Home Cultură generală Jocurile Olimpice: trecut si prezent

Jocurile Olimpice: trecut si prezent

0
Simbolul jocurilor Olimpice, Foto: caoucirvine.wordpress.com

Jocurile Olimpice (in limba greaca “Olympiaki agones”) reprezinta, nu numai pentru lumea sportului, un eveniment international important, care reuneste mii de sportivi, din toate continentele. Jocurile olimpice se organizeaza in ani pari, alternand, la doi ani, Jocurile olimpice de vara, cu Jocurile olimpice de iarna (respectiv, patru ani intre o editie si alta a JO de vara/iarna).

Intre secolele al VIII-lea i.Hr. (776 i.Hr.) si al V-lea d.Hr., Jocurile Olimpice s-au desfasurat in Olympia, un centru religios din Grecia antica, in apropierea padurii sacre, unde, potrivit miturilor, isi aveau lacasul zeii, in mijlocul maslinilor salbatici, si de unde coborau, din cand in cand, in lumea muritorilor. Si in prezent, indiferent de locul de desfasurare al JO, flacara olimpica este aprinsa si porneste in drumul ei ritualic, din aceasta zona incarcata de semnificatie a Greciei. Olympia a fost nu un oras, ci un sanctuar consacrat lui Zeus, in care aveau acces doar preotii.

In jurul inceputurilor Jocurilor Olimpice, grecii au tesut nenumarate legende. Una dintre ele povesteste ca Hercule, dupa ce a dus la bun sfarsit cele “douasprezece munci”, este cel care a construit stadionul olimpic, in onoarea lui Zeus, Tatal sau, si tot el este cel care a stabilit si lungimea acestui spatiu, la sase sute de pasi. Programul competitiilor cuprindea probe hipice si atletice – aruncarea discului, saritura in lungime, pentatlonul etc. Incepand cu cea de-a saptea editie, cea din anul 752 i.Hr., campionii olimpici primeau o coroana de maslin salbatic, o ramura de palmier si un sul de lana rosie, si erau considerati adevarati eroi, celebrati in localitatile lor de bastina.

Dintre regulile care guvernau desfasurarea Jocurilor olimpice, mai importante erau cele care stabileau ca sportivii sa nu fie sclavi, sa nu fie de o moralitate indoielnica, sa nu incerce sa isi intimideze adversarii sau sa ii corupa pe arbitri, sa nu contrarieze publicul in niciun fel. Femeile nu aveau voie sa asiste la aceste intreceri si nici sa participe la competitii. O astfel de hotarare a fost luata, se pare, dupa ce o femeie a castigat la o cursa de atelaje, fara ca numele ei sa fie consemnat (a fost trecut numai numele proprietarului) si interdictia are legatura cu faptul ca sportivii evoluau complet dezbracati (asa cum trebuiau sa stea si antrenorii).

Timbru postal ilustrand Jocurile Olimpice, Foto: blog-stampofapproval.com
Timbru postal ilustrand Jocurile Olimpice antice, Foto: blog-stampofapproval.com

Jocurile olimpice in epoca moderna

Ideea de a restaura Jocurile Olimpice ale Antichitatii a fost pusa in practica (desi existase de mai mult timp) de catre Pierre de Coubertin, istoric si pedagog francez, care in 1892, adreseaza un astfel de apel, intr-un amfiteatru de la Sorbona, stabilindu-se un prim Congres olimpic, in 1894.

CIO (Comitetul international Olimpic), fondat in 1894, cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Paris, este organismul care se ocupa de organizarea Jocurilor Olimpice moderne, stabileste competitiile, numarul participantilor, programul etc. Sunt respectate, cu rigurozitate, anumite ritualuri, precum ridicarea drapelului olimpic, sosirea flacarii olimpice (legatura simbolica intre Jocurile antice si cele moderne), ceremoniile de deschidere si inchidere, in frunte aflandu-se mereu o delegatie greceasca. De altfel, si imnul Jocurilor Olimpice (compus in 1896 si oficializat in 1960) este o melodie tot greceasca. Fiecare editie isi creeaza si o mascota care sa ilustreze valorile olimpismului, afirmate si in deviza adoptata in 1894, la primul Congres Olimpic “Citius, altius, fortius” (“Mai repede, mai inalt, mai puternic”).

Drapelul olimpic a fost conceput de Pierre de Coubertin si este alb, cu cinci cercuri inlantuite, in culorile albastru, galben, negru, verde si rosu, simbolizand cele cinci continente unite de ideea olimpismului. Orasul gazda trebuie sa se ocupe de organizare si de strangerea fondurilor, astfel incat toate activitatile sa se desfasoare in conformitate cu Carta olimpica. Daca, in 1896, de exemplu, la Jocurile Olimpice au participat 241 de sportivi din 14 tari, la editia din 2008 a Jocurilor de vara, numarul sportivilor a ajuns la 10 500, reprezentand 200 de tari, o conditie importanta in selectia participantilor fiind aceea de a se fi remarcat in alte intreceri (campionate) de nivel mondial.

Cursa de 100 de metri de la Jocurile Olimpice din Grecia 1896 , Foto: commons.wikimedia.org

In 1948, Sir Ludwig Guttmann, un neurochirurg german, a propus, pentru soldatii care fusesera raniti in cel de-al Doilea Razboi Mondial si care ramasesera cu diverse sechele, sa se organizeze o competitie sportiva, ca un fel de terapie, in paralel cu Jocurile Olimpice care se desfasurau atunci la Londra. Cu acest precedent, incepand cu 1960 (Jocurile Olimpice de la Roma) s-au infiintat Jocurile paralimpice. De asemenea, din 2010, s-au organizat si Jocurile Olimpice ale Tineretii, la care participa sportivi cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani. Initiativa a fost a lui Jacques Rogge, presedinte al CIO, in 2001 (cand s-a aprobat aceasta hotarare).

Jocurile olimpice de vara din 2012

Jocurile olimpice de vara din 2012 reprezinta a 30-a editie din epoca moderna si se vor desfasura, intre 27 iulie si 12 august, la Londra (pentru a treia oara in acest oras, dupa 1908 si 1948). Alte candidaturi, pentru editia 2012, au fost: Havana, Leipzig, Istanbul, Madrid, Moscova, New York, Paris si Rio de Janeiro.

Prima versiune a logo-ului Jocurilor Olimpice din 2012, conceputa de Wolff Olins, era reprezentarea stilizata a cifrelor care alcatuiesc numarul 2012, cu cercurile olimpice inscrise in cifra zero. Logo-ul a costat 590 000 euro, dar a fost fost receptat negativ de catre public, intr-un sondaj efectuat de BBC si s-a promis refacerea lui (desi se pare ca acest lucru nu s-a intamplat). Iranul a protestat deoarece a considerat ca rearanjarea simbolurilor din logo ar avea o anume semnificatie religioasa, iar un film de animatie, asociat logo-ului, din cauza succesiunii unor forme geometrice, a provocat unor telespectatori fotosensibili, reactii convulsive.

Deschiderea Jocurilor Olimpice din Londra 2012, Foto: slpl2020.wordpress.com

Deschiderea Jocurilor Olimpice de la Londra va avea loc pe 27 iulie, la 19 si 30 de minute, ora locala, ceremonia fiind gandita si coordonata de regizorul Danny Boyle (cel care a primit Oscarul pentru filmul “Slumdog Millionaire”, in 2009). Nu vor lipsi de la deschiderea oficiala Regina Elisabeta si Ducele de Edinburgh. Securitatea participantilor va fi asigurata de 24 000 de persoane (politisti, jandarmi etc.), cu un buget de aproximativ 300 de milioane de lire sterline, la care se adauga 600 milioane de euro, pentru activitatea politistilor de dincolo de spatiile special amenajate pentru concursuri.

Imnul va fi interpretat de Grupul rock Muse, alti artisti/grupuri care vor participa la deschidere fiind Coldplay, Rolling Stones, Paul Mc Cartney, Led Zeppelin, Ringo Starr.

Mascotele sunt Wenlock și Mandeville, simbolizand ultimele bucati de otel folosite pentru ridicarea stadionului din Londra.

Uriasa torta olimpica, impresionanta, este facuta din aluminiu perforat in 8000 de locuri, numarul corespunzand celor 8000 de purtatori ai flacarii olimpice.

Numarul sportivilor este cel prevazut in Carta olimpica (10 500), participanti, in total, la cele 302 probe, apartinand unui numar de 26 de sporturi. Romania participa la JO 2012, cu 90 de sportivi, in cadrul a 12 competitii sportive.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version