Home Animale Chitcanul de copac indian (Anathana ellioti) – un mamifer fascinant din Asia

Chitcanul de copac indian (Anathana ellioti) – un mamifer fascinant din Asia

0

Chitcanul de copac indian (Anathana ellioti) este un mamifer de dimensiunea unei veverite care populeaza zonele cu paduri tropicale, cu paduri de foioase umede, dar si pantele stancoase, vaile raurilor, pasunile si terenurile cultivate, parcurile si gradinile din sudul Asiei. Aria sa de raspandire este limitata de subcontinentul indian, in partea sudica a Raului Gange.

Comportamentul și dieta diversificată

Desi s-ar putea crede ca este o specie arboricola, chitcanul isi petrece majoritatea timpului pe sol. El urca in copac cu usurinta, este un catarator agil, scopul sau fiind cel de a-si gasi hrana alcatuita in special din insecte (fluturi, furnici cu aripi, omizi), fructe si animale mici. In cursul zilei se plimba printre crengi si in tufisuri, scormonind pe sub pietre si busteni pentru a gasi fructe, animalute, seminte, rame, frunze si lesuri.

Caracteristici fizice ale chitcanului de copac indian

Corpul sau are lungimea de 17-20 cm, greutatea de 50 g si lungimea cozii de 16-19 cm. Capul impresioneaza prin cutia craniana mare – o caracteristica ce apare la primate. De asemenea, aceste animale se aseamana cu primatele prin faptul ca masculii au testiculele ce coboara in scrot.

Corpul este acoperit de blana deasa, pe partea ventrala de culoare rosiatica, la unele exemplare gri-brun sau roscat-maronie, cu pete negre sau maro, pe umeri cu o dunga albicioasa sau crem, iar pe partea ventrala in nuante deschise, alb-galbui.

Coada este foarte lunga si stufoasa il ajuta cu siguranta la mentinerea echilibrului, la cataratul in copaci. Urechile sunt mari, rotunde si acoperite cu par, botul este relativ scurt, ochii sunt mari cu irisul de culoare inchisa, femela prezinta trei perechi de mameloane.

Chitcanul de copac indian
Chitcanul de copac indian

Dintii acestor mamifere carnivore sunt mari si ascutiti, nu au mustati, isi cauta hrana folosindu-se de simturile vizual, olfactiv si auditiv bine dezvoltate. Principalii lor dusmani sunt serpii, pasarile de prada, mangustele de care se feresc urcandu-se rapid in copaci.

Reproducerea și îngrijirea puilor

In perioada de imperechere femela isi pregateste un culcus intr-o scorbura de copac sau in crapaturile stancilor. Dupa o perioada de gestatie de 45-56 de zile femela naste doi pana la cinci pui pe care ii alapteaza si ii ingrijeste singura.

Chitcanul de copac indian face parte din ordinul Scandentia, familia Tupiidae. Aceasta specie nu este pe cale de disparitie, insa numarul de exemplare este amenintat de pierderea habitatatului natural, de defrisari, transformarea zonelor impadurite in plantatii si asezari omenesti.

Sunt cunoscute trei subspecii ale acestui gen: Anathana ellioti ellioti, Anathana ellioti wroughtoni si Anathana ellioti pallida.

Interacțiunea cu alte specii și oameni

În ciuda dimensiunii sale mici, chitcanul este un mamifer adaptabil, capabil să interacționeze cu diverse specii din habitatul său, inclusiv cu oamenii. În unele zone, este considerat util pentru reducerea dăunătorilor agricoli, în timp ce în altele poate provoca pagube minore prin consumul de fructe. Educația și conservarea sunt esențiale pentru coexistența armonioasă între această specie și comunitățile umane.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version