Home Cultură generală Limba engleza

Limba engleza

0
foto: edu-news.ro

Limba engleza, limba de origine vest germanica, este o limba de circulatie internationala, fiind pozitionata de catre specialisti pe locul al treilea al celor mai vorbite limbi din lume, dupa chineza mandarina si spaniola. Limba este vorbita atat de nativi cat si de non-nativi, devenind in secolul in care traim un limbaj de comunicare universal. Daca in zone ale lumii ca Regatul Unit al Marii Britanii, Australia, Canada, Irlanda sau SUA este limba nativa, in alte parti ale lumii este utilizata ca limba oficiala secundara, dupa limba nativa; tari apartinand zonei denumite Commonwealth, adica foste colonii ale Imperiului Britanic, ca India, Africa de Sud, Sri Lanka, Pakistan folosesc limba engleza in toate institutiile publice, alaturi de limba nativa.

Fiind atat de utilizata, aceasta limba a devenit limba folosita in domeniul politic, diplomatic, economic, turistic, al televiziunii si al radioului. De cunoasterea acestei limbi este conditionat accesul la anumite pozitii publice, job-uri, institutii de invatamant si de ce nu, in era internetului, accesul la informatia de ultima ora. Interesul manifestat fata de invatarea acestei limbi este in continua crestere, fiind introdusa ca materie de studiu in programa scolara de la gradinita. Astazi, in conditiile globalizarii societatii in care traim, sa nu cunosti limba engleza este un adevarat handicap; acest aspect iti limiteaza posibilitaile de dezvolatre profesionala si personala.

Perioada de ascensiune a acestei limbi a inceput odata cu ascensiunea Imperiului Britanic (sfarsitul sec.XVI- mijlocul sec.XX); in teritoriile anexate engleza a devenit limba oficiala fiind folosita in toate structurile politico-administrative si in scoala. Curios este faptul ca desi initial s-a urmarit pierderea identitatii etnice a populatiei din zonele dominate, in tari precum India  sau Africa de Sud, localnicii au invatat sa combine intr-o maniera ingenioasa limba nativa cu limba engleza, rezultand un amestec al celor doua. Influenta acestei limbi a crescut si mai mult dupa cele doua razboaie mondiale, odata cu intarirea puterii economice si politice a SUA; acum este era industrializarii si a tehnicii. Aparitia internetului si a retelelor de socializare a contribuit intr-o maniera hotaratoare la globalizarea acestei limbi, invatata, portivit statisticilor, in fiecare zi, de aproximativ un milion de oameni.

De-a lungul secolelor aceasta limba a evoluat primind numeroase influente ale limbilor popoarelor cu care englezii au venit in contact. Intalnim influente germanice din limbile vorbite de popoarele nordice de la inceputul evului mediu, din perioada cristalizarii statale (celtii, vickingii, iutii), din limba franceza veche, vorbita intens la curtea Angliei in perioada de mijloc e Evului Mediu si multi termeni preluati atat din limba latina si cat si din limba greaca, in special in domenii ca medicina, biologie, zoologie, lingvistica, literatura.

foto: adulmec.ro
foto: adulmec.ro

Desi limba engleza este vorbita de un numar impresionant de oameni, gradul de cunoastere al acesteia difera de la o zona la alta, de la un domeniu de activitate la altul. In perioada moderna, migratia masiva a fortei de munca dintr-o zona geografica in alta, atat in spatiul european cat si in cel american, folosirea intensa a internetului, cu alte cuvinte globalizarea au dus la aparitia unei noi clasificari a tipurilor de engleza vorbita in lume, cea a nativilor si cea a non-nativilor.

Clasificarea intiala facuta de lingvisti in limba engleza britanica si cea americana a fost inlocuita de cea mentionata mai devreme. Acest proces a produs atat avantaje cat si dezavantaje. Printre aventaje se numara usurarea interactiunilor umane din orice domeniu si cresterea gradului de cunoastere a culturii si civilizatiei engleze. Lingvistii insa au sezizat si un pericol care ii ameninta pe vorbitorii nativi, acela al pierderii identitatii propriei limbi care de-alungul timpului a imbracat diverse forme si dialecte.

Pentru combaterea acestui fenomen, care a inceput sa ia amploare in ultimii ani, a fost din ce in ce mai mult imbratisata ideea testarii si certificarii nivelului de cunoastere al acestei limbi de catre institutii autorizate. Marea Britanie si SUA fiind doi jucatori mondiali importanti atat pe plan politic cat si economic au sustinut ideea infiintarii in majoritatea tarilor partenere pe plan diplomatic sau economic  a unor centre pentru a se invata limba engleza. Aceste centre sunt implicate in activitatea culturala a orasului, dispun de biblioteci si organizeaza cursuri, ateliere de invatare a englezei.

In cadrul acestor institutii, persoanele interesate sa studieze beneficiaza de pregatirea si experienta unor profesori nativi; volumul materialelor puse la dispozitia cursantilor este impresionat si calitatea acestora deosebita. In cadrul acestor centre se abordeaza o metoda de a invata diferita de cea a institutiilor de stat publice; aici se combina partea teoretica cu cea practica, orele sunt interactive bazandu-se foarte mult pe discutii libere pe diverse teme. Cursantii sunt grupati pe categorii de varsta si niveluri de cunoastere a englezei.

Marele avantaj al frecventarii unor astfel de cursuri este acela ca se invata o limba engleza corecta intr-o maniera moderna, rezultatele fiind vizibile mult mai repede decat in cazul unei metode clasice. In cadrul acestor centre se iau in consideratie urmatoarele aspecte atunci cand vine vorba de invatarea unei limbi straine: o scriere si o pronuntie corecta, capacitatea de a lectura un text si de a sintetiza informatia oferita, gradul de intelegere al celorlalti vorbitori si abilitatea de a purta o conversatie libera pe o tema data.

Aceste abilitati ale cursantilor sunt evaluate in cadrul testelor de tipul Ielts, Cambridge, Toefl, Teoic care sunt organizate sub forma unor module denumite: writing, reading and comprehension, listening and speaking. Este bine de stiut ca aceste teste se bucura de recunoastere internationala, fiind unanim acceptate atat de institutiile de invatamant cat si de angajatori ca dovezi certe ale nivelului de limba engleza stapanit de vorbitor.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version