentru a vedea cat de marunta a fost intreaga forta la inceput. Totusi marimea aceea era nedemn comparabila cu ceea ce insemna temperatura materiei respective, ea fiind enorm de mare, ajungand la zece la puterea 32 de grade in total.

Aceasta teorie a formarii Universului are limitele sale, ea nu poate sa fie aplicata inainte de asa numitul moment zero, adunat cu zece la puterea minus 43 de secunde. Acest lucru se datoreaza faptului ca teoria cu pricina se loveste de zidul lui Planck, acesta fiind practic felul de exprimare a limitelor fizice cu referire la micimea obiectelor, altfel fiind spus orice obiect poate sa fie mic pana la o limita. Totusi, stiinta nu a reusit sa explice nici acum felul in care se comporta, sau cel putin s-au comportat atomii in momentul in care forta de gravitatie a devenit brusc enorma si extrema, asa cum a fost in cazul universului cu marimea de 10 la puterea minus 33 de centimetri.

O alta bariera care se impune in fata cunoasterii complete a formarii universului este si faptul ca orice divizibilitate are o anumita limita extrema. Aceasta poarta denumirea de quantumul de actiune, numita si Constanta lui Planck care de fapt este egala cu 6,62 10–34 Joule secunda, aceats fiind practic cea mai mica cantitate de energie ce poate sa exista in lumea noastra cunoscuta din punct de vedere fizic, implicit si limita la care spectrul se poate divide. Pornind de la acest lucru avem si o lungime maxima, deci ultima, care poarta denumirea de Lungimea lui Plack, care implica desigur si Timpul Lui Planck, acestea avand in discutie cea mai mica unitate de masura a timpului posibila din punct de vedere teoretic.

Cauzele exploziei initiale sunt demonstrate din punct de vedere matematic, fizic, astronomic, cosmologic si cu ajutorul tuturor stiintelor exacte, chiar daca exista anumite lucruri care inca nu au fost elucidate. Unii fizicieni si matematicieni au emis foarte multe explicatii care ajuta la definirea momentului zero ce a dus in cele din urma la explozia incipitala. Acestea sunt dupa cum urmeaza:

  • Teoria unei supragravitatii, ce are la baza o inversa proportionalitate. Aceasta se explica mai degraba prin faptul ca forta electromagnetica sau alte forte din Univers sunt mult mai mari fata de puterea pe care o are forta gravitationala, chiar daca cea din  urma are o manifestare impresionanta in fata noastra in cadrul astrelor universale. Acest lucru a dus in cele din urma si la formularea ipotezei conform careia gravitatia pleaca intr-un fel de Univers care este paralel cu universul nostru iar forta gravitationala care sta pe loc in universul din care noi facem parte este cu mult micsorata.
  • Pe de alta parte avem si teoria pornita cu ajutorul fizicii cuantice. De aici au pornit foarte multe ipoteze care denota faptul ca a fost intr-adevar o cauza a exploziei deci implicit a Big Bang-ului. Una dintre ele este cunoscuta ca explicand felul in care o particula principala elementara, poate sa fie observata sau cel putin detectata in doua zone in timp comun. De aici s-a putut concluziona si faptul ca particula cu pricina vibreaza continuu, generand in cele din urma si ideea conform careia timpul si spatiul sunt doar iluzii sau idei inventate de logica umana, pentru a se putea „agata de ceva” ori pentru a putea pur si simplu avea la baza un temei de organizare.

Cele doua teorii au ajutat si la formarea Teoriei M, cunoscuta sub numele de teoria membranelor, care au dus in cele din urma la o concluzie destul de importanta care poate era demna de perceput inca din incipitul discutiei: exista intr-adevar mai multe universuri, si cu siguranta nu exitsa doar cele trei dimensiuni in care noi traim sau cel putin pe care noi le cunoastem.

Teoria Big Bang

Desigur ca s-a facut numeroase experimente care au aratat lumii unde este de fapt samburele de adevar. Concluziile nu au putut fi conturate in totalitate, in ciuda rezutatelor destul de definite, insa cert este ca dupa ce a avut loc Big Bang-ul rezultatul a fost transformarea materiei intr-un anumit component numit in cele din urma plasma. Totusi concluziile cat si urmarile lor sunt mult mai complexe, chiar daca am incerca sa le clasificam intr-un anume fel. Ne vom opri insa aici cu limitele impuse de teoria Big Bang-ului, urmand desigur, ca in cadrul altor articole sa incercam sa explicam lucruri mult mai complexe.

Iar ca ultima idee ce face referire la aceasta teorie, trebuie sa aducem in discutie si faptul ca ea are strans legate inca doua scenarii. Acestea vizeaza viitorul pe care il vom avea, atat noi cat si Universul in care traim, iar ele sunt: fie Universul va inceta la un moment dat sa se mai extinda, iar galaxiile vor incepe sa se deplaseze una catre cealalta, deci in cele din urma Universul sa se contracte, sa se miceasca, revenind la forma initiala, acest fenomen purtand numele de Big Crunch, deci marea contractie. Cealalta varianta este expansiunea pana la infinit, insa intr-o maniera tot mai lenta, care are la baza incapacitatea materiei ca si masa sa aiba o valoare egala pentru a invinge viteza. Iar asta inseamna in cuvinte mai putine, ca niciodata nu se va mai ajunge la punctul zero, ci exact la opusul lui de infinit de ori mai mare. Totusi aceasta varianta pare sa isi cam piarda din credibilitate deoarece studii recente au aratat ca universul se extinde tot mai mult si tot mai rapid, avand ca principala cauza prezenta materiei negre care nu a fost luata in considerare pana acum catava vreme.

1 COMMENT

  1. vrea sa iti spun eu am foarte multa experienta in acesta explozie dar ce ai facut tu aici e uimitor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version