Home Călătorii De vizitat în Lume Maastricht, biciclete și muzică clasică

Maastricht, biciclete și muzică clasică

0

Asta înseamnă pentru mine Maastricht, orașul pitoresc de la granița Olandei cu Belgia și foarte aproape de Germania. O bucurie a mersului pe bicicletă într-o țară cu o infrastructură ciclistă fabuloasă acompaniată într-un mod absolut superb cu valsurile binecunoscute ale maestrului Andre Rieu.

Maastricht este orașul natal al lui Andre Rieu, cel care a făcut muzica clasică accesibilă tuturor. A trecut peste barierele sobrietății și ale rigidității cu care asociem muzica clasică și a dat valsului o notă veselă, transformând formalismul în trăire pură și intensă, dar accesibilă. S-a născut și-a copilărit la Maastricht, este violinist, dirijor și compozitor și, în anul 1987, a înființat Orchestra Johann Strauss cu care călătorește în întreaga lume și susține spectacole de sunet, culoare și bucurie care ridică sălile în picioare, umple ochii de lacrimi și sufletele de emoție. Muzica lui atinge corzile cele mai sensibile, e un mastru al eleganței, are eleganță în gesturi, în atitudine, în vorbe și-n felul în care își ține vioara, e un adevărat om de spectacol, concertele lui fiind cunoscute pentru intensitatea trăirilor, pentru modul în care reușește să implice spectacorii în lumea de poveste, pentru orchestra de oameni tineri și dedicați. Concertul la care-am participat eu, în 2012, la Budapesta, a fost unul dintre cele mai frumoase momente din viața mea, și am scris despre acest lucru pe blogul meu. În fiecare an, în luna iulie, la Maastricht, Andre Rieu susține în piața Vrijthof concertele tradiționale în aer liber, ca un tribut pentru locul lui de baștină.

Maastricht (2)

Maastricht (3)

Maastricht este capitala provinciei olandeze sudice Limburg și s-a dezvoltat pe ambele părți ale râului Meuse, originea numelui său fiind latină (de altfel, orașul Maastricht e singurul oraș olandez care a fost, cândva, o cetate romană) și având legătură directă cu râul care-l străbate, denumirea lui traducându-se în “Trecând peste Meuse”. Râul Meuse, sau Maas, e cel mai vechi fluviu din lume, el izvorăște din Franța, traversează Belgia și Olanda, vărsându-se apoi în Marea Nordului.

Cu o istorie controversată în spate, deși ar fi trebuit să aparțină, din punct de vedere geografic,  Belgiei, în 1838, când s-a petrecut separarea acestuia de Țările de Jos, orașul a rămas loial regatului olandez, fiind anexat definitiv la acesta. A păstrat totuși aerul diferit și boem, dialectul specific (o olandeză cu tonalități latine) și influențele culturale ale zonelor din jur. Maastricht este orașul unei renumite universități și, în același timp, este locul în care, în anul 1992, a fost semnat tratatul de la Maastricht care a dus la înființarea Uniunii Europene.

Eu am vizitat orașul într-o zi de început de toamnă, călduță și senină, în 2013, venind dinspre Olanda, cu bicicleta, întâlnind astfel orașul din partea de pe dreapta Meuse-ului, așa cum se-ajunge, în mod normal, și dacă se călătorește cu trenul sau cu mașina, gara impozantă, cu imensa ei parcare pentru biciclete aflându-se în acea parte. De-acolo, spre centrul vechi al orașului, se traversează podul St. Servaas, cel mai vechi pod din Maastricht, pod care, azi, nu mai e deschis circulației cu automobile, ci doar bicicletelor. Oricum, într-o lume a bicicletelor, fără îndoială, cea mai accesibilă și fermecătoare modalitate de-a parcurge străduțele orașului, de-ai descoperi frumusețile, e din șaua unei biciclete. Astfel, te simți confortabil și, în același timp, ca făcând parte din povestea locului, o poveste pe două roți, cu siguranță.

Odată ajunși în partea veche a orașului, care e și partea comercială, de altfel, te întâmpină străduțe cochete pe care sunt presărate cafenele și pub-uri, locuri de relaxare, în care să-ți petreci timpul liber, străzi înțesate cu magazine de marcă, buticuri cu tot felul, Groote Straat fiind strada principală cu magazine a orașului, stradă care se termină în piața centrală, Vrijthof, locul unde se țin spectacolele, carnavalurile, evenimentele importante ale orașului, concertele lui Andre Rieu. Piața e înțesată, pe o parte, cu cafenele și terase, iar pe cealaltă parte, cu clădiri care respiră istorie, cele două catedrale aflându-se aici, cea protestantă și cea catolică (Maastricht, într-o țară majoritar protestantă, e un oraș catolic), Sf. Petru și Sf. Servatius, unde se află și moaștele primului episcop de Maastricht, căruia-i poartă numele și catedrala.

Markt este a doua piață ca mărime și importanță a orașului, se ajunge la ea facil din Piața Vrijthof, orașul fiind mic și distanțele relativ scurte. Poți să le parcurgi într-o plimbare lejeră la pas (sau pe bicicletă!). În Piața Markt, o piață largă, generoasă, se află Primăria orașului, clădire maiestuioasă cu o istorie interesantă, aceasta are două rânduri de scări pentru că, în trecut, orașul a avut doi primari (unul olandez și unul spaniol, în timpul ocupației spaniole) care-și împărțeau locul de conducere, însă nu într-un mod pașnic și evitau să se întâlnească. Piața Markt este și locul în care se organizează piețe regulate. Miercurea este piață de fructe și legume proaspete, iar sâmbăta are loc piața de antichități, obiecte de colecție, cărți și mobilier. La ore fixe, Piața Markt răsună în acorduri de muzică clasică, dând un aer fermecător timpului petrecut acolo, admirând arhitectura clădirilor ce împresoară piața sau bicicliștii relaxați ce-o traversează, savurând un gauffre delicios sau o cafea aromată.

Alte obiective turistice pe care ar fi bine să nu le ratați într-o vizită la Maastricht, sunt Onze Lieve Vrouwen Kerk – Biserica Doamnei noastre iubite unde se spune că este o icoană făcătoare de minuni, Casemate, rețeaua de tuneluri pe sub pământ care se află la marginea orașului, pe dealul pe care olandezii îl numesc muntele Sf. Petru și care are o altitudine de 171 m deasupra nivelului mării, construite pentru apărarea orașului, Bonnefanten Museum, muzeul de artă clasică și contemporană sau Wyck, cartierul vechi de pe partea dreaptă a râului Meuse.

O vizită la Maastricht poate fi făcută în timpul unei excursii în Olanda sau Belgia, o zi sau două fiind de ajuns pentru a vedea câteva locuri frumoase din acest oraș, sau pentru a lua parte la unul dintre multele festivaluri care au loc aici de-a lungul întregului an. Cel mai cunoscut festival e TEFAF – The European Fine Art Fair, târg de artă care aduce comercianți, artiști și colecționari din întreaga lume. Din punct de vedere al vremii, Maastricht e fermecător în orice anotimp, mie, toamna, mi s-a părut de vis, îmbrăcat în straiele aurii ale naturii, însă clima e capricioasă, ca în întreaga Olandă de alfel. O vizită acolo ține de noroc, poate fi într-o zi extrem de însorită sau într-una cu vânt rece și înțepător. În ciuda vremii însă orașul e o bijuterie culturală și arhitecturală și timpul petrecut acolo se transformă în amintiri prețioase în bagajul vieții, așa că nu-l ratați, dacă aveți ocazia.

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version