Enotul (Nyctereutes procyonoides) este cunoscut si sub numele de cainele-jder si cainele-enot. Traieste in regiunile din Europa, dar si nordul, estul si centrul Asiei. Poate fi intalnit atat la munte cat si la campie, dar mai ales in zonele cu paduri.
Originar din regiunile estice ale Asiei, enotul s-a extins treptat în Europa, unde poate fi întâlnit în diverse habitate, de la munți și câmpii până la pădurile dense.
Caracteristicile fizice ale enotului
Are corpul acoperit cu blana deasa, de culoare variabila, cenusie, maronie, gri sau neagra, cu nuante galbui in special iarna, mai inchisa pe cele patru membre, umeri si coada. Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de 50-60 cm, greutatea de 7-7,5 kg si lungimea cozii de 18 cm.
Coada are blana stufoasa, iar membrele acoperite cu blana scurta si deasa au degetele prevazute cu gheare negre, tari si ascutite. Botul este alb, sub ochi are mici zone cu blana neagra, irisul ochilor este de culoare inchisa, iar urechile sunt mari, de forma rotunda si acoperite cu par.
Habitatul și distribuția enotului în România
In tara noastra este cunoscut drept ,,bursucul cu barba” deoarece are fata incadrata de par lung. Un exemplar adult de enot poate fi vazut la Muzeul de Istorie Naturala din Bucuresti. Acest mamifer carnivor nu este considerat daunator, deoarece hrana sa consta din soareci, broaste, reptile, crabi, peste, insecte, fructe, diferite nevertebrate si anumite vegetale. Principalii sai dusmani naturali sunt lupii, rasii, vulturii si ursii. Cand se simte in pericol are obiceiul sa se prefaca mort, pentru a scadea interesul pradatorilor.
Comportamentul alimentar și adaptările nocturne
Este un animal nocturn, ziua doarme in adapost, iar noaptea pleaca dupa prada.
Traieste in pereche sau in grup familiar, ocupa vizuini parasite de vulpi sau bursuci. Este un bun catarator, iar toamna mananca foarte mult, pentru a-si creste greutatea corpului cu pana la 50%, apoi in lunile de iarna intra intr-un somn profund de hibernare.
Reproducerea și viața de familie la enot
In perioada de imperechere, femelele sunt in calduri o saptamana. Dupa o perioada de gestatie de doua luni, femela face in general un numar de 4-6 pui, care sunt protejati de ambii parinti. Puii sunt intarcati dupa o luna si jumatate, si ajung la maturitate dupa un an. Aceste animale sunt monogame, masculul si femela raman impreuna toata viata.
Speranta de viata la aceste mamifere este de 11 ani in captivitate si de 3-4 ani in mediul lor natural.
Enotul face parte din ordinul Carnivora si familia Canidae. Nu este o specie in pericol de disparitie.
Hibernarea enotului și adaptarea la sezonul rece
Spre deosebire de alte mamifere carnivore, enotul intră într-un somn profund de hibernare în lunile de iarnă, când temperaturile scad și hrana devine mai greu de găsit. În perioada de toamnă, enotul mănâncă în exces, acumulând grăsime și crescându-și greutatea corporală cu până la 50%.
În timpul hibernării, enotul își reduce ritmul cardiac și metabolismul, economisind energie. Când temperaturile încep să crească, enotul își reia activitatea, începând din nou să caute hrană pentru a-și recăpăta greutatea pierdută în timpul iernii.
Video – Enotul (Nyctereutes procyonoides):