Home Animale Leul alb: subspecia rară a leului Panthera Leo Krugeri din Africa

Leul alb: subspecia rară a leului Panthera Leo Krugeri din Africa

0
Leul alb, o subspecie a leului Panthera Leo Krugeri din Africa

Leul este considerat regele animalelor dar si regele din stepele deschise din Africa si Asia de Vest. Acest mamifer nu este o noua specie ci o subspecie a leului Panthera Leo Krugeri din Africa de Sus. El poate fi admirat la rezervatiile naturale ale acestui continent sau la marile gradini zoologice din multe tari ale lumii. El a aparut datorita unei mutatii genetice a genei chinchilla, astfel se explica blana sa de culoare alba, alb-galbuie sau cu nuante roscate.

În prezent, majoritatea exemplarelor trăiesc în captivitate sau în rezervații naturale, unde sunt protejate de braconieri.

Ca si leul galben-roscat din salbaticie si acesta are un aspect impresionant, maiestuos, privirea curajoasa si fioroasa, iar mersul important pe membrele anterioare si posterioare prevazute cu labe robuste si gheare puternice.

Caracteristici fizice și comportament ale leului alb

Leoaica poate fi recunoscuta usor deoarece este mai mica decat masculul si nu are coama lunga pe cap si in jurul gatului. Femela are lungimea corpului de 1,1 m si greutatea de 125 kg, iar masculul ajunge la lungimea de 1,0-1,2 m si greutatea de 260 kg.

Ochii sunt gri-inchis sau negri, uneori albastri, patrunzatori si par ca sunt tinuti deschisi chiar si in timpul somnului.

Leul alb este un animal cu sange cald, carnivor, care sufera de caldura in zilele caniculare de vara. Leoaica este foarte agresiva mai ales in perioada de crestere a puilor.

Habitatul natural și provocările din sălbăticie

In regiunile cu savane, stepe si pustiurile africane acest animal nu se poate camufla usor, ceea ce face sa fie destul de vulnerabil si o prada usor de observat de catre felinele fioroase care traiesc in acelasi areal. Acest animal se inmulteste si in captivitate si in salbaticie. Cand isi urmareste prada poate atinge viteza de 45-59 km/ h.

Leul alb
Leul alb

In Africa exista o legenda care povesteste despre leul alb, el fiind considerat de populatia locala un mesager divin trimis pe Pamant de zei in scopul de a salva omenirea de maladiile teribile sau de un blestem necrutator.

Eforturile de conservare și importanța rezervelor naturale

Leul este venerat de populatia Africii, iar braconierii care il vaneaza il considera un trofeu sau un mijloc de a se imbogati in urma vinderii blanii lui scumpe sau ca animal de companie pasionatilor de feline si afaceristilor excentrici.

In prezent exista aproximativ 500 de lei albi in gradinile zoologice si parcurile naturale amenajate ca rezervatii pentru protejarea lor. In mediul natural se considera ca specia a disparut, pentru ca din anul 1994 nu a mai fost observat nici un exemplar.

In prezent oamenii de stiinta considera leul alb ca fiind o specie pe cale de disparitie insa oamenii traiesc cu speranta ca totusi aceste animale nu vor disparea complet.

Mituri și simboluri asociate leului alb

Leul alb ocupă un loc special în mitologia africană, fiind adesea considerat un mesager divin. Triburile locale îl văd ca pe un simbol al norocului, păcii și regenerării. În cultura Zulu, apariția unui leu alb era interpretată ca un semn de binecuvântare, aducând speranță în vremuri de criză.

În zilele noastre, imaginea leului alb este folosită pentru a atrage atenția asupra problemelor de conservare și asupra impactului braconajului asupra faunei sălbatice.

Impactul activităților umane asupra populației de lei albi

Defrișările, extinderea terenurilor agricole și turismul necontrolat contribuie la pierderea habitatului natural al leului alb. Deși mulți dintre acești lei sunt protejați în rezervații, presiunea exercitată de braconaj pentru trofee sau pentru comerțul ilegal de animale pune în pericol populațiile sălbatice.

Programele de educare a comunităților locale și implementarea unor legi stricte împotriva vânătorii ilegale sunt esențiale pentru asigurarea viitorului acestei subspecii rare.

Video – Leul alb: 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version