The Hobbit sau Hobitul este trilogia („O călătorie neașteptată” în 2012, „Dezolarea lui Smaug” în 2013 și „Bătălia celor cinci armate” 2014) ce o urmează pe cea a Stăpânul Inelelor (Lord of the Rings). Această trilogie se bazează pe un singur volum de J.R.R. Tolkien, publicat în 1937. Regizorul acestor filme este Peter Jackson care a mai regizat și Lord of the Rings, dar și alte pelicule precum Districtul 9 (2009) sau Aventurile lui Tintin (2012). Scenariul este scris de patru oameni: Peter Jackson, Fran Walsh, Phillipa Boyens și Guillermo del Toro.
În total, locurile în care s-a filmat The Hobbit sunt în număr de 16. S-a ales, în special, Noua Zeelandă, în care s-au filmat 15 locuri diferite pentru filmare, și s-a ales un singur alt loc (studio) în Marea Britanie.
Dealurile rotunde ale Comitatului (The Shire) au fost, încă o dată, aduse la viață lângă Matamata (Valea Hinuera, Noua Zeelandă) unde Hobbiton-ul a fost reconstruit pentru trilogia Hobitul. Folosit și în Stăpânul Inelelor, Hobbiton a rămas o atracție vie și deschisă publicului pentru fanii Pământului Mijlociu. Poți să admiri porțile hobbiților, să dansezi sub copacul petrecerii sau să bei o bere la hanul Dragonul Verde.
Această zonă a fost folosită pentru a filma scene în Trollshaws Forest și Staddles Farm unde mai multe scene din Hobbitul: O călătorie neașteptată au fost filmate, Campania ajungând la o fermă distrusă; ieșirea din peștera Troll Hoard, Gandalf lăsându-l pe Sting cu Bilbo, momentul când ajunge Radagast și începe să fugă de Wargii Gundabad și atacul orcilor în încercarea de a-i îndepărta pe cei din urmă de Bilbo și dwarfi. Poți să vizitezi locurile exacte cu Waitomo Picioare Păroase (Hairy Feet Waitomo) unde vei face parte dintr-un tur organizat unde poți experimenta magia filmului tu însuți.
Magia alpină de pe Twizel a fost folosită în două filme, Hobbitul: O călătorie neașteptată și trilogia Stăpânului Inelelor. O parte din vânătoarea pe care au făcut-o Wargii și cea mai mare scenă de bătălie filmată vreodată- bătălia de pe dealurile Pelennor. Twizel este locul unde se află un oraș montan superb și un drum de țară care te va face să simți frumusețea scenelor filmate în acest loc.
Unul dintre cele mai frumoase locuri din Hobbitul: O călătorie neașteptată este ghețarul Earslaw Burn care a creat mai multe cascade ce se revarsă în mai multe trepte și care cad peste o rocă imensă. Acest loc a fost folosit pentru a filma scena în care Bilbo și restul companiei își continuă expediția după ce au plecat din Rivendell. Traseul Earnslaw Burn – care începe din Glenorchy – este o excursie de patru ore foarte provocatoare fizic care te recompensează cu cele mai spectaculoase priveliști la capătul văi, oferindu-ți posibilitatea să vezi ce este după ghețar.
Peter Jackson a ales personal râul Pelorus pentru a filma scena cu dwarfii pe râu, în butoaiele de vin, scenă care apare în Hobbitul: Dezolarea lui Smaug. Stephen Hunter, cel care l-a jucat pe dwarful Bombur, a numit această experiență „cea mai bună dintre toate pe care le-am filmat”. Poți să experimentezi și tu exact acest așezământ fie că alegi să mergi pe lângă râu, fie că alegi un tur „liniștit” cu caiacul.
Ambele trilogii au folosit parcul național Fiordland pentru a filma scene din film. Scena din Hobbitul: O călătorie neașteptată care este reprezentativă pentru acest parc, este cea în care ei zboară pe spatele vulturilor. Poți să experimentezi și tu fiorii pe care-i ai în momentul în care vezi asemenea peisaje, cu ajutorul unui elicopter.
Pantele muntoase și smocurile de iarbă pe care le puteți găsi în Turoa au fost folosite pentru a filma scena din Portul Ascuns (Hidden Bay), intrarea în Muntele Singuratic (The Lonely Mountain) în Hobbitul: Dezolarea lui Smaug. Turoa este un teren foarte cunoscut folosit pentru ski, pe muntele Ruapehu în Tongariro. Regiunea este cunoscută pentru ciclismul ce-ți taie respirația cu frumusețea lui, drumuri pentru călătorii pe picioare, dintre care amintim Drumul Tongariro, considerat unul dintre cele mai frumoase drumuri de parcurs ziua, pe jos. Echipa a filmat aici o singură zi în care a fost folosit un eșafodaj uriaș pentru a proteja flora și fauna montană.
Ultimul loc ales în Noua Zeelandă este lacul Pukaki. În acest loc, a fost amplasat Orașul Lacului (Laketown) în Hobbitul: Dezolarea lui Smaug. Lacurile glaciare se scurg în lacul Pukaki, conferindu-i apei culoarea vibrantă de albastru.