Kouprey sau boul de padure cambogian cum mai este numit de localnici traieste in salbaticie in Asia de Sud-Est, in Vietnam, Laos si Cambodgia de o parte si de alta a Fluviului Mekong (cel mai lung din Asia). Cele mai multe exemplare apar pe malul drep care este de doua ori mai spatios, cuprinde 12000 de kilometri patrati.
Kouprey este o specie de taur salbatic care are lungimea corpului de 2,1-2,2 m si greutatea de 700-900 kg. Masculul are corpul pe partea dorsala de culoare maronie-inchis si in zona gatului o salba mare ca un pliu de piele care atarna si este foarte dezvoltat, poate ajunge chiar pana la pamant.
Femela este mai mica, are un colorit in nuante cenusii, iar salba ei este doar de 10 cm. Ambele sexe au partea ventrala de culoare deschisa iar membrele lungi si puternice, copitate, in nuante gri-albicioase. Puii au coloritul mai deschis, asemanator femelei. Coarnele masculului sunt foarte mari au intre 40-80 cm, sunt in forma literei L, iar dupa 3 ani de crestere ajung sa fie despicate la varf.
Si femelele prezinta coarne pe cap insa sunt mult mai mici, nu depasesc 40 cm si sunt in forma de lira. Ochii sunt mari, au irisul de culoare inchisa, iar coada este lunga de cca. 100-110 cm.
Aceste bovine traiesc in turme mici alcatuite doar din cateva exemplare ce rar ajung la un numar de 20 (masculi, femele si puii lor). Apar atat in zonele forestiere, in liminisurile de paduri dar si in zonele deschise in apropierea cursurilor de ape. Speranta lor de viata la Kouprey este de aproximativ 20 de ani.
Cei mai mari dusmani naturali ai lor sunt leoparzii, cainii salbatici asiatici si tigrii. Omul a devenit si el un dusman ai acestor animale deoarece, in timp le-au distrus habitatul si le-a vanatat excesiv, iar mare parte din exemplare au fost afectate de bolile aduse de bovinele interne.
Kouprey are denumirea stiintifica de Bos sauveli, face parte din ordinul Artiodactyla, familia Bovidae si este o specie in pericol grav de disparitie.