Infertilitatea, definită în studiile de specialitate ca “incapacitatea de a ajunge la sarcină după 12 luni sau mai mult de act sexual regulat neprotejat”, afectează aproximativ una din şase persoane din întreaga lume, indiferent de ţară sau de categorie socială. Un cuplu infertil este un cuplu care nu poate concepe fără a recurge la procrearea asistată medical, aspect care nu trebuie confundat cu sterilitatea.
Oamenii de ştiinţă avertizează asupra scăderii fertilității la nivel mondial, cauzele fiind multiple. Frapant este că, în pofida avansului ştiinţific şi tehnologic, infertilitatea, care poate afecta atât femeile, cât şi bărbaţii, pare să fie încă un subiect tabu, explicaţia imediată fiind că oamenii nu vor să vorbească despre lucruri pentru care se simt “vinovați” sau care sunt considerate de alţii “jenante”.
Într-o carte publicată la sfârşitul anului trecut, intitulată “Generaţia infertilă? De la suferință la afaceri, investigație într-un tabu”, doi jurnalişti francezi, Pauline Pellissier și Victor Point, au analizat această problemă a infertilității, încercând să explice neliniştea care o însoțește, tăcerea care înconjoară acest aspect și cauzele, constatând, în acelaşi timp, pe baza datelor culese şi a statisticilor, că, peste mai puţin de două decenii, pentru majoritatea cuplurilor va fi necesară recurgerea la procrearea asistată medical.
“Este un subiect – spuneau cei doi autori ai cărţii – despre care nu vorbim, atinge intimul, iar atunci când ne confruntăm cu întrebarea, ne dăm seama că, în jurul nostru, multe cupluri sunt în aceeași situație, dar că nu suntem pregătiţi pentru asta”.
Dacă multă vreme infertilitatea a fost considerată o problemă exclusiv feminină, studii recente arată că 30% din situaţiile în care un cuplu nu poate avea copii se leagă de infertilitate la femei, acelaşi procent este valabil şi pentru bărbaţi, 20% dintre cazuri ţin de ambii parteneri, iar 20% dintre cazuri rămân inexplicabile.
Infertilitatea – 5 lucruri pe care ar trebui să le ştie orice cuplu
Cu mai mult timp în urmă, căsătoria era sinonimă cu a avea copii. Astăzi, căsătoria inţeleasă în acest fel nu mai este suficientă, stabilitatea unui cuplu depinde de circumstanțe legate de viața personală şi profesională, iar momentul în care să fie adus pe lume un copil este amânat, ceea ce poate conduce, după o anumită vârstă, la probleme legate de infertilitate. Iată 5 lucruri pe care ar trebui să le ştie orice cuplu, pentru a depăşi problema infertilităţii şi pentru a găsi drumul cel mai potrivit, în acord cu sentimentele intime și profunde, specifice fiecărei persoane și poveștii sale personale:
Infertilitatea nu este o fatalitate!
Infertilitatea nu ar trebui să fie abordată cu sentimente de vinovăţie şi îndoială, nici ca o fatalitate, nici ca un eşec personal, nici ca un subiect tabu, nici ca un motiv de dispută în cuplu sau ca sursă de stres.
Ştiinţa şi tehnologia oferă soluţii!
Pentru că infertilitatea, spre deosebire de sterilitate, nu este ireversibilă, progresul ştiinţific şi cel tehnologic fac posibilă, în prezent, rezolvarea acestei probleme prin diverse tratamente şi metode, pe care medicul specialist le poate recomanda, în funcţie de situaţie, şi al căror succes a fost validat de realitate, fie că este vorba de inseminare artificială (intrauterină) sau fertilizare în vitro (FIV).
Un cumul de factori!
Uneori, infertilitatea este generată de anumite patologii, poate şi de un fond genetic mai puţin favorabil, fie la femei, fie la bărbaţi, dar, în cele mai multe cazuri, intervin cauze care ţin de stilul de viaţă modern, cu toate consecinţele asupra sănătăţii, de presiunea timpului, de o alimentaţie nesănătoasă, de poluare, toxine, somn insuficient, tutun, alcool etc.
Timpul poate deveni un “duşman”!
Timpul poate deveni un “duşman” pentru cuplurile fără copii, având în vedere că amprenta pe care vremea în care trăim o lasă asupra noastră este aproape de neevitat. Un studiu efectuat de OMS a pus în evidenţă că, în medie, o femeie de 20 de ani, astăzi, este mai puțin fertilă decât era bunica ei când avea 35 de ani, iar un bărbat de astăzi are doar jumătate din spermatozoizii pe care îi avea bunicul său la aceeași vârstă.
Perturbatorii endocrini – o cauză a infertilităţii de neignorat!
Specialiştii atrag atenţia insistent, mai ales in ultimul timp, că infertilitatea poate fi cauzată şi de perturbatorii endocrini, printre aceştia deosebit de periculoşi fiind Bisfenol S (BFS) şi Bisfenol A (BFA), utilizaţi în nenumărate produse cu care intrăm zilnic în contact – sticle sau alte ambalaje din plastic, conserve, cosmetice, telefon, tuburi farmaceutice din aluminiu, ambalaje pentru creme, unguente etc. Contaminarea cu BFA, se face prin ingestie, dar şi prin piele, prin căile respiratorii, substanţa acumulându-se în ţesutul adipos.
In fiecare zi, fără să ne dăm seama, prin obiectele şi produsele pe care le folosim, prin alimentele pe care le consumăm, ne expunem unor riscuri enorme pentru sănătate, pentru că organismul nostru nu este pregătit genetic să facă faţă uriaşei agresiuni toxice, care a crescut exponenţial în ultimii ani, iar cei care se confruntă cu probleme legate de infertilitate trebuie să fie deosebit de atenţi şi la acest aspect.
Nu este de ignorat nici faptul că o particularitate periculoasă a perturbatorilor endocrini constă în aceea că dozele chiar foarte mici, pe lângă disfuncţionalităţile majore pe care le provoacă, mai grav, acestea se pot transmite şi generaţiei următoare.
Infertilitatea – “Numărătoarea inversă”
Unul dintre cei mai importanți epidemiologi de mediu și reproducere din lume și profesor de medicină a mediului și sănătate publică, Shanna Swan, într-o carte publicată în 2021 – “Numărătoarea inversă” (“Count down”) – rezultatul a zeci de studii despre impactul mediului (inclusiv substanțe chimice precum ftalați și bisfenol A) asupra sănătății reproductive a bărbaților și femeilor și asupra dezvoltării neurologice a copiilor – observa că “lumea noastră modernă amenință numărul de spermatozoizi, modifică dezvoltarea reproductivă masculină și feminină și pune în pericol chiar viitorul rasei umane”.
Sunt publicate în carte şi concluziile celor mai importante studii despre fertilitatea feminină si masculină din ultimii 40 de ani, cercetătoarea subliniind că, în ultimele patru decenii, “concentraţia de spermatozoizi a scăzut de la 99 de milioane de spermatozoizi pe mililitru, la 47 de milioane, iar sub 40 de milioane se va ajunge într-un punct în care va fi din ce în ce mai greu ca un cuplu să aibă un copil în mod tradițional, apelul la reproducerea asistată rămânând singurul mod viabil de a combate infertilitatea”.
Cercetătoarea Shanna Swan pune această regresie pe seama substanțelor chimice toxice, inclusiv ftalați – substanțe sintetice folosite pentru a face plasticul mai flexibil și mai greu de spart. „Plasticul și multe dintre substanțele chimice care ne preocupă – spune Shanna Swan – și despre care cred că sunt legate de acest declin (al fertilităţii), au început să fie produse în cantități uriașe, în întreaga lume. Acestea sunt substanțe chimice obținute din petrol și derivații săi si singurul mod de a lupta cu acest pericol este eliminarea plasticului din viaţa noastră şi înlocuirea cu recipiente din sticlă, ceramică sau metal”.
Un proces complex, fin orchestrat
Conştientizarea tuturor acestor aspecte reprezintă un factor important şi un prim pas către găsirea unei soluţii pentru a combate infertilitatea, pentru a adopta faţă de o astfel de situaţie o atitudine echilibrată, abandonând stereotipurile şi prejudecăţile, pentru a înţelege că este necesară înţelegerea şi informarea corectă asupra acestui subiect, care inseamnă un proces complex, implicând nenumărate mecanisme fin orchestrate.