Home Animale Maimuța păianjen cu păr lung (Ateles hybridus) – specie rară din...

Maimuța păianjen cu păr lung (Ateles hybridus) – specie rară din pădurile tropicale

0

Maimuta paianjen cu par lung (Ateles hybridus) traieste in padurile tropicale din nord-vestul Americii de Sud, in zona de frontiera intre Venezuela si Columbia.

Are capul mic, slabut, triunghiular, iar pe frunte prezinta o pata ingusta de blana de culoare alba. Pe corp blana este in general de culoare maronie, doar pe partile inferioare nuantele sunt mai deschise. Deoarece abdomenul acestei maimute este acoperit cu blana de culoare foarte deschisa, ea a fost numita ,,maimuta paianjen cu pantecele alb”.

Caracteristicile fizice ale maimuței păianjen cu păr lung

Un exemplar adult ajunge la lungimea corpului de 42-58 cm, greutatea de 7,5-10,5 kg si lungimea cozii de 65-90 cm. Are coada foarte lunga cu rol de apucare, membrele subtiri si lungi cu cate patru degete, fata golasa si inchisa la culoare.

Aceste maimute sunt diurne, traiesc tot timpul in paduri unde se aduna in grupuri de peste 20 de indivizi, conduse de o femela dominanta si formate din subgrupuri familiare de 4-5 exemplare. Femelele fac un singur pui la trei sau patru ani, fapt ce face ca ciclul reproductiv la aceasta specie sa fie foarte lent.

Maimuța păianjen cu păr lung

Dieta și adaptările la mediul tropical

Hrana lor este alcatuita din plante suculente, flori, frunze, dar si lemn putred. Fiind animale arboricole diurne, ziua sunt raspandite pe ramurile copacilor in cautarea hranei, iar noaptea se reunesc prin urlete de intampinare.

Traiesc in grupuri mici de aproximativ 5 indivizi care apartin unui grup mare de cca. 20 de exemplare, condus de o femela dominanta. Fiecare grup isi delimiteaza un anumit teritoriu a carui intindere este in functie de disponibilitatile de hrana care se gasesc in acea zona.

Reproducerea și dezvoltarea puilor

Femelele au o perioada de gestatie de 8 luni si fac un singur pui care la inceput sta prins de burta mamei apoi se tine de spatele ei. Ciclul reproductiv la femela este extrem de lent, ea face un pui la trei sau patru ani, tocmai datorita ritmului lent de dezvoltare a puiului. Acesta este dependent de mama o perioada mai lunga de un an de zile si ajunge la maturitatea sexuala abia dupa 4-5 ani.

Maimuta paianjen cu par lung este o specie pe cale de disparitie datorita distrugerii habitatului si vanatului excesiv. Face parte din ordinul Primates si familia Atelidae.

Importanța ecologică a maimuței păianjen cu păr lung

Maimuța păianjen cu păr lung joacă un rol ecologic important în pădurile tropicale prin dispersarea semințelor, esențială pentru regenerarea vegetației. Prin consumul de fructe și răspândirea semințelor în diverse zone ale pădurii, aceste maimuțe contribuie la diversitatea plantelor, sprijinind sănătatea și stabilitatea ecosistemului tropical.

De asemenea, fiind o sursă de hrană pentru prădători naturali, maimuța păianjen cu păr lung face parte dintr-un lanț trofic esențial. Conservarea acestei specii este vitală nu doar pentru menținerea biodiversității, ci și pentru protejarea funcționării ecosistemului tropical din nord-vestul Americii de Sud.

Video – Maimuta paianjen cu par lung (Ateles hybridus):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version