Home Animale Lantete, animale marine primitive în formă de pește

Lantete, animale marine primitive în formă de pește

0

In zonele tropicale si temperate, mai ales in regiunile litorale ale marilor traiesc animale mici acvatice care sunt numite lantete. Acestea sunt in forma de peste si chiar speciile genului Branchiostoma sunt numite pesti-lantete.

La fel ca tunicatele pelagice (organisme independente care plutesc in deriva) si ascidiile (urocordate ca niste pungi ce stau fixate de stanci pe fundul marii), lantetele fac parte din increngatura Chordata, a cordatelor simple care sunt animale marine ce au coloana vertebrala numita notocord. Exista si specii care nu au coloana vertebrala propriu-zisa si sunt nevertebrate.

Astfel de vietuitoare nu depasesc lungimea corpului de 5 cm si au obiceiul sa stea ingropate in stratul de suprafata al nisipului de pe fundul apei marii sau in pietris, lasand la vedere doar extremitatea anterioara a corpului. Toate speciile au tentacule mici in jurul gurii si prin faringe formeaza un sistem intern de filtrare a particulelor de hrana care stau in suspensie in apa.

O particularitate comuna a lantetelor dar si a cordatelor in general este dezvoltarea fantelor branhiale, ca niste despicaturi in perechi, pozitionate in zona faringiana a tubului digestiv. Apa intra in corp prin gura, trece prin fantele branhiale si apoi este eliminata afara.

Cea mai cunoscuta specie din Europa este Branchiostoma Lanceolatum descoperita in Marea Neagra, in anul 1774 de catre cercetatorul zoolog rus Pallas care a considerat ca ar face parte din categoria molustelor. Mai tarziu, specia a fost studiata si s-a concluzionat ca este un peste-primitiv din grupul vertebratelor.

Branchiostoma Lanceolatum
Branchiostoma Lanceolatum

Avand in vedere caracteristicile sale anatomice, specialistii au stabilit ca este un animal din care se trag animalele vertebrate, el prezentand cea mai primitiva structura a corpului din toate vertebratele. Branchiostoma Lanceolatum sau pestele-lanteta nu prezinta craniu, oase si cartilaje – toate acestea lipsesc complet.

Structura corpului sau este epiteliala, iar scheletul este alcatuit din coarda dorsala ce se mentine pe tot parcursul vietii. Deasupra coardei se afla maduva spinarii sau altfel spus sistemul nervos central. Corpul are sistemul muscular format din 60 de segmente musculare care sunt separate prin tesut conjunctiv.

Aceste segmente sunt distribuite in forma de unghi, cu varful indreptat inainte. La fel ca la animalele nevertebrate epiderma este alcatuita din epiteliu unistratificat. In partea anterioara ventrala apare orificiul bucal in forma de potcoava, pe marginile caruia se afla cirii si tentaculele.

In partea posterioara a cavitatii bucale apare o cavitate numita velum apoi urmeaza faringele (sau zona branhiala) prin care particulele de hrana suspendate in apa trec in partea digestiva a intestinului. Circulatia sangelui este asigurata prin asa numitele ,,inimi branhiale” si vase contractile.

La aceste specii sexele sunt separate, se reproduc prin fertilizare externa. In zona peribranhiala sunt dispuse organele genitale. Ouale sunt mici dar se dezvolta foarte repede, la numai jumatate de zi ele eclozeaza si apar larvele. Lantelele fac parte din familia Laptocardia.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version