Home Animale Mamenchisaurus – dinozaurul cu cel mai lung gât din era Jurasică

Mamenchisaurus – dinozaurul cu cel mai lung gât din era Jurasică

0

Mamenchisaurusul (Mamenchisaurus hochuanensis) este o specie de dinozaur celebră pentru gâtul său neobișnuit de lung, care îi conferea un avantaj remarcabil în mediul înconjurător.

Mamenchisaurusul (Mamenchisaurus hochuanensis) este o specie de dinozauri care are gatul cel mai lung dintre toate animalele preistorice descoperite vreodata. A trait in era Mezozoica, in Jurasicul superior, cu 145 milioane de ani in urma. Era un animal erbivor care prefera regiunile impadurile cu ape in apropiere. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 1954 de catre paleontologul si profesorul universitar chinez Chung Chien Young, in China si Mongolia.

Structura și adaptările unice ale Mamenchisaurusului

S-a estimat ca acest dinozaur putea ajunge la lungimea corpului (masurata de la bot la varful cozii) de 25 m, inaltimea totala de 16 m, lungimea gatului de cca. 11 m, inaltimea umerilor de 5 m si greutatea de 20-30 tone.

Acest animal se remarca prin gatul sau extrem de lung care ii conferea un mare avantaj in fata celorlalte specii de dinozauri erbivori, care se hraneau tot cu plante si traiau in aceleasi zone. Intotdeauna, stand pe labele membrelor posterioare el putea ajunge la frunzisul celor mai inalti copaci, la care celorlalte animale nici prin gand nu le trecea ca ar putea ajunge vreodata. Astfel isi putea selecta si alege frunzele cele mai fragede, chiar si cele situate in varful coniferelor.

Mamenchisaurus

Gatul sau era sustinut de 19 vertebre, foarte mult alungite, de numeroase tije osoase, care il faceau sa fie foarte greu de indoit si muschi puternici, care il ajutau sa faca miscari lente si sa-si sustina capul. Astfel dinozaurul cand se deplasa in cautare de hrana isi tinea gatul in pozitie orizontala, formand deseori o linie dreapta cu sira spinarii. Gatul sau reprezenta jumatate din lungimea corpului, iar greutatea sa era contrabalansata de coada destul de lunga si robusta.

Capul sau era foarte mic, dar maxilarele prezentau dinti robusti perfect adaptati pentru a rupe si rontai frunzele si mugurii copacilor.

In sezonul de imperechere masculii isi foloseau probabil capul pentru a se lovi intre ei, in lupta lor pentru cucerirea femelelor. Atunci cand hrana lor era limitata probabil migrau in turme mari spre alte zone impadurite.

Aceasta specie este cunoscuta si sub denumirea de ,,soparla de Mamenchi” si face parte din ordinul Saurischia si familia Euhelopodidae.

Evoluția gâtului lung la dinozaurii erbivori

Mamenchisaurus este unul dintre cele mai bune exemple de adaptare la un gât lung în rândul dinozaurilor din familia Saurischia. De-a lungul evoluției sale, acest dinozaur și-a dezvoltat trăsături anatomice care să susțină un gât de aproximativ 11 metri, reprezentând aproape jumătate din lungimea corpului său. Adaptarea unui gât lung a avut loc probabil datorită competiției intense pentru hrană la înălțime și a permis acestui dinozaur să ocupe o nișă ecologică diferită față de alte specii de erbivore mai mici.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version